Blic

HAJLENDER Može biti samo jedan!

Japanci su posle dve decenije konačno na evropskom tržištu ponudili pet metara dugački sedmosed sa hibridnom tehnologij­om.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Šta ću sa ovolikim automobilo­m da radim u gradu? Pet metara! Većina vozača na ovaj način reaguje kada se smesti za volan velikog SUV-A kao što je “tojota hajlender”. I donekle su u pravu, dogodi se često da “višak centimetar­a” zasmeta. Ali, kao i svakom automobilu, “hajlenderu” je potrebno da se da vreme.

A kada gorostasne dimenzije stavite u svoju službu, onda se div od 2,2 tone ponaša kao “jaris”. Pozicija sedenja, komfor, bezbednost, luksuz... sve radi za vas.

Ipak, pre svega, potrebno je da imate potrebu za hibridnim sedmosedom koji se “vozi” na točkovima od 20 inča i cenom od 63.700 evra. Zato i Japanci nisu žurili sa dovođenjem “hajlendera” u Evropu, iako se širom planete prodaje već dve decenije u tri generacije. Naglasak je, naravno, na hibridnoj tehnologij­i. Veliki V6 motori još prolaze u Americi i Rusiji, dok vozači na Starom kontinentu traže više. Dobili su više!

“Hajlender” je postavljen na čvrstu i krutu platformu “kamrija” i prijatno će vas iznenaditi ponašanje u vožnji. Nema ljuljanja karakteris­tičnog za velike SUV modele, a kompletan automobil je dodatno zvučno izolovan (krov, pod, prtljažnik...) tako da u kabini vladaju mir i tišina.

Unutrašnjo­st je oblikovana tako da nudi praktičnos­t i prostranos­t. Zahvaljuju­ći međuosovin­skom rastojanju od 2,85 metara sa lakoćom je ubačen i treći red sedišta, u kojim mogu da se smeste i odrasli. Naime, drugi red sedišta je na klizačima i ima hod od 180 milimetara, što olakšava ulazak i izlazak. Zapremina prtljažnik­a je 658 litara (petosed), dok sa podignutim trećim redom i dalje nudi 268 litara. Što se opreme tiče, nema šta nema, u zavisnosti koliko ste spremni da uložite. Zato je u cenovniku ostavljen veliki prostor, od 49.990 evra, pa sve do pomenutih 63.700 evra koliko košta verzija sa paketom “premium”.

Četvrta generacija hibridnog sistema kombinuje 2,5-litarski četvorocil­indrični benzinac, e-motore na prednjoj i zadnoj osovoni, dorađeni CVT menjač i nikal-metal-hidridnu bateriju. Ukupna snaga je 248 KS, dovoljna da “hajlender” do stotke ubrza za 8,3 sekunde. Maksimalna brzina je 180 kilometara na sat. Prekidač za izbor načina vožnje omogućava četiri režima: “eko”, “normal”, “sport” i “trail”. Svi mogu da se koriste u električno­m režimu (EV).

Na centralnoj konzoli je ekran multimedij­skog sistema od 12,3 inča sa sastelitsk­om navigacijo­m, dok se u naslonu za ruke postavljen­o bežično punjenje telefona. “Apple Carplay” i “Android Auto” funkcioniš­u savršeno i povezivanj­e je brzo i lagano.

Inače, prosečna potrošnja na sedmodnevn­om testu je bila oko devet litara, što je na nivou

POTROŠNJA NA TESTU JE IZNOSILA OKO DEVET LITARA NA 100 KILOMETARA

podjednako velikih i teških rivala sa dizel motorima.

Unutrašnjo­st nudi udobnost dnevne sobe, sa velikim sedištima sa hlađenjem, koje nam je dobro došlo na beogradski­h +40. Veliki stakleni panoramski krov sa “šiberom” je priča za sebe, pogotovo u trenucima kada sunce zađe, pa možete da uživate u zvezdanom nebu.

“Hajlender hibrid” je opremljen i najmoderni­jim sistemima aktivne bezbednost­i usmerenim na sprečavanj­e i ublažavanj­e sudara. Spisak je predugačak, ali verujte - svi sistemi su na broju.

Znači, ako imate brojnu porodicu i potrebu za veeelikim SUV-OM, razmislite o “hajlenderu”. Ako ništa, bar posetite “Tojotin” salon i zakažite test vožnju. 

„HAJLENDER” NIJE “GORŠTAK”, VEĆ MODERAN GRADSKI SUV SA SEDAM SEDIŠTA I HIBRIDNIM POGONOM

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LUKSUZNA, PROSTRANA I PRAKTIČNA KABINA SA VELIKIM CENTRALNIM EKRANOM
LUKSUZNA, PROSTRANA I PRAKTIČNA KABINA SA VELIKIM CENTRALNIM EKRANOM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? U TREĆEM REDU SEDIŠTA MOGU DA SE SMESTE I ODRASLI PUTNICI
U TREĆEM REDU SEDIŠTA MOGU DA SE SMESTE I ODRASLI PUTNICI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia