Blic

PLIVANJE Trkanje sa najboljima daje mi dodatnu snagu

Konkurenci­ja će biti jaka, ali uživam da se takmičim sa najspremni­jima. To mi daje dodatnu snagu da dam sve od sebe - rekao je za „Blic” Velimir Stjepanovi­ć.

- JELENA MEDIĆ

OOlimpijsk­im igrama pričamo već pet godina. Put u Tokio za najbolje sportiste sveta se odužio zbog dobro poznatog razloga - pandemije korona virusa. Ali konačno je došlo vreme kada možemo da počnemo da odbrojavam­o do najznačajn­ijeg sportskog takmičenja ove godine.

Velimir Stjepanovi­ć je naš nanajbolji plivač, dvostruki evropski šampion iz 2014. To prvenstvo Starog kontinenta je bilo održano u Berlinu. Od tada, Velju su mučile razne povrede, imao je problema sa zdravljem, ali je uspeo da se plasira na svoje treće Olimpijske igre. Velja će plivati u štafeti 4x100 metara i na 200 metara kraul.

Za sada sve ide po planu, plivači treniraju na Košutnjaku na otvorenom, a generalnu probu su imali na Trofeju Beograda i na takmičenju u Rimu. Put Tokija, plivačka delegacija Srbije krenuće 17. jula, a prva takmičenja su zakazana za 24. jul.

- Pripreme za Tokio idu dobro. Kada uporedim sa prošlom godinom šta sam sve sada otplivao, mogu da kažem da su rezultati super. Zdrav sam, nisam više povređen, preležao sam koronu, primio sam i vakcinu, tako da je sve kako treba. Dobro se osećam, samo da me zdravlje posluži - počinje priču za „Blic” Velimir Stjepanovi­ć. Nastavio je:

- Dajem sve od sebe na treninzima, trenutno sam jako umoran, ali tako i treba da bude. Videćemo. Uvek ciljam da otplivam najbolje što mogu u tom trenutku i uvek dajem sve od sebe. Šta će to da mi donese, ne znam. Zavisi i kako će drugi otplivati, nije sve samo do mene. Idem tamo opušten da dam sve od sebe. Konkurenci­ja jeste jaka, ali ja uživam u tome da se takmičim sa najboljima. Njihova jačina će mi dati samo dodatnu snagu da dam sve od sebe u trkama.

Stjepanovi­ć dosta očekuje od sebe, ali i od štafete u kojoj učestvuje.

- Mi smo i 2012. na Olimpijski­m igrama u Londonu plivali, mada su tamo u sastavu pored mene bili Milorad Čavić, Ivan

Lenđer i Raša Siljevski. Od tada mislim da smo u ovoj disciplini dosta napredoval­i i nadam se da ćemo još brže plivati. Naravno, ulažem velike nade da ću i na 200 metara kraul brže otplivati. Biće teško da se uđe u finale iako ima samo 16 ekipa. Moramo dati sve od sebe ujutru, sav trud da ostavimo u kvalifikac­ijama i da vidimo da li možemo da uđemo u finale.

Prošla godina je bila vrlo nezgodna za sve, ali Velja kaže da se navikao na život u „novoj normalnost­i“.

- Imao sam nekoliko povreda, pa i koronu. Dosta sam vremena izgubio jer nisam smeo odmah da se vratim u pun trenažni proces. Nakon preležane korone, tri nedelje sam se samo polako vraćao. Nisam smeo ništa da rizikujem i da krenem jako. Na EP u Budimpeštu sam otišao sa tri dobre nedelje treninga i na osnovu

njih sam jako dobro otplivao. Putovao sam četiri puta po 1.47 na 200 kraul, a moj trener nije očekivao da ću plivati ispod 1.48. Otplivao sam bolje nego što sam očekivao. Zadovoljan sam trenutnom formom i treninzima, a moja želja je samo da budem zdrav.

Za sada ga, kaže, zdravlje služi, pa kuca u drvo samo da se tako nastavi.

- Ništa me ne boli. Ja od Igara u Londonu vučem povrede leđa

zbog kojih sam se i prebacio na kraul. Nisam više mogao da plivam delfin. Ponekad osećam bolove kada sam umoran ili kada u teretani uradim neki nagli pokret, ali uglavnom sam super. Nema nikakvih povreda za sada i samo neka tako i ostane.

Za razliku od Igara u Londonu i Tokiju na kojima je bilo publike, sada sa tribina neće biti glasnog huka sa tribina.

- Biće drugačije. U Londonu je bilo spektakula­rno jer sam plivao u trci sa Felpsom i 17.500 ljudi je navijalo za njega. To je nešto posebno. Faliće i ta energija koju dobijamo od publike. U isto vreme, svi smo se navikli na ovakve uslove, takmičili smo se u mehuru, bez navijača, više puta tokom ove godine. Ne mislim da će to da nas ometa, na kraju krajeva, mi imamo svoju ekipu, svoje timove, trenere, oni će nas bodriti - zaključio je Velja Stjepanovi­ć. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia