Blic

Sumnjaj da bi razumeo

- PREDRAG VUJANAC novinar

Skoro 40 godina postoji Istraživač­ka stanica Petnica. Skoro 30, od čega poslednjih 20 godina u „Blicu“, o njoj pišem po dobrom, apsolutno uveren da je to poslednja, ali zato najčvršća i najsvetlij­a zdrava priča u Srbiji.

Onda se dogodilo „Vreme“i na svetlost dana je izašla bar 20 godina duboko krivena mračna tajna o seksualnom zlostavlja­nju i uznemirava­nju devojčica i devojaka u ovom hramu nauke, u ovoj kući normalnost­i, u ovoj poslednjoj instanci zbog koje još uvek pripadamo civilizova­nom svetu. „Pa, zar i u Petnici?“, šok je pitanje. Da, moguće je, mada je postavka pitanja pogrešna. Ne Petnica, jer onaj ko je činio zlo bivšim polaznicam­a, u međuvremen­u je dobio ime i prezime. On, a ne Petnica, potpisuju taj zločin.

Nažalost, sve se dešavalo u Petnici, a kada je trebalo, uprava je ostala gluva na prijave da takvo zlo postoji i da se dešava u kontinuite­tu. Hoću da verujem da je to zato što nije umela da prepozna problem, ne sa željom da ga gurne pod tepih. S druge strane, ne treba biti naučnik da se dođe do one čuvene „da je Perica na vreme otišao u policiju“. Da ne tumače da li deca nešto preuveliča­vaju ili da je izvor problema samo „čudak koji je, eto, takav“.

Bilo je dovoljno da se uprava samo prošeta do spoljnog zida prvog objekta stanice i pročita savršenu, vanvremens­ku poruku na postavljen­om sunčanom satu, koja je osnov nauke, ali i života – „Sumnjaj da bi razmeo“.

I dalje želim da je priča iz Petnice izolovani incident, što drugde u Srbiji, setimo se crkve, jedne školice glume ili Jagodine, nije ni incident a još manje izolovan, već opšta pojava. Ali, predugo se nije sumnjalo i odgovornos­t, a to znači i preventivu da se ovako nešto više nikad ne dogodi, makar sudskog procesa i ne bude, mora da postoji. Zbog hiljade dece koja su prošla kroz Petnicu. Zbog svih drugih koji će tek doći. Zbog dela, a ne zbog nedela nastalih u njoj, obraz Petnice mora ostati čist.

Odgovornos­t mora da postoji zbog hiljade dece koja su prošla kroz Petnicu, ali i svih onih koji će tek doći

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia