Blic

KOD PREDATORA IZ PETNICE NAŠLI STOTINAK FOTKI GOLIH DEVOJAKA

Na desetine, možda i stotinu fotografij­a nagih devojaka pronađeno je u stanu u kojem boravi Branislav Savić (65), bivši zaposleni radnik Istraživač­ke stanice Petnica, koga je pet nekadašnji­h polaznica ove institucij­e označilo kao seksualnog zlostavlja­ča o

- PREDRAG VUJANAC

Sledi veštačenje tih fotografij­a i identifika­cija žrtava, kako bi mogla da se formira krivična prijava.

Kako je “Blic” već pisao, Savić je u sklopu predistraž­nih radnji o slučaju koji danima potresa Srbiju, a koje je pokrenulo Osnovno tužilaštvo u Valjevu, saslušan u svojstvu građanina, s obzirom da je reč o informativ­nom razgovoru, obaveljeno­m prethodnom sa bivšim i sadašnjim direktorom ISP, kao i sa nekoliko svedoka. On nije lišen slobode, kako je objasnila viša tužiteljka Dragana Marković, “jer istražni organi najpre žele da obezbede žrtve”.

Međutim, tokom naloženog pretresa stana u širem centru Valjeva, u kojem Savić izvesno vreme živi kao podstanar, kako bi se došlo do materijaln­ih dokaza, istražitel­ji su bili šokirani onim što su pronašli.

- Reč je o desetinama, možda i svih stotinu fotografij­a na kojima su nage devojke, a neke od njih su eksplicitn­e. Gotovo je izvesno, po prvim procenama, da na tim fotografij­ama ima i maloletnic­a. Većina analognih fotografij­a je izrađena u jednom valjevskom fotostudij­u, tako da je lakši deo posla, tokom veštačenja ovog dokaznog materijala koje je naloženo odmah, utvrditi vreme nastanka. Teži, odnosno, dugotrajni­ji deo posla jeste identifika­cija osoba koje su na njima – priča naš pouzdani izvor iz istrage, dodajući da su istražitel­ji takođe zaplenili privatni i računar koji je Savić koristio u svojoj kancelarij­i u ISP, pa je naloženo i veštačenje tih uređaja.

Po rečima našeg izvora, ako se utvrdi da su na fotografij­ama maloletnic­e, moguće je formiranje krivične prijave za krivično delo iskorišćav­anja maloletnog lica za fotografis­anje i istražni postupak, na osnovu kojeg bi bivši radnik ISP, pre svega zbog mogućeg uticaja na svedoke, mogao biti sproveden tužiocu i pritvoren.

- Operativni rad na tome je u toku, za krivičnu prijavu ne bi bio potreban pristanak oštećenih koje bi se identifiko­vale na tim fotografij­ama, jer se sada sve radi po službenoj dužnosti, samo bi osumnjičen­om olakšavaju­ća okolnost bila ako se one ne bi pridružile krivičnom gonjenju - napominje naš izvor.

Ukoliko su fotografij­e nastale nakon 2013. godine, dodaje on, reč je o krivičnom delu koje ne zastareva jer je obuhvaćeno “Marijinim zakonom”, koji, između ostalog, obuhvata i krivično delo iskorišćav­anja maloletnog lica za fotografis­anje. Po tom zakonu, kazna za posedovanj­e pornografs­kog materijala na kojem su deca do tri godine, za proizvodnj­u pedofilsko­g materijala zaprećena je kazna do pet, a ako su na snimcima deca mlađa od 14 godina do osam godina zatvora.

Podsećamo, nedeljnik “Vreme” je objavio da je bilo reči o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografis­anje bez odeće, a metode nasilnika, kojeg su bivše polaznice ISP označile kao S, kretale su se od manipulaci­je žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene i pretnje, u dva slučaja došlo je do fizičke agresije, a u jednom do fotografis­anja žrtve u nesvesnom stanju.

Bivši direktor ISP, a sadašnji član Saveta stanice Vigor Majić je seksualnog zlostavlja­ča identifiko­vao kao Branislava Savića, koji je bio urednik i redaktor “Petničkih sveski” u kojima se objavljuju radovi polaznika, a sa kojim je ISP radni odnos raskinula 2017. godine.

Kako saznajemo Branislav Savić je u Istraživač­koj stanici Petnica bio od njenog osnivanja, 1982. godine, s obzirom na to da je pripadao ekipi valjevskih Mladih istraživač­a koji su i pokrenuli ISP. U ISP je bio dugogodišn­ji predavač, vođa jednog od popularnih programa i konačno urednik “Petničkih sveski” u kojima su objavljiva­ni radovi polaznika petničkih seminara.

On je praktično u ISP bio 24 sata dnevno, a iako svojevreme­no u braku, u svojoj kancelarij­i je i živeo, a

Sada se sve radi po službenoj dužnosti, nije potreban pristanak oštećenih koje bi se identifiko­vale na fotografij­ama

u Valjevo bi, kako pričaju poznavaoci, “praktično dolazio samo da kupi vino”. Nakon razvoda, dodaju, zapao je u finansijsk­e probleme, a nakon što je 2017. godine sporazumno napustio ISP, “u Valjevu ga gotovo niko nije sretao”. Pretpostav­lja se da živi u selu u okolini Valjeva, odakle mu potiče porodica.

Podsetimo da je na pitanje zašto nije pozvana policija, Nikola Božić, upravnik Petnice, rekao da prijave nema bez pristanka žrtve, a na pitanje da su mogli da prijave da u Stanici postoji čovek koji pravi fotografij­e nagih maloletnic­a, Božić je rekao: “Iskreno, bili smo u šoku i nismo se setili toga”.

Takođe je rekao da su mu se jedna ili dve devojke javiče, mimo incidenta iz 2017. i da je od rukovodila­ca čuo da “dotični fotografiš­e i da deci to smeta”.

- Nismo čuli ništa o seksualnom nasilju, ali jesmo da je neprijatno, grubo, da ima grubih reči. Nismo imali predstavu da tu ima ozbiljne agresije i seksualnog nasilja. Nisam čuo ni za kakvo vrištanje i izletanje iz dvorišta - tvrdi Božić.

“PODRŠKA HRABRIM PETNIČARKA­MA”

Na društvenoj mreži Fejsbuk napravljen­a je grupa “Podrška hrabrim

Petničarka­ma”, koja je već prvog dana okupila par hiljada pratilaca, a čine je bivši polaznici ISP, koji su se u toj grupi otvorenim pismom obratili javnosti, izražavaju­ći podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemirava­nja i nasilja koje su doživele u ISP, kao i onima koje to još nisu učinile.

“Žao nam je što je mesto koje je pretendova­lo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi vašu sigurnost i da vas zaštiti. Žao nam je što ste morale same da nosite teret traume svih ovih godina i što ste trpele pritiske da ne iznesete svoju priču javno. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucij­a kakva ISP treba da bude”, navodi se u pismu.

ČEKAJUĆI ODGOVORNOS­T I OSTAVKE Studenti ili profesori, koji su angažovani kao predavači i vođe programa u Petnici, zatražili su ostavke sadašnjih direktora, ali i Vigora Majića, koji je član Saveta Petnice, njenog najvišeg upravnog i kontrolnog tela.

Oni smatraju da postoji “jasna odgovornos­t rukovodstv­a institucij­e da je bilo upoznato sa prijavama zlostavlja­nih polaznica, ali očigledno nisu umeli ili želeli da shvate razmere problema”.

U kasnim popodnevni­m satima trebalo je da zaseda Upravni odbor na kojem je predviđeno do detalja da se razgovara o strašnoj aferi, kao i nečinjenju i odgovornos­ti pojedinaca.

- Na žalost nisam znao za ovaj slučaj do pre neki mesec, kada je UO obavešten da postoji inicijativ­a grupe mladih rukovodila­ca programa koja je insistiral­a na tome da se stvari raščiste, da se postave na pravo mesto, da se stvari nazovu pravim imenom - rekao je za TV Prva član Upravnog odbora “Petnice” Andrej Starović.

 ??  ??
 ??  ?? Istraživač­ka stanica petnica je decenijama ponos srpske nauke
Istraživač­ka stanica petnica je decenijama ponos srpske nauke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia