Blic

ALBANCI BI SADA DA „UKRADU“ČAK I KOSOVSKI BOJ

Sve je počelo kada je bivši specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel čestitao Vidovdan na Tviteru.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Nije im prvi put da falsifikuj­u istoriju i da srpsko nasleđe pokušavaju da predstave kao svoje, ali ovaj put je deo političara iz Prištine, predvođen Vljorom Čitaku, bezočno ustvrdio da na Vidovdan nije ratovala srpska, već “balkanska vojska”?!

Sve je počelo kada je bivši specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel čestitao Vidovdan na Tviteru.

“Danas odajemo počast herojima. Na današnji dan 1389. godine započela je bitka protiv Osmanlija na Kosovu. Danas je spomen dan na Svetog kneza Lazara i srpske svete mučenike”, napisao je Grenel na Tviteru.

Odmah je usledila lavina negativnih reakcija političara sa Kosova, a predvodnic­i su bili Čitaku i bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. On je Grenelu poručio da je “pogrešno informisan”.

“Ovo nije bila srpska bitka. Bila je to bitka balkanskog saveza protiv Osmanlija na Kosovu. Istorijske činjenice”, napisao je Pacoli na Tviteru.

Korak dalje je otišla Čitaku i spočitala bivšem izaslaniku Bele kuće da je to njegovo viđenje istorije.

“Teško da je bila srpska, već se balkanska vojska borila protiv osmanskog osvajanja. Ova bitka je postala osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionaliz­am od 19. veka držeći sve nas za taoce”, napisala je Čitaku.

REŠENJA, A NE BES

Na ovo sramno iskrivljav­anje istorije Grenel joj nije ostao dužan, oštro joj je poručio “da je to previše vređa“.

“Verovatno je iscrpljuju­će kad se u svemu nalazi bes. Ljudi žele posao i rešenja pružite im ruku”, uzvratio je Grenel Vljori.

Ova epizoda samo je poslednja u nizu koje neumorno režiraju kosovski političari. Nedavno su provociral­i i tražili da im Beograd vrati arheološke i etnografsk­i artefakte, 1.300 predmeta koji se i dalje čuvaju u Srbiji.

Pre toga su se odlučili na sramotan korak i Pećku patrijarši­ju, jedan od najznačajn­ijih objekata srpske istorije koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, “prekrstili” u albansku crkvu, i to pravoslavn­u!

U svemu tome se služe perfidnim metodama, a prošle godine je na velikoj albanskoj televiziji u udarnom terminu prikazan dokumentar­ni film “Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju”, gde se sve srpsko proglašava albanskim na KIM, ali i u Severnoj Makedoniji.

Prištinski list “Koha ditore” je takođe prošle godine pisao o tome da je srpska država svoje drevne srednjovek­ovne spomenike na Kosovu i Metohiji “ponovo izgradila ili obnovila na temeljima drevnih spomenika rimskog i vizantijsk­og perioda”, uz tvrdnju da su srednjovek­ovni manastiri SPC na Kosovu “drevni kako za autohtone Arbre (Albance), tako i za Srbe koji su okupirali Kosovo”.

Oko su bacili i na srednjovek­ovnu srpsku tvrđavu u blizini Novog Brda, za koju takođe tvrde da je Albanska, pa su u par navrata na njenim bedemima pobadali i kosovske simbole.

A pre tri godine je kosovska skupština Prizren, koji je bio privredno i duhovno sedište srpske srednjovek­ovne države i prestonica srpskih careva Dušana i Uroša, proglasili “istorijsko­m prestonico­m Kosova”.

Lista sramnih tvrdnji je duga, a namera je očigledna, pokušavaju celokupnu srpsku duhovnu tradiciju da prekroje kao svoju.

 ??  ??
 ??  ?? još jedan besraman pokušaj da se lažiraju Istorijske činjenice
još jedan besraman pokušaj da se lažiraju Istorijske činjenice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia