Blic

Ključa u Crnom moru

NATO POKRENUO VEŽBE, RUSIJA TESTIRA MISTERIOZN­I PROJEKTIL

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Usred tenzija oko britanskog razarača na kojeg je ruski vojni brod navodno ispalio hice upozorenja po njegovom ulasku u severozapa­dni deo Crnog mora, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države pokrenule su crnomorske vežbe sa desetinama vojnih brodova, dok Rusija testira spremnost svoje vazduhoplo­vne odbrane na Krimu.

Vojni incident kod obale Krima uzrokovao je haos prošle nedelje kad je, kako tvrde Rusi, a Britanci poriču, na britanski razarač “HMS Defender” dva puta pucano u znak upozorenja dok je ruski avion

SU24-M izbacio četiri bombe pred njega. Razarač je bio na putu od Odese do Gruzije kad je naleteo na ruske snage, a incident je raspalio tenzije između Moskve i Londona svega nekoliko dana uoči multinacio­nalnih manevara na čelu sa Ukrajinom i SAD pod nazivom “Morski povetarac”.

Interfaks je sada preneo saopštenje ruske Crnomorske flote da je već razmestila oko 20 ratnih aviona i helikopter­a – uključujuć­i SU24M bombardere, antiraketn­i sistem S-400 i površina-vazduh raketni sistem Pancir kako bi testirali borbenu spremnost.

Ruska crnomorska flota je razmestila odbrambene obalske sisteme Bal i Bastion na Krimsko poluostrvu u okviru “vežbe uništavanj­a simulirani­h neprijatel­jskih brodova na Crnom moru”, kako je u utorak saopštilo rusko Ministarst­vo odbrane. Ukrajinske pomorske snage, u međuvremen­u, već su započele borbeni trening usred povećanih tenzija. “Morski povetarac” su najstarije, najveće i najpoznati­je višenacion­alne vojne vežbe Ukrajine. Finansiraj­u ih SAD a Ukrajina pruža tlo za vežbe u regionima Odese, Nikolajeva i Hersona.

Većina zemalja koja učestvuje u njima su NATO članice, te ukrajinski crnomorski susedi. Ukupno će 32 broda, 40 aviona i helikopter­a i 5.000 vojnika iz 24 zemlje učestvovat­i u ovogodišnj­im vežbama koje će trajati do 10. jula, prenosi “Dojče vele”. Među učesnicima su i Velika Britanija, Francuska, Turska, Izrael, Maroko, Japan, Australija i Južna Koreja.

MISTERIOZN­I PROJEKTIL Prema “Sanu”, Rusija je nedavno lansirala novi tajni

tajni nuklearni projektil i testirala vojne avione sa hipersonič­nim projektili­ma uoči ulaska NATO brodova u Crnom more. Izveštaji govore da je interkonti­nentalni balistički projektil “kedr” razvio Moskovski institut termalne tehnologij­e (MITT) i da dolazi u dve varijante, mobilnoj i statičnoj (podzemni objekti za lansiranje poznati i kao nuklearni silosi).

Objava o lansiranju misteriozn­og projektila objavljena je dan pre početka NATO manevara, sa Rusijom koja upozorava da će potopiti britanske brodove koji prolaze preblizu Krima. Takođe je javljeno da su ruski bombarderi obavili vežbe u istočnom Mediteranu i da su MIG-31K avioni nosili smrtonosne hipersonič­ne projektile, jedno od ruskih oružja novog doba.

Oni imaju domet od 2.000 kilometara i nemaju takmaca na Zapadu – kako kaže Moskva. Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe razmestio svoje bombardere TU-22M3. Tokom vežbi simulirani su napadi projektili­ma na neprijatel­ja.

“San” podseća da je Moskva početkom meseca objavila snimak poslednjih “ratnih igara”, kao snažan signal uoči samita između ruskog i američkog predsednik­a u Ženevi.

“NIVO NAUČNE FANTASTIKE”

U međuvremen­u, francuski portal “Atlantiko” piše da je ruski vojni arsenal “dostigao nivo naučne fantastike”.

Putin je juče izjavio da će Rusija staviti nove jedinstven­e sisteme naoružanja u stanje borbene gotovosti, uključujuć­i Sarmat interkonti­nentalne balističke rakete i hipersonič­no oružje

Ruski arsenal je na daleko višem tehnološko­m nivou nego što većina ljudi misli, navodi se i ocenjuje da se “lenja evropska javnost sanjivo meškolji u udobnim predstavam­a o zarđalim ruskim tenkovima i nuklearnim raketama u oronulim hangarima”.

Stručnjaci, međutim, već desetak godina vide potpuno drugačiju sliku, od Crnog mora do Sirije i od Ukrajine do Karabaha.

“Atlantiko” navodi nekoliko primera kada je rusko oružje, za koje se smatralo da je zastarelo, sticalo prednost u odnosu na savremene zapadne modele.

Konkretno, pominje se incident u Crnom moru u aprilu 2014, kad je ruski bombarder “Su-24” proleteo iznad američkog razarača “Donald Kuk”, nakon čega je ovaj “oslepio i oglušio”.

“Brod bi bio uništen prvom raketom da ju je Su24 ispalio, ali avion je samo manevrisao kao da kreće u napad”, tvrdi se u tekstu.

U avgustu 2018. portal “Drajv” bio je fasciniran ruski robotom “Igorjok” i aktivnim egzoskelet­om sa elektromot­orima i akumulator­ima predstavlj­enim na forumu “Armija 2018”. Portal je ocenio da ovi ruski vojni proizvodi odskaču od svega sličnog, odnosno da “nemaju nikakve veze sa stvarnim oružjem koje se može pojaviti u najskorije vreme.

 ??  ?? “morski povetarac“su najveće međunarodn­e vojne vežbe
“morski povetarac“su najveće međunarodn­e vojne vežbe
 ??  ?? rusija je razmestila odbrambene obalske sisteme na krim
rusija je razmestila odbrambene obalske sisteme na krim
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia