Blic

Tableti za čak 67.000 beogradski­h osnovaca

- N.N.K. - B.R.S.

BEOGRADSKI UČENICI OD trećeg do šestog razreda osnovnih škola, tamo gde se sprovodi digitalna nastava, od 1. septembra u školu će ići samo sa tabletom, koji će besplatno dobiti od Grada Beograda. Osim toga, ovi školarci dobiće i besplatne digitalne udžbenike, dok će učenici prvog i drugog razreda dobiti besplatne štampane udžbenike.

- Grad će kupiti 67.592 tableta marke “lenovo”, koji u maloprodaj­i košta oko 120 evra. Teži svega 350 grama i to će biti sve što dete nosi u školu. Nema više teških torbi i udžbenika - rekao je zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić na predstavlj­anju projekta.

On je istakao da su svi tableti osigurani na tri godine, što znači da roditelji ne treba da brinu ukoliko ga oštete ili im ga neko ukrade. Tableti su, istakao je, zaključani od 22 do 6 ujutru i koriste se samo obrazovni sajtovi, koji su na beloj listi Ministarst­va prosvete. Obezbeđena je i kartica za besplatan internet, tako da mogu da ga koriste i deca koja u kući nemaju vaj-faj.

Osim đaka, Grad je obezbedio je besplatne laptopove za učitelje i nastavnike, tačno 6.752, prema spisku koje su poslale škole.

- Vrednost tableta je oko 5,5 miliona evra, taj novac će Grad da izdvoji, ali ćemo plaćati tri godine - pojasnio je Vesić.

Podsetimo, prvobitno je bila ideja Grada da se tableti

Grad je obezbedio 6.752 laptopa za učitelje i nastavnike

dele đacima od prvog do četvrtog razreda, ali je nakon sugestija iz Ministarst­va prosvete to promenjeno, tako da će ova moderna nastavna sredstva zapravo dobiti đaci od trećeg do šestog razreda.

Zato će prvaci i đaci drugog razreda beogradski­h škola dobiti besplatne štampane udžbenike i to iz predmeta - srpski, odnosno maternji jezik, matematika, svet oko nas i obavezni strani jezik.

- Ovim programom obuhvaćeno je 103.000 dece u Beogradu, a vrednost projekta je oko sedam miliona evra.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia