Blic

Ovo je najbolja zaštita kože od sunca

Prekomerno i nepravilno izlaganje kože sunčevoj svetlosti dovodi do brojnih negativnih efekata, kao što su opekotine od sunca, fotostaren­je i razvoj raka kože, zbog čega je veoma važno adekvatno se zaštititi od sunca, a dermatoven­erolog vam otkriva kako.

- Ivana anđelković

Najefikasn­iji način zaštite od sunca je izbegavanj­e direktnog izlaganja istom u periodu od 10 i 14 časova, posebno tokom letnjeg perioda, kada se ta granica pomera i na 17 časova. Da biste minimizira­li štetne uticaje ultraviole­tne radijacije (UVR) ključna su tri elementa, fizička barijera, zaštitne kreme i preparati sa zaštitnim sistemskim delovanjem, ističe dermatoven­erolog dr Jelena Stojković Filipović.

FIZIČKA BARIJERA

Garderoba, kačketi i šeširi, kao i naočare su sastavni deo odbrane od sunca.

- Odeća je veoma važan element zaštite, a nivo njene efikasnost­i, određuje se ultraljubi­častim zaštitnim faktorom ili UPF (Ultraviole­t Protection Factor), prema stepenu blokiranog UVA i UVB zračenja. Odeća bez UPF oznake treba da bude gustog tkanja, tamnije boje i sintetičko­g sastava. Mehanička zaštita glave i vrata najoptimal­nije se ostvaruje šeširima sa širokim obodom. Za zaštitu očiju preporuka su naočare sa staklima koje imaju UV filter i pokrivaju što širu zonu oka - objašnjava dr Stojković Filipović.

ZAŠTITNE MAZALICE

Kada ste zaštitili glavu, od ključne je važnosti sačuvati i kožu koja je isto tako prva na udaru, a to ćete učniti odabirom adekvatne kreme za sunčanje.

- Antisolarn­e kreme (ASK) su preparati za lokalnu aplikaciju, koje sadrže organske, fizičke i neorganske, hemijske UV filtere. Savremene formulacij­e zasnovane su na potpuno nerastvorl­jivim jedinjenji­ma i prisustvu više od jednog UV zaštitnog sredstva. Stepen zaštite ASK definisan je faktorom zaštite od sunca, a oznaka je SPF (Sun

Protection

Factor). Treba koristiti kreme sa

UVA i UVB filterima, SPF najmanje 30, bez obzira da li su zaštitne komponente u njima organske ili neorganske prirode. Veoma je važan izbor kreme prema karakteris­tikama i fototipu kože - naglašava naša sagovornic­a.

KOLIKO KREME

Kako dalje pojašnjava, neadekvatn­a primena ASK smanjuje vrednost SPF-A, zato je potrebno naneti i odgovaraju­ću količinu. - Protokoli preporučuj­u 2 mg na cm2 kože, a praktična je primena tzv. “pravila kašike”, tj. mera od 2-3 kašike za telo i 1-2 kašičice za lice i vrat i pokrivanje usana u ponavljani­m aplikacija­ma. Antisolarn­i krem treba naneti 15-30 minuta pre izlaganje suncu. Ponovljena primena je neophodna nakon aktivnosti tipa plivanje, znojenje, trenje. Kod beba mlađih od šest meseci, ne preporučuj­e se upotreba antisolarn­ih krema, zbog potencijal­ni rizika od apsorbcije UV filtera, već zaštita šeširima, odećom i boravkom u hladu. Kod starije dece, moguća je i upotreba zaštitnih krema dizajniran­ih za decu, sa prirodnin filterima - završava naša sagovornic­a.

 ??  ?? treba koristiti kreme sa uva i uvb filterima, spf najmanje , bez obzira da li su zaštitne komponente u njima organske ili neorganske prirode.
treba koristiti kreme sa uva i uvb filterima, spf najmanje , bez obzira da li su zaštitne komponente u njima organske ili neorganske prirode.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia