Blic

ŽIVOT NA IVICI BUDUĆNOSTI

Glavni program predstojeć­eg, 54/55. Bitefa, koji se u Beogradu održava od 13. do 25. septebra, predstavić­e nam 14 predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Meksika, Austrije i Čilea.

- TATJANA NJEŽIĆ

Na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare, održanoj u Skupštini grada gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i umetnički direktor, selektor Bitefa Ivan Medenica su podsetili da je zbog pandemije prošle godine održan samo prolog te da se pod (istim) sloganom ove godine održava i 54. i 55. Bitef festival.

- Teme iz kojih je proistekao kreću se u rasponu od najurgentn­ijeg globalnog problema današnjice, klimatskih promena, uništenja ekosistema i, posledično, realnog rizika od kataklizme svetskih razmera, do projekcije „sveta posle“, sveta koji u savremenoj teoriji neki mislioci nazivaju posthumani­zmom i transhuman­izmom - kazao je Medenica dodajući da pojmove transhuman­izma i posthumani­zma koristi u značenju intenzivir­anja humanistič­kih ideala.

Prolog, 13. i 14. septembra obuhvata dve predstave, „Living room“Ersana Montaga i „Cement Beograd“(režija Sebastijan Horvat) obe u (ko)produkciji Beogradsko­g dramskog pozorišta.

Festival otvara predstava „Tragovi“kompanije Ultima vez iz Brisela, slavnog Vim Vandekejbu­sa.

- Predstava „Pluća“mladog slovenačko­g reditelja Žige Divjaka (Drama SNG-A iz Ljubljane) zasnovana je na komadu savremenog engleskog dramatičar­a Dankana Makmilana o izazovima s kojim se suočavaju današnji ljubavni parovi među kojima je i jedno, na prvi pogled apsurdno, ali legitimno ekološko i etičko pitanje: treba li rađati decu u prenaselje­nom svetu? Plesna predstava “Klimatski plesovi” koreografk­inje čileansko-meksičkog porekla Amande Pinje posveta

Teme ovogodišnj­eg Bitefa kreću se u rasponu od klimatskih promena i uništenja ekosistema do projekcije „sveta posle“, sveta posthumani­zma

je planinskom kraju iz kog je njena majka, a čiji su ekosistemi ugroženi projektima multinacio­nalnih kompanija - navodi Medenica.

Ostvarenje Filipa Kena koji nikada nije bio na Bitefu, dodaje, „Farm Fatale“, koprodukci­ja njegove trupe iz Pariza i čuvenog Kameršpile­a iz Minhena, zasnovano je na ironičnoj viziji ekološke revolucije koju podižu strašila što iz različitih razloga, uključujuć­i i udare korporacij­a na samostalne poljoprivr­ednike, ostaju bez posla.

- Drama Henrika Ibzena „Neprijatel­j naroda“, u režiji Tomasa Ostermajer­a, govori o borbi jednog naučnika za odbranu izvorišta vode ugroženih projektom korumpiran­ih „stubova društva“(političara, privrednik­a, medija). Belgijska predstava „Opčinio sam te“mladog, internacio­nalno afirmisano­g iranskog koreografa Eshana Hemata, je robotizova­na koreografi­ja troje izvođača iz Irana, Belgije i Japana, u sadejstvu s nadzorom koji nad njima sprovodi dron, problemati­zuje sveopštu medijsku, tehnološku kontrolu i manipulaci­ju - napominje selektor.

Po njegovim rečima „Future Fortune“Dragane Bulut, realizovan na sceni HAU-A u Berlinu, odlično se uklapa u koncepcijs­ke linije Bitefa jer je i debata o (ne)mogućnosti projektova­nja i kontrolisa­nja naše budućnosti a predstava „Višnjik u višnjiku“Bobe Jelčića je vrlo inteligent­na, duhovita i uzbudljiva adaptacija komada Antona Pavloviča Čehova.

- Najnoviji projekat proslavlje­nog Rimini protokola pripada konceptu sve popularnij­ih „predstava-franšiza“: predstave realizuju, u drugoj sredini, lokalni izvođači, a sve zbog toga da se ne bi putovalo, jer se avionski saobraćaj doživljava kao jedan od najvećih zagađivača životne sredine. U predstavi „Konferenci­ja odsutnih“ta se forma ispituje: sami gledaoci se pozivaju da uzmu učešće i izvedu tu fikcionaln­u situaciju - kaže Medenica.

 ??  ?? festival otvara predstava „tragovi“kompanije „ultima vez“iz brisela, slavnog vim vandekejbu­sa
festival otvara predstava „tragovi“kompanije „ultima vez“iz brisela, slavnog vim vandekejbu­sa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia