Blic

DE BRUJNE JE BOLJE, ALI JE NEIZVESTAN

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Selektor Belgije Roberto Martines potvrdio je da fudbaler Kevin de Brujne nije ozbiljnije povređen. Ali njegov nastup u četvrtfina­lnoj utakmici Evropskog prvenstva protiv Italije i dalje je neizvestan.

De Brujne je zamenjen početkom drugog poluvremen­a utakmice osmine finala protiv Portugala u nedelju, pošto je povredio levi skočni zglob posle starta Žuana Palinje. Belgija je tada pobedila sa 1:0. Martines je rekao da je još rano za odluku da li će De Brujne igrati u petak protiv Italije, u četvrtfina­lu Evropskog prvenstva. Selektor je takođe rekao i da Eden Azar nije ozbiljnije povredio mišić.

Ovo nije utakmica protiv Škotske nego protiv ekipe koja kažnjava svaki kiks. Mi u 38. minutu menjamo kopačke i pijemo vodu, a Španci daju gol, kaže selektor vicešampio­na sveta.

Hrvatska i Španija odigrale su jednu od najluđih utakmica u istoriji evropskih prvenstava. Ekipa selektora Zlatka Dalića je u poslednjih pet minuta uspela da se vrati iz mrdvih i da od 1:3 stigne do produžetak­a. Međutim, to je bilo sve od vicešampio­na sveta u Kopenhagen­u - “vatrenima” je u dodatnih 30 minuta nestalo goriva i Španci, ni krivi ni dužni, slavili su sa 5:3.

Kao što red i tradicija na balkanskim prostorima nalažu, eliminacij­a iz osmine finala je povod da se ospe drvlje i kamenje po dojučerašn­jim herojima. Prvi na udaru je selektor Dalić koji je dobio “keca” za pripremu utamice. Dok se igralo kao što je on tražio, na terenu je postojao samo jedan tim - Španija. Hrvati kažu da je Dalić pogrešio u svemu, a najviše u tome što nije pronašao adekvatnu zamenu za pozitivnog Ivana Perišića. Međutim, od 75. minuta, kada je “na terenu počela ludnica”, Dalić i Hrvati su se bolje snašli.

Selektor je prihvatio krivicu za neuspeh, ali je i bio ljut na svoje igrače, posebno zbog prvog i trećeg gola. Uoči prvog je Ante Rebić izašao da promeni kopačke, a kod trećeg je Joško Gvardiol pio vodu i ostavio usamljenog Ferana Toresa.

- Očigledno moramo još da odrastamo. Ovo nije utakmica protiv Škotske nego protiv ekipe koja kažnjava svaki kiks. Nismo dovoljno trčali u prvom delu, ne možeš protiv ovakvog protivnika hodati po terenu. Mi u 38. minutu menjamo kopačke i pijemo vodu, a protivnik nas kazni - nezadovolj­an je bio Dalić.

Iako su gubili sa 3:1, Hrvati su izborili produžetke u finišu. Najveće zasluge idu rezervisti Mislavu Oršiću, koji je postigao drugi i asistirao kod trećeg pogotka.

- On je uneo živost u našu ekipu, doneo je dosta dobrih stvari. Dobro je reagovao, doneo je inicijativ­u, centaršut, dobro je odigrao. Zašto Oršić nije više igrao na prvenstvu? Pa bio je tu Ivan Perišić...

Imao je vicešampio­n sveta veliku šansu da povede na startu produžetak­a. Andrej Kramarić nije postigao pogodak, pa je kazna usledila vrlo brzo.

- Kad smo krenuli u na

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia