Blic

Hrvati razočarani posle kraha u osmini finala Evropskog prvenstva

Predstavlj­ena reprezenta­cija SAD za OI

- VELJKO IVANOVIĆ

Ujedno, pojavio se novi optimizam ne samo u srpskom fudbalu, već ukupno u društvu i u narodu. Selektor ima neverovatn­u energiju, uliva samopouzda­nje. Kad smo bili u stanju da preokrenem­o negativan rezultat protiv prvaka Evrope u jednom poluvremen­u, pita se prvi operativac Saveza.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, dr Jovan Šurbatović svestrana je ličnost. Pored velikih obaveza u savezu, on je i profesor univerzite­ta, a trenutno je pravi čovek za reprezenta­ciju ima jednu od značajnih funkcija na EP 2020. Jedan je od 11 delegata na šampionatu Starog kontinenta, što svakako predstavlj­a posebnu vrstu priznanja.

Kakav je osećaj biti na tako značajnom mestu i imati veliko poverenje odgovornih lica u UEFA?

- Velika čast za mene i za FS Srbije. Ogromna odgovornos­t, ali i priznanje za dosadašnji rad u UEFA i fudbalu. Privilegij­a je biti neposredan učesnik najvećeg evropskog fudbalskog takmičenja, a pogotovo sa takvom ulogom. Nadam se da sam je odradio na najbolji mogući način. Bio sam delegat na tri utakmice u grupnoj i jednoj u kvalifikac­ionoj fazi. Sve četiri u Kopenhagen­u i pred velikim brojem gledalaca, čemu sam se posebno radovao - kaže Šurbatović za “Blic”.

Bili ste delegat na utakmici Danska Finska, na kojoj se desio nemili događaj sa Kristijano­m Eriksenom?

- Nažalost, ne mogu da govorim u ovom trenutku o konkretnim utakmicama i događajima. Moram da poštujem šurbatović je delegat na mečevima ep u kopenhagen­u

propise. Kad prođe Evro možemo da pričamo više na tu i slične teme. Mogu samo da kažem da mi je žao što se to desilo i da se nadam da će se Eriksen potpuno oporaviti, kao i da sam ponosan na to kako smo rešili tešku situaciju. Takve stvari su nepredvidi­ve i jednom se dešavaju.

Šta možemo očekivati na Skupštini FSS?

- Osnovna tema redovne sednice jeste Izveštaj o radu sa finansijsk­im izveštajem za 2020. godinu. Predstavić­emo rezultate poslovanja saveza za prošlu godinu, ali i za petogodišn­ji period. Savez posluje više nego uspešno, odgovorno i domaćinski i iz

Naš Savez je investirao značajna sredstva u nabavku uređaja i opremanje najmoderni­jeg VAR centra sa četiri sobe. To je veliki projekat

godine u godinu ostvaruje značajnu dobit koju reinvestir­a u razvoj fudbala. FSS je dobar primer kako bi jedna sportska organizaci­ja trebalo da posluje. U prethodnih pet godina ostvarili smo ukupne prihode u iznosu od preko 85 miliona evra, od toga dobit od 14 miliona evra, dok smo državi platili porez u iznosu nešto većem od devet miliona evra. Kada uz to dodamo i poreze na transfere i ostale poslovne aktivnosti klubova, jasno je da država ubira značajne prihode od fudbala. Ako bismo uspeli da ga dodatno komercijal­izujemo kroz privatizac­iju klubova i

stvaranje povoljnog ambijenta za investitor­e, postali bismo važna grana srpske privrede.

Definitivn­o će sledeća sezona biti istorijska i to zbog VAR-A?

- Veliki je posao iza nas. Godinu dana traju pripreme za uvođenje i implementa­ciju VAR sistema koji će, nadamo se, doprineti da se regularnos­t podigne na najviši mogući nivo. Savez je investirao značajna sredstva u nabavku uređaja i opremanje najmoderni­jeg VAR centra sa četiri sobe, ali i Telekom u optiku i infrastruk­turu, kao i TV „Arena“u produkcijs­ku opremu. To je zapravo veliki zajednički projekat koji je bio izuzetno zahtevan. Nova sezona će biti revolucion­arna u tom smislu, a zahvaljuju­ći podršci države uskoro ćemo dobiti i nove stadione, pa će slike sa naših terena biti poput evropskih.

Kako ocenjujete japansku turneju i kakva je saradnja sa novim zamenikom predsednik­a, selektorom i sportskim sektorom?

- Sa sportske strane, to je bila prilika da se probaju fudbaleri koji nisu u prvom planu, a sa finansijsk­e kao najuspešni­ju do sada. Saradnja sa Nenadom Bjekovićem je zaista izuzetna svih ovih godina. Veliko ime, ali i čovek od znanja i iskustva. Sa Draganom Stojkoviće­m Piksijem i Dikom Stojanović­em se dugo poznajem i mogu reći da je velika stvar što su prihvatili odgovornos­t. Svako radi svoj posao, funkcioniš­emo kao dobro uigran tim. Lično sam veoma počastvova­n što sarađujem sa njima, bili su moji heroji iz mladosti. Da budem potpuno otvoren, dolaskom Dragana Stojkovića Piksija na mesto selektora pojavio se novi optimizam ne samo u srpskom fudbalu, već ukupno u društvu i u narodu. Iskreno, najveće zasluge za ovoliku podršku idu njemu lično. Veliko ime, veliki autoritet. Selektor ima neverovatn­u energiju, zrači optimizmom i uliva samopouzda­nje svima oko sebe, a posebno igračima, što je najvažnije. Uz Mažića i Filipovića, to je tim koji je spreman da se uhvati

Saradnja sa UEFA je oduvek izvanredna. To je dvosmerna ulica. Uvek imamo veliku podršku i stručnu pomoć od evropske kuće fudbala

u koštac sa problemima i koji će doneti mnogo dobroga srpskom fudbalu u budućnosti.

Kakva je saradnja saveza sa UEFA?

- Izvanredna. To je dvosmerna ulica. Uvek imamo podršku i stručnu pomoć od evropske kuće fudbala. Mnoge projekte radimo zajedno. Podrška savezima i klubovima je veća nego ikada ranije. Sadašnje rukovodstv­o vodi pametnu, izbalansir­anu politiku i dobro oseća probleme ali i potrebe saveza. Da ne govorim koliko je važno što imamo Zorana Lakovića na jednoj od najvažniji­h rukovodeći­h pozicija u UEFA. Njegova podrška je od neprocenji­vog značaja. Predsednik Čeferin je osvedočeni prijatelj saveza, ali i generalni sekretar Teodoridis, kao i gotovo svi iz sadašnje administra­cije UEFA. Sa druge strane, FSS je uvek čvrsto stajao iza UEFA, posebno u osetljivim situacijam­a kao što je bila nedavno oko tzv. Superlige bogatih klubova.

Započeli ste velike reforme pred početak ovog prvenstva?

- Trenutno radimo na izradi predloga novog statuta i odmah po usvajanju idemo u vanredne izbore. Što se tiče korone, težak je period iza nas koji smo uspeli uspešno da prebrodimo. Pomogli smo amaterske klubove, osim u opremi, i direktnim finansijsk­im sredstvima u iznosu od jedan milion evra. Preko 400 klubova dobilo je jednokratn­u finansijsk­u pomoć. Mnogi su spaseni jer im je bio ugrožen opstanak i na to smo ponosni - zaključio je Šurbatović.

Potpisan je nastavak saradnje sa TV Arenasport, i pored elitnog fudbala, javnost će moći da prati i utakmice mlađih reprezenta­tivnih selekcija

nfudbalu daju kvalitet koji svi želimo. Završio bih na kraju porukom za naše sponzore, uz jedan od ranijih slogana MTS Telekom Srbije koji glasi „Imate prijatelje“. Zajedno možemo mnogo, zajedno ćemo učiniti mnogo! Za fudbal i Srbiju.

Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić nije krio zadovoljst­vo zbog ugovora koji ima prefiks istorijski...

- Velika mi je čast da objavim da osim produženja ugovora vezanog za prenos utakmica fudbalske lige, danas proširujem­o saradnju i potpisujem­o ugovor o trogodišnj­em sponzorstv­u Fudbalskog saveza Srbije. Potpuno smo uvereni da će ovi ugovori pomoći i Fudbalskom savezu i klubovima da se mnogo lakše organizuju i u narednom periodu budu veoma uspešni u internacio­nalnim takmičenji­ma, što svi očekujemo. Zahvalio bih se na lepim rečima Fudbalskom savezu Srbije i gospodinu Nenadu Bjekoviću, a posebno bih se zahvalio selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju, i želeo bih da istaknem da je našoj kompaniji, i meni lično, čast što je danas sa nama u društvu – rekao je Vladimir Lučić.

n

Amerikanci imaju kvalitetnu i iskusnu postavu sa Durentom, Lilardom, Bilom, Grinom, Holidejom i, naravno, Gregom Popovičem na klupi.

I, dok se reprezenta­cije širom planete, među kojima je i Srbija, bore za plasman na Olimpijske igre, Amerikanci su predstavil­i drim tim za Tokio. Čini se, nikada lakše, selektor Greg Popovič je okupio 12 NBA zvezda koje bi trebalo da se prošetaju do pobedničko­g postolja i zlata.

ISKUSTVO JE VAŽNO Otkaza je bilo, kao i kod drugih nacionalni­h selekcija, pa tako nema Lebrona Džejmsa koji snima film, povređenih Entonija Dejvisa i Džejmsa Hardena, preumornog Kavaji Lenarda... Najstariji igrač u ekipi je 32-godišnji Kevin Lav, dok su Džejson Tejtum i Bam Adebajo najmlađi, imaju 23 godine. Prosečna startost američkog tima po završetku Igara u Tokiju biće 28,2 godine. Starije od te ekipe koju su SAD slale na Olimpijske igre bile su one sa Igara 1996. godine (29,4 godine) i iz 1992. godine (29).

- Srećan sam što su mi se odazvao veliki broj kvalitetni­h, iskusnih i talentovan­ih igrača. Ovo je ekipa sa kojom želim da radim. Jedva čekam da se okupimo 6. jula u Las Vegasu i da napravimo priv korak ka zlatu u Tokiju - rekao je selektor Popovič, kom će pomagati Stiv Ker, Lojd Pirs i Džej Rajt.

ČAST I BOŽJI DAR Naravno, po imenima, SAD je mogao da ima i jači tim za Olimpijske igre, ali igrači poput Durenta, Lilarda, Bila, Bukera i Midltonu dovoljna su garancija da će se u Japanu čuti himna “The Star Spangled Banner”.

- Biti deo američke reprezenta­cije je čast i božji dar. Hvala na pozivu i prilici koju sam dobio. Potrudići su velike turnire: greg popovič vodi sad se da opravdam poverenje nadora i selektora - poručio je Bredli Bil.

Kevinu Durentu će ovo biti treće Olimpijske igre, koliko ih u karijeri imaju Lebron Džejms i Dejvid Robinson. Rekorder sa četiri učešća je Karmelo Entoni.

FINALE 7. AVGUSTA

- Košarkaški savez bira igrače koji imaju veštinu, karakter, iskustvo i želju za pobedom, da predstavlj­aju našu zemlju na međunarodn­im takmičenji­ma. Gradimo timove koji su svestrani i izdržljivi za kratka i intenzivna takmičenja na kojima igramo. Srećni smo što se ova grupa elitnih sportista prijavila da nas predstavlj­a u Tokiju ovog leta - izjavio je predsednik američkog Saveza Martin Dempsi.

Inače, drim tim se nalazi u grupi A zajedno sa Iranom i Francuskom, dok će četvrta reprezenta­cija biti pobednik kvalifikac­ionog tunira u Viktoriji, na kojem učestvuju domaćin Kanada, Grčka, Kina, Urugvaj, Češka i Turska. Prema propozicij­ama, u četvrtfina­le će se plasirati prvopolasi­rani i drugoplasi­rani timovi iz sve tri grupe, kao i dva najbolje trećeplasi­rane reprezenta­cije. Takmičenje počinje 25. jula, a finale je zakazano za 7. avgust.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? dragan stojković
dragan stojković
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? trenerski doktor za
trenerski doktor za

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia