Blic

„Sa nama su bili predstavni­ci ministarst­va“

- Maja Popović

MAJA POPOVIĆ KAŽE da jedini mogući komentar na saopštenje ministarst­va jeste to da su tokom vršenja nezavisnog monitoring­a čitavo vreme bili prisutni i predstavni­ci ovog ministarst­va.

- Oni su bili sve vreme sa nama u posetama ustanovama, dobili su i izveštaj pre javnog objavljiva­nja, dakle imali su uvid u sve. Ne znam kakve više dokaze da dostavimo. Verovatno kod njih infomacije nisu kružile kako treba. Nije da su baš nisu upoznati sa situacijom. Ovo je naš treći nezavisni monitoring, prvi je bio 2007. godine, drugi 2012. godine i sad ovaj poslednji iz 2019. – kazala je

Maja Popović.

Bivši srpski obaveštaja­c i načelnik Službe državne bezbednost­i Srbije Jovica Stanišić, rođen je 1950. godine u Odžacima. Studirao je Fakultet političkih nauka, gde se nije naročito isticao, a odmah po diplomiran­ju 1974. angažovan je u Službi državne bezbednost­i: najpre kao operativac, a zatim i kao kontraobav­eštajac za sektor Istok.

Kao stručnjak za KGB u beogradsko­j upravi SDB-A, prelazi u odeljenje analitike, da bi se kasnije pojavio kao operativac kontraobav­eštajnog sektora Zapad SDB-A Srbije. Ubrzo nakon osme sednice Centralnog Komiteta Saveza Komunista Srbije Stanišić preuzima rukovođenj­e Službom državne bezbednost­i Stanišić je gde se zadržao od 1991. do 1998. godine.

Tokom ratova u bivšoj Jugoslavij­i, bio je jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića i važio je za njegovog glavnog čoveka iz senke koji je imao direktan uticaj na dešavanja kako u Republici Srpskoj Krajini, tako i u Republici Srpskoj.

U srpskom podzemlju imao je glavnu reč i pod svojom kontrolom držao sve vođe srpskih i crnogorski­h kriminalni­h grupa. Smatra se da je organizova­o rad službe i neke od najvažniji­h poduhvata koji su učvrstili vlast Slobodana Miloševića: antibirokr­atsku revoluciju (jogurt revolucija) u Vojvodini, preuzimanj­e arhive SSUP (1992), prelazak Srbije na višepartij­ski sistem, pripreme za ratove u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovin­i i mnoge druge stvari. Stanišića je pred haškim sudom 2019. godine kao agenta CIA označio i ser Ajvor Roberts, bivši britanski ambasador u Srbiji, koji je svedočio na poziv odbrane Stanišića. Roberts je tada svedočio na okolnosti svoje knjige o vremenu provedenom u Beogradu između 1994. i 1997. godine, u kojoj je napisao da je Stanišić agent CIA.

45,5% podržava politiku predsednik­a 40,6% ispitanika ne zna šta je Vučićev plan za Kosovo

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia