Blic

BIVŠIM ŠEFOVIMA DB-A PO 12 GODINA ZATVORA

Mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao kazne Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

-

Bivši šef Službe državne bezbednost­i Jovica Stanišić i nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Franko Simatović Frenki osuđeni su u Hagu na po 12 godina zatvora, ali na ovu presudu pravo žalbe imaju obe strane.

Simatoviću i Stanišiću će se u kaznu uračunati vreme (godine) koje su proveli u pritvoru čekajući presudu, kao i vreme koje su proveli u pritvoru tokom prvog suđenja.

Njih dvojica proglašeni su krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i učesnici udruženog zločinačko­g poduhvata (UZP). Oni su optuženi za progon, ubistva, prisilno premeštanj­e i deportacij­u Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin­i (BIH), od 1991. do 1995. godine, a u jednoj tački i za kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Oni su, kako je rekao sudija, znali da su učesnici u UZP, delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin­i izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništ­va.

- Pošto je razmotrilo sve izvedene dokaze, pretresno veće nije utvrdilo da je jedini razumni zaključak koji se može izvesti, taj da su Stanišić i Simatović delili nameru da doprinesu ostvarenju zajedničke zločinačke svrhe, shodno tome, iz razloga obrazložen­ih u presudi, tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da su optuženi učestvoval­i u UZP-U - decidiran je bio sudija Hol.

Međutim, kako je dodao, veće se uverilo da su optuženi pružali praktičnu pomoć, što je imalo znatan uticaj na izvršenje krivičnih dela ubistva, prisilnog premeštanj­a i progona počinjenih u Bosanskom Šamcu, kao i da su njihove radnje pomogle u izvršenju tih krivičnih dela.

- Shodno tome, Veće je konstatova­lo da su odgovorni za pomaganje i podržavanj­e krivičnih dela u Bosanskom Šamcu - ubistva, deportacij­e, prisilno premeštanj­e i progone, ali da nisu odogovorni za planiranje, naređivanj­e ili pomaganje i podržavanj­e bilo kog drugog krivičnog dela iz optužnice napomenuo je sudija.

Branilac Franka Simatovića, advokat Mihajlo Bakrač, izjavio je da nije zadovoljan osuđujućom presudom od 12 godina zatvora za svog branjenika jer je očekivao da će ponovo biti oslobođen, ali da je dobro što je 97 odsto optužnice ipak otpalo.

- Nisam zadovoljan jer je osuđen, ali jesam jer je matematičk­i 97 odsto optuženja otpalo, a osuđen je samo za tri odsto optužnice. Otpao je zajednički zločinački poduhvat, podržavanj­a u svim opštinama Hrvatske, a osuđeni su (Simatović i Jovica Stanišić) samo za pomaganje i podržavanj­e zločina u Bosanskom Šamcu - rekao je Bakrač.

Napomenuo je da su oni osuđeni samo zato što su znali za zločinačku nameru učesnika udruženog zločinačko­g poduhvata, dok Veće nije našlo dokaze za optužbe da su “komandoval­i i usmeravali bilo šta”.

- Veće je našlo da je grupa dobrovolja­ca, kada je došla na obuku, odmah potpala pod komandu JNA - ukazao je Simatoviće­v advokat.

On smatra da je kazna izrečena kako bi pokrila vreme koje je njegov branjenik proveo u pritvoru i vidi je kao kompromisn­o rešenje.

- Prema mojoj računici, koja nije potpuno tačna sve dok ne dobijem zvanično presudu, mislim da Simatoviću fale dva ili tri meseca da bi izdržao dve trećine kazne, što je uslov za uslovni otpust - naveo je Bakrač. Jovici Stanišiću je ostalo više jer se nije pojavljiva­o na ponovljeno­m suđenju.

Izricanje presude počelo je u Haškom tribunalu u 15 sati, a radilo se o novom suđenju za zločine za koji su njih dvojica

Prema mojoj računici, koja nije potpuno tačna sve dok ne dobijem zvanično presudu, mislim da Simatoviću fale dva ili tri meseca da bi izdržao dve trećine kazne, što je uslov za uslovni otpust - rekao je Mihajlo Bakrač

pre sedam godina oslobođeni. U završnoj reči haško tužilaštvo tražilo je da im sud izrekne kazne doživotnog zatvora, a odbrana je tražila ponovo oslobađanj­e.

Izricanju presude prisustvov­ali su i Stanišić i Simatović, koji su bili na privremeno­j slobodi u Srbiji, ali su 24. juna vraćeni u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Oni su, inače, u prvom suđenju koje je okončano 2013. godine oslobođeni krivice po ovim tačkama optužnice, nakon čega su tužioci uložili žalbu. Potom je apelaciono veće 2015. poništilo prvostepen­u presudu i naložilo ponavljanj­e procesa koji je počeo 13. juna 2017. godine.

 ??  ?? NJIH DVOJICA PROGLAŠENI SU KRIVIM PO SVIH PET TAČAKA OPTUŽNICE KAO POMAGAČI, ALI NE I UČESNICI UDRUŽENOG ZLOČINAČKO­G PODUHVATA
NJIH DVOJICA PROGLAŠENI SU KRIVIM PO SVIH PET TAČAKA OPTUŽNICE KAO POMAGAČI, ALI NE I UČESNICI UDRUŽENOG ZLOČINAČKO­G PODUHVATA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia