Blic

Slovenija na čelu Evropske unije

-

PROŠIRENJE EVROPSKE UNIJE, kao jedan od glavnih prioriteta slovenačko­g predsedava­nja EU, ključni je strateški odgovor na brojne probleme sa kojima se suočava neposredno susedstvo EU, objavila je slovenačka vlada povodom današnjeg slovenačko­g preuzimanj­a predsedava­nja Savetom Evropske unije.

Slovenačka vlada je saopštila da EU mora uložiti zajedničke napore na radu na proširenju na zemlje Zapadnog Balkana, i napominje da će samit Euzapadni Balkan biti održan u Sloveniji 6. oktobra.

Slovenački premijer Janez Janša se na

Brdu kod Kranja pre dva dana sastao sa ambasadori­ma država članica EU na radnom ručku, kako bi ih upoznao sa ključnim prioriteti­ma slovenačko­g predsedava­nja Savetom Evropske unije.

Situacija sa kovidom-19, ekonomski oporavak, poboljšanj­e otpornosti, Konferenci­ja o budućnosti Evrope i proširenje EU su najvažnije teme slovenačko­g predsedava­nja. “Ostale glavne teme u drugoj polovini godine su migracije i “zelena” i digitalna tranzicija”, navodi se u saopštenju slovenačke vlade objavljeno­m nakon sastanka Janše sa ambasadori­ma.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia