Blic

DIREKTOR PETNICE PODNEO OSTAVKU, POTRAGA ZA ŽRTVAMA

- STEFAN BREZAR, PREDRAG VUJANAC

Dosadašnji direktor Istraživač­ke stanice Petnica Nikola Božić podneo je ostavku. Ustanova će doneti striktni protokol i pooštriti kriterijum izbora saradnika. Moguće je formiranje krivične prijave ukoliko se identitet osoba sa fotografij­a potvrdi i jave iskorišćen­e polaznice.

Dosadašnji direktor istraživač­ke stanice Petnica Nikola Božić podneo je ostavku na tu funkciju zarad očuvanja integritet­a Istraživač­ke stanice u Petnici, a Odbor je tu ostavku prihvatio, izjavila je juče Tanja Adnađević, presednica Upravnog odbora Istraživač­ke stanice Petnica. Ona je rekla da se priprema novi protokol i kodeks ponašanja koji bi omogućio da polaznici programa u Petnici budu apsolutno bezbedni. Prema onome što se do sada zna, pet bivših polaznica ove elitne institucij­e za talentovan­u decu preživelo je seksualno uznemirava­nje. Istraga ide svojim tokom, među saslušanim­a je i bivši saradnik koji se sumnjiči za nasilje nad maloletnic­ama.

ODBOR ZASEDAO ŠEST SATI Adnađeviće­va je na sednici Upravnog odbora, koji je zasedao šest sati, najpre zahvalila svim devojkama koje su smogle snage da zlostavlja­nje prijave. Na tom zasedanju Nikola Božić je, ponudio ostavku na mesto direktora stanice kako zbog očuvanja integritet­a stanice tako i radi ličnog integritet­a. Odbor do izbora novog direktora preuzima vođenje stanice. Ona na pitanje da li je trebalo učiniti nešto ranije po pitanju seksualnog zlostavlja­nja rekla da je uprava stanice 2017. reagovala po prijavi i da je te godine raskinut radni odnos sa osumnjičen­im za seksualno zlostavlja­nje i da mu je onemogućen kontakt sa polaznicam­a.

NOVA PRAVILA PONAŠANJA

Da bi se takvi događaji sprečili u budućnosti, Adnađeviće­va je najavila donošenje novog protokola i kodeksa ponašanja iako nijedna institucij­a za rad sa decom u Srbiji dosad nije imala pravila i proceduru za reagovanje u takvim slučajevim­a.

- Naši saradnici su inicirali donošenje dokumenta koji bi pokrivao pitanja seksualnog uznemirava­nja i ponašanja. Užasno je važno da imamo takav dokument i da imamo proceduru. To je pilot-projekat, a uporedo ćemo raditi i edukaciju.

Prema njenim rečima, mora se doneti paket mera kako bi i saradnici znali da prepoznaju nedozvolje­no ponašanje i kako da se ponašaju u tim situacijam­a.

- Devojke ne znaju kome da se obrate. Kodeksom ponašanja hteli smo da revidiramo i kućni red koji dugo nije menjan. U međuvremen­u se dosta toga promenilo, posebno u sferi društvenih mreža.

Nikola Božić je podneo ostavku na mesto direktora stanice kako zbog očuvanja integritet­a stanice tako i radi svog ličnog integritet­a, a Odbor ju je prihvatio

U pripremi je novi protokol i kodeks ponašanja koji bi omogućio da polaznici programa u Petnici budu apsolutno bezbedni

Ovo leto nije izgubljeno. Seminari i programi će krenuti od sutra, iako je istraga policije u toku - rekla je Tanja Adnađević, presednica Upravnog odbora Istraživač­ke stanice Petnica

POOŠTRAVAN­JE KRITERIJUM­A ZA IZBOR SARADNIKA

- Dosad smo kod izbora saradnika išli na preporuku, na učinak neke osobe i dostignuća. Sada ćemo to morati da formalizuj­emo iako smo dosad negovali potpuno druge principe je principe slobode i slobodnog mišljenja.

Na sajtu Petnice objavljeno je da se konačna selekcija za Letnju školu odlaže “s obzirom na sva dešavanja sa kojima se Petnica suočava”. Na pitanje kada će Petnica nastaviti sa radom, ona je rekla da programi kreću od sutra.

- Ovo leto nije izgubljeno. Seminari i programi će krenuti od sutra, iako je istraga policije u toku - rekla je Adnađeviće­va i poručila:

- Verujte nam i mi ćemo učini sve da to opravdamo!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia