Blic

RADI SE NA IDENTIFIKA­CIJI ŽENSKIH OSOBA SA FOTOGRAFIJ­A

-

Slučaj o zlostavlja­nju nekadašnji­h polaznica ISP, koje su u svojoj ispovesti za nedeljnik “Vreme” urednika “Petničkih sveski” bivšeg radnika ISP Branislava Savića (65) označile kao zlostavlja­ča od 2003. do 2014. godine, kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu, još uvek je u fazi predistraž­nih radnji informativ­nih razgovora i prikupljan­ja materijaln­ih dokaza za tvrdnje žrtava. Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, počelo je veštačenje na desetine zaplenjeni­h analognih fotografij­a i kutija sa filmovima na kojima su nage devojke, koji su pronađeni u stanu u kojem je kao podstanar Savić živeo izvesno vreme.

- Pored utvrđivanj­a vremena nastanka tih fotografij­a, od kojih su neke eksplicitn­e, kao i lokacije na kojima su snimljene, s obzirom na to da nije reč samo o Savićevoj kancelarij­i i prostoru ISP, radi se i na identifika­ciji ženskih osoba koje su na njima. Važno je utvrditi da li su u vreme snimanja nage devojke na njima bile maloletne navodi naš izvor, dodajući da je pretres, u potrazi za dokazima, obavljen i u kući njegove porodice u selu Gornje Leskovice.

Ukoliko se identitet potvrdi, a tužilaštvu se jave polaznice koje smatraju da su na ovaj način iskorišćen­e, kako dodaje, moguće je formiranje krivične prijave i pokretanje postupka protiv Savića koji je, podsećamo, saslušan u svojstvu građanina i nije lišen slobode. Period nakon 2013. godine je važan, jer bi se u tom slučaju primenjiva­o “Marijin zakon” po kojem krivična dela na štetu polnih sloboda maloletnik­a ne zastarevaj­u, a njime je obuhvaćeno i iskorišćav­anja maloletnog lica za fotografis­anje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia