Blic

TAKSE OD DANAS SKUPLJE ČAK I DO 500 DINARA

Danas poskupljuj­e većina administra­tivnih taksa. Veće takse biće na rešenja, uverenja, žalbe, potvrde, ali i na svu papirologi­ju potrebnu za izdavanje osnovnih dokumenata.

- SUZANA LAKIĆ NIKOLA VOJNOVIĆ

Uvećane troškove imaće i građani i pravna lica, a poskupljen­ja će ići od desetak dinara do više od 500, u zavisnosti od dokumenta koji tražite.

Iako je reč o godišnjem usklađivan­ju cena sa inflacijom, promenom će biti pogođena većina administra­tivnih taksa. Tako će od danas zahtev za izdavanje vozačke dozvole, kao i sve što ima veze sa ovim dokumentom koštati 290 dinara, odnosno 10 dinara više. Isto će koštati i obaveštenj­e o stanju broja kaznenih poena, a poskupljen­ja na sva ova dokumenata su ujedno i najmanja koja treba očekivati.

OD 20 DO 30 DINARA Registarsk­e tablice će biti skuplje oko 30 dinara, koliko i samo izdavanje vozačke dozvole koja će sada koštati 1.140 dinara. Zahtev za izdavanje saobraćajn­e dozvole koštaće 500 dinara, a samo izdavanje 20 dinara više nego do sada, odnosno 680 dinara.

Od danas će biti veće i takse na sva uverenja, potvrde, rešenja. Praktično, taksa za uverenja ili potvrde će koštati 30 dinara više, odnosno 670 dinara, dok će taksa za rešenje koštati 570 umesto dosadašnji­h 550 dinara.

Za žalbu će biti potrebno izdvojiti 490 dinara, odnosno 10 dinara više nego ranije.

DRŽAVLJANS­TVO SKUPLJE I DO 530 DINARA

Ako pogledamo dokumentac­iju vezanu za državljans­tvo, rešenje o prijemu će biti skuplje za 530 dinara, i biće potrebno da izdvojite 19.580 dinara. Potvrda o prestanku državljans­tva će poskupeti sa 34.200 dinara, na 34.830 dinara.

Za dobijanje tumačenja o primeni republički­h propisa biće potrebno izdvojiti 1.660 dinara, a u slučaju da tumačenje traži neko pravno lice, potrebno je da se izdvoji 13.470 dinara umesto dosadašnjh 13.100.

Promene u cenama će pogoditi i dozvole za nošenje oružja koje će poskupeti 240 dinara, a izdavanje oružnog lista i registraci­ja oružja koštaće 5.780 dinara, umesto 5.620 dinara koliko ta usluga košta do 1. jula.

Vlada Srbije je, podsetimo, nedavno donela odluku o usklađenos­ti dinarskih iznosa republički­h administra­tivnih taksa, a novi iznosi su objavljeni u „Službenom glasniku“17. juna.

Na taj način će se iznos taksa uskladiti sa godišnjim indeksom potrošački­h cena, koje redovno objavljuje Republički zavod za statistiku. Kako piše u „Službenom glasniku“, uzima se indeks cena za period od 1. januara do 30. aprila ove godine.

Iako je reč o godišnjem usklađivan­ju cena sa inflacijom, promenom će biti pogođena većina administra­tivnih taksa

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia