Blic

Letećemo sa sedam aerodroma iz Srbije

-

VELIKO GRADIŠTE BI uskoro moglo da dobije aerodrom, pošto je opština dala saglasnost na izveštaj o strateškoj proceni uticaja plana detaljne regulacije aerodroma “Srebrno jezero”. Ovim planom se uzima u obzir i budući razvoj aerodroma, te njegova dogradnja i povećanje kapaciteta. Prema važećoj dokumentac­iji, planirani aerodrom “Srebrno jezero” prostiraće se na 215 hektara, a u prvoj fazi gradnje obuhvatiće poletno-sletnu stazu sa rulnim stazama u dužini od 1.500 metara.

Ovo je poslednji u nizu najavljeni­h novih aerodroma u Srbiji, s obzirom na to da su od decembra 2019. u redu letenja trase iz Kraljeva za Beč, a zatim i linija iz centralne

Srbije do Soluna. U planu je da se za civilni saobraćaj i prihvat velikih aviona osposobe i aerodromi Rosulje kod Kruševca i Ponikve kod Užica, dok Jagodina već nekoliko godina najavljuje izgradnju vazdušne luke koja joj je potrebna “zbog velikog priliva stranih investitor­a”.

Imajući u vidu da je pre izbijanja pandemije korone sa beogradsko­g i niškog aerodroma već letelo više desetina avio-kompanija do skoro 100 destinacij­a u oko 40 država, nameće se zaključak da bi vazdušni saobraćaj iznad Srbije uskoro mogao da bude najgušći u regionu.

Na beogradsko­m aerodromu “Nikola Tesla” aviosaobra­ćaj se polako vraća u normalu.

Iz Niša su pre pandemije letele četiri avio-kompanije, i to do 23 destinacij­e u 11 evropskih zemalja. Trenutno su aktivne tri, a i na jugu Srbije se avio-saobraćaj polako normalizuj­e.

Kako je “Blic” pisao, nema naznaka kada će aerodrom “Ponikve” kod Užica biti osposoblje­n za saobraćaj velikih vazduhoplo­va, ali Opština Čajetina naveliko radi da Zlatibor približi nekadašnjo­j vojnoj vazdušnoj luci. Kapacitet aerodroma “Morava” u Lađevcima kod Kraljeva je oko milion putnika, a svečano je otvoren pre dve godine. U Jagodini je više puta najavljiva­na gradnja aerodroma, a 2018. saopšteno je da je određena lokacija.

 ??  ?? Vazdušni saobraćaj iznad srbije uskoro bi mogao da bude najgušći u regionu
Vazdušni saobraćaj iznad srbije uskoro bi mogao da bude najgušći u regionu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia