Blic

Strah je bio posledica, a ne uzrok udesa

Psihijatri­jskim veštačenje­m Nemanje Stamenkovi­ća (19) iz Beograda, koji je optužen da je 4. januara na Bulevaru Medijana u Nišu “audijem” utvrđeno je da je posle udesa bio u stanju straha koji nije uticao na njegove postupke.

- B. J.

PSIHIJATAR DR SUZANA Tošić Golubović član komisije koja je obavila stručno veštačenje Stamenkovi­ća, navela je na jučerašnje­m nastavku suđenja u Osnovnom sudu u Nišu da je u njegovom iskazu pronašla kontradikt­ornosti zbog kojih misli da nije govorio istinu kada je opisivao okolnosti pod kojima je došlo do nesreće.

- Okrivljeni je naveo da je pokušao da pretekne jedno vozilo da je to vozilo krenulo ka njemu, da se uplašio, stegao volan, spustio glavu, počeo da intenzivno trepće. Nije siguran da li mu se povraćalo i navodno ne seća daljeg događaja. Međutim, u njegovom iskazu ja sam pronašla kontradikt­ornosti. Imajući u vidu izjave svedoka i saobraćajn­o veštačenje, može se zaključiti da je on u tim momentima ispoljavao organizova­no ponašanje, budući da je pokušao da uspostavi kontrolu nad vozilom, da je po rečima svedoka izgovarao “ne, ne”, kada je video da će udariti u pešake. Nakon zaustvalja­nja, pošto je video posledice, počeo da plače, zvao roditelje, pronašao trougao u vozilu i dao ga policiji, što ukazuje da je ispoljavao jedno potpuno organizova­no ponašanje. Svakako da je bio u stanju fiziološko­g straha ali na organizova­no ponašanje ukazuju i izjave koje je dao policiji. Jednom rečju mislim da okrivljeni nije govorio istinu, rekla je dr Suzana Tošić Golubović.

- Na osnovu njegovog ponašanja zaključila sam da se radi o strahu fiziološki­h razmera koji nije doveo do poremećaja svesti, rasuđivanj­a i upravljanj­a voljom koje karatkeriš­e patološki strah. Kad kažemo fiziološki strah to podrazumev­a normalnu, ne patološku reakciju celog organizma na potencijal­nu opasnost i on ima zaštitnu ulogu. Takođe, normalni strah ne utiče na psihičke funkcije u meri kao patološki a pre svega na funkciju svesti. Patološki strah dovodi do suženja svesti a time i rasuđivanj­a i upravljanj­a postupcima.

U stanju normalnog straha osoba može da ima osećaj da vreme usporenije teče što je okrivljeni i naveo, opisavši da je sve trajalo 30 sekundi a da je od policije kasnije dobio informacij­u da se događaj odigrao za pet sekundi. Sve ovo govori da nije došlo do poremećaja svesti i da je strah koji je okrivljen trpeo ostao u granicama normalnost­i, rekla je ona.

Po oceni psihijatra, tragovi kočenja na mestu nesreće ukazuju da je okrivljeni pokušao da iskontroli­še situaciju i uspostavi kontrolu nad vozilom. Ona je ocenila i da strah koji je javio u tim trenucima nije uzrok nego posledica te situacije i dokaz da je bio potpuno svestan jer je pokušao da koči i stabilizuj­e vozilo.

n

 ??  ?? nemanja stamenkovi­ć upravljao je „audijem smrti“
nemanja stamenkovi­ć upravljao je „audijem smrti“
 ??  ??
 ??  ?? dejan ilić je nastradao
dejan ilić je nastradao
 ??  ?? žrtva andrej prekljušaj
žrtva andrej prekljušaj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia