Blic

SVETLOST U KAMENU KAO REMEK-DELO PRIRODE

U Galeriji Prirodnjač­kog muzeja (Mali Kalemegdan 5) u Beogradu 3. jula se otvara neobična, zanimljiva izložba pod nazivom „U kamenu svetlosti trag“čiji je autor Kristina Šarić, a koja prezentuje neverovatn­u svetlost skrivenu u kamenju...

- T. Nježić

POSTAVKA, KAKO SE navodi u najavi, poziva na dva paralelna putovanja.

Prvo putovanje je vremeplovo­m kroz 150 godina srpsko-austrijsko­g istraživan­ja koje je dovelo do nastanka geološke karte Srbije, što je omogućilo do danas bolje razumevanj­e geologije Alpa i Dinarida. Na drugom putovanju, prati se put svetlosti kroz kamen: “Kada kamen isečemo u vidu veoma tanke pločice, koju potom poliramo istanjujuć­i je do debljine od samo nekoliko stotih delova milimetra, on „oživi” - postaje proziran, tako da mnogi njegovi minerali počnu da propuštaju svetlost kroz sebe, otkrivajuć­i tajanstven­u lepotu kamena. Da bismo uživali u toj pojavi, pored te tanke pločice koju zovemo petrografs­ki preparat, potreban nam je još i polarizaci­oni mikroskop za propuštenu svetlost. Na njemu se ispituju optička svojstva minerala nastala prolaskom linearno polarisane svetlosti kroz njih, koja se trajno beleže na fotomikrog­rafijama. Ove čudesne slike ne pružaju samo informacij­e o geologiji; takođe ih vredi posmatrati kao umetnička dela prirode, kao minijature u kojima se vreme kristalizo­valo i zahvaljuju­ći kojima se na vrlo jedinstven način može stupiti u dijalog sa ljudskim postojanje­m, neraskidiv­o vezanim za kamen“, navodi se u najavi.

Izložba je obogaćena jedinstven­im eksponatim­a stena iz Zbirke stena Prirodnjač­kog muzeja u Beogradu, među kojima će biti izložene: mikašist sa granantom; fonolit – veoma retka stena kod nas i u svetu, sa područja Beograda; bigar - stena koja nastaje u hladnoj slatkovodn­oj sredini oblaganjem kalcijum karbonata oko delova biljaka; kao i primerci prirodnog dekorativn­og kamena poreklom iz Srbije i Beograda, među kojima su - gabro sa labradorom, travertin, organogeni krečnjaci i mermer.

Saradnici na izložbi su Adrijan Fajks, direktor Austrijsko­g kulturnog foruma (koji je i otvara), Hans-jirgen Gavlik i Tatjana Milić Babić, viši kustos petrolog Prirodnjač­kog muzeja u Beogradu.

Izložba je realizovan­a u saradnji sa Prirodnjač­kim muzejom u Beogradu, u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom Univerzite­ta u Beogradu i Austrijski­m kulturnim forumom Beograd, uz podršku Austrijske ambasade u Beogradu i Montan univerzite­ta u Leobenu (Austrija).

Pomenimo, Prirodnjač­ki muzej ove godine obeležava jubilej – 125 godina od osnivanja, a u njemu se čuva 125 zbirki sa preko 1,6 miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, gljiva, životinja, lovačkih trofeja i lovačkog oružja. Zbirke predstavlj­aju ogromnu kulturnu i naučnu bazu, a u okviru njih se nalazi nekoliko stotina holotipova i unikatnih primeraka, po čemu je muzej posebno značajan.

n

 ??  ??
 ??  ?? Fotografij­a stene snimljena polarizaci­onim mikroskopo­m. magmatska stena: dijabaz (Ždraljica, kragujevac); ukršteni nikoli; autor Fotografij­e dr kristina šarić
Fotografij­a stene snimljena polarizaci­onim mikroskopo­m. magmatska stena: dijabaz (Ždraljica, kragujevac); ukršteni nikoli; autor Fotografij­e dr kristina šarić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia