Blic

KONTRADIKT­ORNI STAVOVI GRAĐANA

-

- Postoje određeni kontradikt­orni stavovi građana, poput onih da bi većina podržala kompromis, da većina smatra da dijalog vodi ka bezavisnos­ti, a da bi priznanje nezavisnos­ti bila izdaja. Ipak, ti stavovi nisu neočekivan­i i to iz nekoliko razloga, a jedan od osnovnih je činjenica da se građanima šalju kontradikt­orne poruke, počev od Vučića koji insistira na kompromisu, do toga da u isto vreme od ljudi iz njegovog bliskog okruženja dolaze drugačije poruke napominje jedan od osnivača Centra za društveni dijalog Milan Krstić. Zanimljivo je, dodaje on, da 40 odsto građana kaže da ne zna šta je plan za Kosovo, ali onda od tih 40 odsto, više od polovine podržava njegov plan.

- To može da se objasni na dva načina, da nisu svesni da njihovi stavovi ne utiču na mišljenje ovoj temi, a drugi da predsednik ima veliki autoritet i da smatraju da je važno da ga podrže - napominje Krstić. Ističe da su primećene izvesne promene u odnosu na ranije period, i to u poslednjih šest-sedam godina, a koje se tiču percepcije da li je Kosovo izgubljeno ili ne.

- Pre nekoliko godina je više od polovine smatralo da je izgubljeno, sada se situacija obrnula i 56 odsto njih smatra da nije izgubljeno. Takođe, od 2013. godine postoji trend pada podrške za dogovor koji podrazumev­a podelu ili podelu plus nešto - kaže Krstić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia