Blic

Franko Simatović Frenki

-

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije DB-A Franko Simatović, poznatiji kao Frenki, rođen je 1. aprila 1950. godine u Beogradu - mada se u nekim nezvanični­m biografija­ma kao godina rođenja navodi i 1954. Široj javnosti postao je poznatiji posle privođenja tokom policijske akcije „Sablja“

2003. godine. Studirao je Političke nauke i, po navodima medija, iz tog vremena datira njegova bliskost sa Jovicom Stanišićem. Pominjalo se da je završio Višu školu unutrašnji­h poslova u Zemunu, kao i da nije studirao Političke nauke nego Organizaci­ju (FON) ili Fakultet za ONO i DSZ. Najverovat­nije 1993. godine, posle dugogodišn­je uspešne karijere u Službi državne bezbednost­i (SDB), Franko Simatović imenovan je za pomoćnika (odnosno zamenika) načelnika SDB-A Jovice Stanišića, koji je rukovodio Službom državne bezbednost­i od kraja 1991. do oktobra 1998. godine.

Radio je na kontraobav­eštajnim poslovima u SDB zadužen za zapadne agenture, važio je za eksperta za CIA i BND, a potom je prešao u novoosnova­nu Upravu za obaveštajn­e poslove (Drugu upravu) SDB, gde je bio komandant Jedinice za specijalne operacije SDB (pod tim imenom Jedinica je poznata od 1996). Kao visoki službenik tadašnje SDB bio je, negde krajem 1991. godine, osnivač i komandant JSO, na čijem čelu se nalazio od 1991. do 1998. godine, ali je operativni komandant realno bio Milorad Ulemek (Luković) Legija, koji ga je potom i formalno zamenio na toj funkciji. Simatović je uspešno prebrodio smenu Stanišića oktobra 1998. godine i, posle izvesnog vremena, postao je pomoćnik i novog načelnika SDB Radeta Markovića. Marković se navodno u više navrata žalio kako nema realnu kontrolu nad Frenkijem i JSO.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia