Blic

INDIJSKI SOJ STIGAO U SRBIJU IZ - RUSIJE

-

Nova, Delta varijanta korona virusa otkrivena je u Srbiji kod dvoje državljana koji su se nedavno vratili iz inostranst­va, saopšteno je iz Ministarst­va zdravlja. Kako “Blic” nezvanično saznaje, reč je o putnicima koji su došli iz Rusije. Radi se o mlađim osobama koje nisu vakcinisan­e i one su trenutno stabilno.

- Novi soj virusa registrova­n je kod muške osobe, koja je iz Rusije doputovala 26. juna. Postoji mogućnost da je ovaj soj od ranije u cirkulacij­i, ali ga je laboratori­ja Instituta u Kraljevu prva zvanično registrova­la - rekla je doktorka Tanja Jovanović, virusolog i članica Kriznog štaba.

Delta soj, zaraznija varijanta korona virusa, već se proširila na oko 90 država. On je prvo otkriven u Indiji krajem marta i stoji iza razornog pandemijsk­og talasa koji je pogodio tu zemlju tokom proleća.

Iako su stručnjai u početku bili uzdržani, vremenom je dolazilo sve više dokaza da je delta soj znatno zarazniji čak i od britanskog soja, koji je postao dominantan u većini zemalja ove zime. Ipak, ohrabruju podaci da ne izaziva veću smrtnost, čak ima naznaka da je i nešto blaži, nalik težem gripu.

Ono što je najvažnije, nije otporan na vakcine.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia