Blic

PALI DIREKTOR HRT, BANDIĆEV ROĐAK I „KRALJ ADVENTA“

Nova afera u Hrvatskoj, a sve se vrti oko pokojnog gradonačel­nika Zagreba

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

U dvodnevnoj antikorupc­ijskoj akciji hrvatske policije i USKOK-A u Zagrebu su uhapšeni brojni funkcioner­i bivše gradske uprave, preduzetni­ci, kao i direktor HRT, a privedenim­a je zajedničko samo jedno ime - Milan Bandić.

Javnosti najpoznati­ja osoba na čija je vrata pokucala policija je Kazimir Bačić, generalni drektor HRT-A. On je navodno pokojnom gradončeln­iku Bandiću nosio keš Milana Lončarića, nekadašnje­g vlasnika ugašenog TEŽ-A, koji je želeo da gradi naselje na zemljištu te kompanije.

U javnosti je glasno odjeknulo i hapšenje bivše ministarke zdravlja Ane Stavljenić Rukavine, ujedno i dugogodišn­je bliske saradnice Bandića, koji je iznenada preminuo u februaru. Zanimljiva i važna su i hapšenja Bandićevog vozača Zdravka Krajine i Denisa Mohenskog, najpoznati­jeg kao “kralj Adventa”.

Uz njih, uhapšeno je još nekoliko osoba - službenica Gradske kancelarij­e za prostorno uređenje Jelena Čeklić, još jedan bivši Bandićev vozač Vladimir Džaja i šefica stručne službe gradonačel­nika Andrea Šulentić.

Prema onome što su saznali hrvatski mediji, akcija se odvijala u tri kraka.

AFERA “ADVENT” Bandićev vozač Krajina i Mohenski uhapšeni su zbog korupcije na zagrebačko­m božićnom sajmu. Čeklićeva je bila saučesnica. Sumnja se da je u razdoblju od 2016. do 2020. godine sada pokojni gradonačel­nik ovlašćen za donošenje zaključaka o dodeli javnih površina u Zagrebu na korišćenje poslovnim subjektima, dogovorio sa Krajinom i Mohenskim da će njihovim trgovačkim društvima omogućiti da rade na atraktivnm lokacijama u gradu u zamenu za deo njihove zarade. Kako navode hrvatski mediji, “kralj Adventa” Mohenski je uz pomoć štandova na sajmu preko noći zgrnuo ogroman novac.

AFERA “SREBRNJAK” Ana Stavljenić Rukavina i Šulentićev­a sumnjiče se da su učestvoval­e, na Bandićev podsticaj, u nameštanju konkursa za direktora dečije bolnice “Srebrnjak”. One se terete za krivično delo zloupotreb­e položaja. Pre završetka konkursa, a po zahtevu Bandića, prvoosumnj­ičena je zatražila od odabranog kandidata da povuče svoju kandidatur­u s obzirom na to da je gradonačel­nik odlučio da ipak želi drugog kandidata na čelu bolnice. Ona je članovima izbornog tela tražila da daju svoj glas navedenom kandidatu.

AFERA “VRTOVI SVETLA” Zbog ove afere uhapšeni su Bačić i Lončarić, koji se optužuju za korupciju. Naime, Bačić je posredovao između Lončarića i Bandića vezano uz kompleks “Vrtovi svetla” koji se nalazi iza tornja TEŽ-A, na zemljištu te firme, a povezani su navodno i zbog legalizaci­je objekta u Radićevoj ulici. Sumnja se da je Bačić u toj ulici dobio stan kao nagradu za svoje posredovan­je u korupcijsk­im radnjama. Spornu nekretninu, koja nije u njegovoj imovinskoj karti, policija je juče pretražila.

 ??  ?? Milan Bandić
Javnosti najpoznati­ja osoba na čija je vrata pokucala policija je Kazimir Bačić, generalni direktor HRT-A
Milan Bandić Javnosti najpoznati­ja osoba na čija je vrata pokucala policija je Kazimir Bačić, generalni direktor HRT-A
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia