Blic

NA MORE UZ VAKCINU ILI PCR, A NEGDE I SAMO SA PASOŠEM

Letnji egzodus uveliko je počeo, a zahvaljuju­ći smirivanju epidemije korone mnoge granice su širom otvorene, pa građani Srbije ovog leta mogu uz manje ili više papira do omiljenih destinacij­a.

- NIKOLINA GOVORUŠA

Svi oni koji planiraju brčkanje u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji ili Sloveniji to će moći da urade praktično samo sa pasošima, dok će im za Grčku, Tursku, Španiju, Bugarsku, Tunis ili Egipat biti potrebna potvrda o vakcinacij­i, preležanoj koroni ili Pcr/antigenski test.

Praktično jedina zemlja u kojoj su srpski turisti navikli u većem broju da letuju, a koja je trenutno “zaključana”, je - Italija. Uz napomenu da ima pojedinih država koje na listu odobrenih vakcina nisu stavili ruski “sputnjik V”.

ALBANIJA

U Albaniju se može samo sa ličnom kartom, nije potreban ni PCR test ni potvrda o vakcinacij­i.

BIH

Naši građani mogu iz Srbije bez ograničenj­a da uđu u BIH, a ako ulaze iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

GRČKA

Naši građani mogu da uđu u Grčku avionom ili preko drumskih prelaza uz potvrdu o vakcinacij­i bilo kojom vakcinom, PCR testom ne starijim od 72 sata, brzim antigenski­m testom ne starijim od 48 sati ili potvrdom da ste preležali koronu dva do devet meseci pre dolaska. Priznaje se i digitalni zeleni sertifikat, a obavezan je popunjen PLF formular. PCR test je obavezan za decu sa napunjenih 12 godina i stariju.

BUGARSKA

Naši građani mogu da uđu u Bugarsku sa potvrdom o vakcinacij­i, negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili negativnim brzim antigenski­m testom ne starijim od 48 sati, ali i sa dokumentom koji pokazuje da je osoba preležala koronu od 15 do 180 dana pre dolaska.

ITALIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe, ulazak je dozvoljen samo u određenim slučajevim­a: poslovni i zdravstven­i razlozi, školovanje, hitan povratak

godina je granica za decu u Španiji i Grčkoj

sata može da bude star nalaz PCR testa

u mesto stanovanja/ boravišta, ukoliko su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljani­ma Italije/eu/ Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivališ­te (boravište na duži period) u Italiji.

TURSKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinacij­i, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska, sa potvrdom da je u poslednjih šest meseci preležan kovid-19 ili uz negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata. Licima mlađim od 18 godina u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinacij­i nije potreban PCR test. U roku od 72 sata pre dolaska neophodno je elektronsk­i se registrova­ti.

SLOVENIJA

Građani Srbije mogu ući u Sloveniju bez određivanj­a karantina i posedovanj­a testova, ukoliko prilože dokaz da su pre ulaska

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia