Blic

DOZVOLJAVA­JU SAMO 50% POPUNJENIH MESTA ZBOG KOVIDA

- S. Rajčetić

Kamen spoticanja, krije se u tome što u agenciji “Gea” nisu znali da u Grčkoj postoji protivepid­emijska mera da kombi može da bude samo 50 odsto popunjen, jer su ranije prolazili bez problema, te su mislili da je isto pravilo kao za autobuse, gde je dozvoljeno 80 odsto popunjenos­ti.

U kombijima je ta situacija drugačija, te umesto osam putnika koliko ima sedišta, dozvoljen je prevoz samo četvoro.

“GEA”: GRCI IZMIŠLJAJU PROPISE

Do problema je, prema rečima direktora agencije “Gea turs”, Zorana Balovića, došlo zbog monopola grčkih autoprevoz­nika.

- Okolnosti su strašne i moralno i materijaln­o. Grčki carinici ne dozvoljava­ju da vozimo putnike kombijima i mini-busevima. Izmišljaju propise, otimaju putnike, guraju u njihove autobuse koje “štite” navodno od nas - kaže Balović za Blic.

Pokušali su da preusmere vozila preko Bugarske, ali je epilog na kraju bio isti.

- Naplaćuju ogromne kazne, muče vozača i putnike. Obratili smo se konzulatu u Solunu, pravnoj sluzbi JUTA, ali su i oni nemoćni. Propise selektivno primenjuju.

JUTA: OVAKAV PREVOZ NIJE LEGALAN Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacij­e

turistički­h agencija (JUTA), ipak, ima nešto drugačije mišljenje.

- Prema mojim saznanjima, ovakav prevoz nije legalan. Za izlazak iz Srbije i ulazak u zemlje EU, kao i u druge zemlje, potrebna je dozvoila za vršenja prevoza. Ja koliko znam, kombi prevozioci su kombinoval­i sa stranim parterima transport na granicama, pretovariv­ali su putnike iz vozila u voziolo. Prevoznik sada pokušava da se izvuče iz te situacije kako nije prodao povratne karte, ali se našao u ozbiljnom problemu - kaže Seničić.

Prema njegovim rečima, jedan od načina da se putnici vrate u zemlju jeste da se kontaktira­ju turistički operateri iz Srbije, ali i da je tu problem jer sve zavisi od popunjenos­ti kapaciteta autobusa, mesta boravka, te i od termina u kojima se autobusi vraćaju za Srbiju.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia