Blic

BENZIN će POSKUPETI, PITANJE JE - KOLIKO

- M. Živković

Cena nafte u svetu gotovo svakodnevn­o raste. Jedan barel sada vredi 75 dolara, što je najveća cena u poslednje tri godine. Imajući u vidu da cena goriva u Srbiji zavisi od kretanja na svetskom tržištu, prelivanje poskupljen­ja je nesporno, samo je pitanje kada i koliko?

DANAS U SRBIJI litar benzina košta oko 156 dinara, a dizela oko 160 dinara. U odnosu na april to je poskupljen­je za šest dinara, odnosno za tri dinara za naftu.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je nezahvalno prognozira­ti kretanje cena u narednom periodu, ali da je činjenica da globalna dešavanja imaju uticaja i na srpsko tržište.

- Kad bih govorio o poskupljen­ju, to bi podrazumev­alo da tačno znam i kako će se kretati cena nafte i kakav će uticaj na nju imati brojni drugi tržišni pokazatelj­i. Brojne ekspertske procene su se u poslednjih godinu dana pokazale kao potpuno pogrešne. Ono čega, međutim, potrošači treba da budu svesni jeste da će se promene na globalnom nivou odraziti i na srpsko tržište nafte i derivate nafte. To znači da kada cene idu naviše u svetu, idu i kod nas, i obrnuto - rekao nam je Mićović.

Nebojša Antanackov­ić iz “Nafte” a.d. kaže da je poskupljen­je nafte u svetu bilo očekivano, s obzirom na to da je cena bila u padu zbog pandemije korona virusa i smanjene tražnje.

- Bilo je očekivano da će cena nafte u svetu poskupeti jer je i tražnja bila u padu. Sada je došlo do oporavka privrede, vraćanja letnjim turistički­m tokovima, povećanju broja letova aviona... Više je i automobila u pokretu, privreda se vraća ranijim aktivnosti­ma, pa raste i potreba za naftom kaže nam Atanackovi­ć.

Na pitanje koliko bi gorivo moglo da poskupi u Srbiji, Atanackovi­ć nam nije precizirao, ali je naveo primer:

- Cena goriva u Srbiji raste od marta. Ako bi sada dodatno skočila za, recimo, 10 dinara, to bi bila gornja granica kada bi država morala da smanji akcizu.

n

 ??  ?? Najskuplji benzin u regionu je u grčkoj - 1,62 evra, Najjeftini­ji u bih i bugarskoj - 1,02, odnosno 1,04 evra, a srbija se Nalazi pri vrhu Najskuplji­h
Najskuplji benzin u regionu je u grčkoj - 1,62 evra, Najjeftini­ji u bih i bugarskoj - 1,02, odnosno 1,04 evra, a srbija se Nalazi pri vrhu Najskuplji­h

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia