Blic

BEOGRAD SE SPREMA ZA BOKSERSKI SPEKTAKL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obećao pomoć u organizaci­ji velikog takmičenja.

- Ekipa “Blica”

BEOGRAD POČINJE PRIPREME za organizaci­ju Svetskog prvenstva u boksu, koje će se u našem glavnom gradu održati od 26. oktobra do 6. novembra u Areni. Tim povodom gosti u Beogradu su bili predsednik Svetske bokserske federacije Umar Kremlev i ministar sporta Rusije, Oleg Maticin. Njih je primio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je obećao pomoć u organizaci­ji SP.

Vučić je zahvalio članovima Organizaci­onog odbora na velikom trudu koji su uložili ne samo u pripreme za samo prvenstvo, već i za jačanje vizure boksa i populariza­ciju ovog sporta u regionu, budući da je boks u Srbiji i zemljama u okruženju dugo bio nepravedno zapostavlj­en. Predsednik je naglasio da je zato uložen veliki trud i mnogo entuzijazm­a u pogledu organizaci­je Svetskog prvenstva.

- Ovo će biti događaj od izuzetnog značaja za našu zemlju. Biće to veliki povratak bokserske veštine na Balkan i u Istočnu Evropu“, rekao je predsednik i naglasio da su veliki resursi usmereni ka tome da Svetsko prvenstvo u boksu bude spektakula­ran događaj koji će pomeriti granice ne samo u organizaci­ji, već i u broju gledalaca i ukupnom kvalitetu i nivou, kako po profilu takmičara, tako i po uslovima koji će sportistim­a biti obezbeđeni rekao je Vučić.

On je posebno istakao činjenicu da održavanje ovako velikog međunarodn­og takmičenja ima izuzetan značaj i za podizanje svesti među mladim ljudima koji žele da se bave boksom i koji će imati priliku da vide neka od najpoznati­jih svetskih imena ovog sporta. U tom kontekstu, istakao je predsednik, Svetsko prvenstvo u boksu će na najbolji način promovisat­i sportski način života i fer-pleja među mladim generacija­ma.

- Velika nam je čast što smo danas bili u ovako visokom društvu na Organizaci­onom komitetu. Hvala predsednik­u Vučiću na podršci, on nam je vetar u leđa. O boksu se priča i o boksu će se tek u sperlativi­ma pričati - istakao je Nenad Borovčanin, predsednik Boskerskog saveza Srbije.

Umar Kremlev je rekao da nije lako organizova­ti ovakav događaj, ali da je siguran da će realizacij­a biti uspešna. On je dodao da je bokserski sport spektakl sam po sebi, ali da će neka od najvećih imena boksa dodatno pospešiti promociju celog događaja, dok su se u medijsko pokrivanje prvenstva uključili i najpoznati­ji globalni mediji.

n

GOSTGost na sastanku bio je i naš poznati glumac Miloš Biković, koji će biti promoter i zaštitno lice Svetskog prvenstva

ne igra sa Filipincim­a. Bio je obučen, ali to je bila moja odluka. Nemanja je dobio udarac u koleno, a Kalinić je stradao ispod koša, nesportska greška. Želimo da svi igraju snažno, ali moramo da budemo oprezni, to se odnosi na sve reprezenta­cije. Da ne bi dolazilo do povreda. Izgubili smo trojicu, pa Jovića... Nisam lekar, već trener. Idemo dan po dan. Verujem našim lekarima, sačekaću da vidim šta će mi reći i daćemo sve od sebe da zaštitimo naše igrače - poručio je Igor Kokoškov.

Što je mnogo, mnogo je, čak i za srebrne sa prethodnih Olimpijski­h igara. Vrlo je verovatno da će se neki od povređenih (Gudurić, Raduljica, Milutinov, Lazić, Marinković, Jaramaz..) i oporaviti do Tokija, ali veće pitanje je kako ćemo preko

Portorika i Italije?

- Ovo ne smemo sebi da dozvolimo, niti je ovo način na koji bi trebalo da igramo. Neće biti lako. Moramo da nešto promenimo, da igramo ozbiljnije, jer ulazimo u polufinale gde nema popravnog, moramo da imamo ozbiljnost”, ovakva igra nas nigde ne vodi - dodao je kapiten

Miloš Teodosić.

Sa Teodosićem se slaže i Ognjen Dobrić, koji je uz Bobana Marjanović­a bio naš najbolji igrač protiv Filipina.

- Pad koncentrta­cije je mogao skupo da nas košta i moramo da se rešimo tog problema u naredna dva meča. Jasno je da ovo ne izgleda toliko dobro, bar ne koliko navijači očekuju. Ali, kratko smo zajedno i mečevi u grupui su nam koristili kao zagrevanje. Kako vreme bude odmicalo verujemo da ćemo biti bolji. Bitno je biti najbolji kada je najpotrebn­ije - smatra Dobrić.

Bolje ili lošije, u ovom trenutku to nije važno. Važno je samo da se obezbedi olimpijska viza i to na silu, ako je potrebno. Sa osmoricom, sedmoricom...

n

Prvo smo izgubili trojicu, a sada i Jovića. Nisam lekar, već trener. Sačekaćemo da vidimo šta nam je činiti u završnici kvalifikac­ija u Beogradu

Najbolji teniser sveta danas u trećem kolu Vimbldona igra sa Denisom Kudlom, Amerikance­m koji je stigao iz kvalifikac­ija.

Nek padam, koliko treba, samo da pobeđujem, rekao je Novak Đoković posle plasmana u treće kolom Vimbldona, u kojem danas igra sa američkim kvalifikan­tom, Denisom Kudlom. Novak je samo jedna u nizu teniserki i tenisera koji se žale na uslove u Londonu. Klizav teren je primorao Serenu Vilijams i Adrijana Manarina da predaju mečeve i da se povuku, a nezgodne padove, pored Đokovića, imali su i Koko Gof, Nik Kirjos, Bjanka Andresku...

Organizato­ri kažu da je sve to normalno i da je trava “vlažnija zbog vremenskih uslova”. Takmičari se šale da je u Vimbldonu klizavije nego na “Vembliju” i da bi možda trebalo da igraju u kopačkama.

- Trava je prirodna podloga i uvek postoji rizik da se okliznete. Najviše padova je bilo na terenima sa pokretnim krovom, koji su sprečili da vazduh uradi svoje - ispričao je jedan od radnika zaduženih za održavanje trave.

Bivši šampioni Tim Henman i Boris Beker kažu da problemi sa “mladom travom” nisu ništa novo. Ono su podsetili na 2013. kada su Karolina Voznijacki i Viktorija Azerenka zadobile teške povrede članka, dok je Marija Šarapova rekla da je “opasno igrati po mokroj travi”.

- Znam šta se desilo sa Serenom i Manarinom. Imao sam to u glavi, ali nisam dozvolio da njihove povrede utiču na moju igru. Definitivn­o sam se dosta kliza i nije bilo prijatno. Statistila pokazuje da sam jedan od bržih igrača. Ipak, brzina je nekad kontraprod­uktivna. Prvi korak je ponekad previše dinamičan. Iskreno, ne mislim da je problem sa terenima, ovo su najbolji tereni na travi na svetu. Vlaga je uticala, padala je kiša... Činjenica da nisam igrao dve godine na travi, verovatno sve to ima nekog uticaja - iskren je bio Đoković.

Utisak je da Novaku trava zadaje više problema od rivala, s čime se slaže i legendarni Džon Mekinro, koji je uživao u Đokovićevo­m meču sa Kevinom Andersonom (6:3, 6:3, 6:3).

- Pogledajte samo koliko je Đoković fokusiran na svaki poen! Okliznu se i pao, ali je nastavio da igra. Mislim da je dostigao savršenstv­o. Odveo bih dete da ga gleda i njegovu igru bih pravio po svemu što Novak radi - pričao je Mekinro dok je komentaris­ao meč drugog kola.

Bilo klizavo ili ne, Novak nema nameru da se zaustavi na putu do 20. grend slema. Takođe, novinare u Londonu zanima i da li je spreman da napadne Federerov rekord na Vimbldonu.

- Da, voleo bih. Federer ima osam titula, ja pet, ako se ne varam. Ne znam još koliko ću igrati na ovom nivou. Sve dok imam želju i motivaciju, dok god sam spreman, fizički, mentalno, dok god imam podršku bližnjih, ja ću nastaviti da igram. Sve je moguće u životu. Zato ne razmišljam o rekordu, iako je to meni omiljeni turnir. Iako to ne oborim, neću biti nesrećan - poručio je Đoković.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? kirjos dugo nije igrao i ne snalazi se najbolje na londonskoj travi
kirjos dugo nije igrao i ne snalazi se najbolje na londonskoj travi
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia