Blic

BELGIJA SAZRELA ZA KRUNU, DANSKA SVE ODUŠEVILA

- VELJKO IVANOVIĆ

„Crveni đavoli” su blagi favoriti protiv Italije, Romelu Lukaku, najbolji igrač Serije A, zna kako s njima. Među četiri najbolja će i Španija, a Englezima će Danci biti kost u grlu ukoliko prođu u polufinale - kaže nekadašnji igrač Liverula, Anderlehta i reprezenta­cije Srbije.

čarolije na Evropskom prvenstvu nastavljaj­u se danas utakmicama ćetvrtfina­la Švajcarska Španija i Belgija Italija, sutra su na programu mečevi Češka - Danska i Ukrajina Engleska. Glavni utisak dosadašnje­g dela turnira jesu plasmani u ovu rundu Čeha, Danaca, Ukrajinaca, ali i Švajcaraca, koji su hrabrom igrom, bez respekta, izbacili šampiona planete u osmini finala.

Nećemo, dakle, gledati Francusku, tim sastavljen sve od samih zvezda, ali ni Ronaldovu Portugalij­u, Nemačku, Holandiju... Takav rasplet verovatno niko nije očekivao, pogotovo ne da evropski i svetski prvaci ispadnu odmah posle grupne faze.

- Nije baš to jednostava­n ugao posmatranj­a. Konkretno, jesu eliminisan­i Portugalci, ali su i prošli Belgijanci. Namesti se tako, a i svakako su to utakmice u kojima neko mora da ispadne. Smatram da su na

ovom evropskom

prvenstvu razlike u kvalitetu veoma male. Uz, naravno, neki potez, nadahnuće i - eto nekog iznenađenj­a. Da nešto nije u redu sa Portugalij­om videlo se kada je u grupnoj fazi poražena od Nemačke sa 4:2. Bio je to prilično visok rezultat za ekipu koje je u svom najlošijem izdanju primala jedan ili dva gola u poslednjoj deceniji. A, ispali su i Nemci. Nema pravila, sem da je u fudbalu sve moguće. Tu se vraćam ponovo na inspiracij­u i ko je više u “elementu”

u datom trenutku - kaže za “Blic” Milan Jovanović, nekadašnji fudbaler Liverpula, Anderlehta, Standarda i reprezenta­cije Srbije.

Sve je to tačno, ali ispadanje Francuske, i to na onakav način, sasvim je neočekivan­o?

- To što se desilo Francuzima jeste prvorazred­no iznenađenj­e. Tim pre što Švajcarci nisu evropski krem. Najupečatl­jiviji detalj je kako su “trikolori” uspeli da od gotovog naprave veresiju. Da u samom finišu prokockaju 3:1, da prime dva gola za pet minuta. To je veliki luksuz i za manje reprezenta­cije nego što je Francuska. Sami su krivi. Nije tu bilo neke nesreće, već su greškama sami sebe pobedili. Svaka čast Švajcarsko­j, samo ću to reći. Njihova ekipa je legija

stranaca, zato su mi od svih na turniru najmanje simpatični.

Derbi četvrtfina­la je duel Belgije i Italije, ko će dalje?

- Verujem u Belgiju. Nije to samo navijački. Kvalitetni­ja su i iskusnija reprezenat­acija. Individual­no - dosta kvalitetni­ja od protivnika. Međutim, moram da napomenem i da Italijani primaju malo golova i deluju mi izuzetno kompaktno, uigrano. Napravili su do Evropskog prvenstva strašan niz bez poraza. Čekaće svoju šansu, međutim Romelu Lukaku je igrač koji je upravo u Seriji A odigrao najbolju sezonu u svojoj karijeri. Zna kako protiv njih. Ume i može. Teško ga je čuvati. Nisam neki prognozer, ne igram kladionicu, ali reći ću da je Belgija blagi favorit. Inače, verujem da Belgija može i da osvoji šampionat. Ta zemlja mi je u srcu, proveo sam veliki deo karijere tamo. A imaju i materijala za prvo mesto. Svakako ću navijati za njih. Druga simpatija su mi Danci.

Španija, koja dočekuje raspoložen­u Švajcarsku, tek u osmini finala je pobedom nad Hrvatskom (5:3) podsetila na veliki tim?

- Očekivano su pokazali dominaciju u posedu lopte, tu su veliki majstori, nepravaziđ­eni. Ali, i oni su kao i Francuzi, došli od vođstva 3:1 do 3:3, čak su mogli i da budu nokautiran­i u produžecim­a. To je indikator da su ranjivi, posebno u odbrani, ali i skok igri, tu su deficitarn­i, što možda može i da ih košta. Pa ipak, favoriti su izraziti, Švajcarci su odigrali na nadahnuće protiv Francuske, ako to ponove, u šta ne verujem, onda bi svi trebalo da im skinu kapu.

Englezi, zbog lakšeg kostura u kome su se našli, a pogotovo posle pobede nad Nemcima, imaju rašćišćen put do finala?

- Jeste im otvoren put, ali treba ga preći. Uloga favorita mora da se brani na terenu. Ukoliko do polufinala dođu Danci, koji igraju protiv Čeha, biće čupavo Engleskoj. Podsetiću, Danska je 1992. godine, posle izbacivanj­a Jugoslavij­e, napravila iznenađenj­e na Evropskom prvenstvu. Poput onog što je Grčka učinila mnogo godina kasnije. Ne bih se usudio tek tako da proglasim apriori Engelsku za ultrafavor­ita protiv Danaca, koji igraju nadahnuto, moderno, lepršavo i trkački besprekorn­o - zaključio je Jovanović.

 ??  ?? napadač belgije romelu lukaku je pokazao visoku klasu na evropskom prvenstvu
napadač belgije romelu lukaku je pokazao visoku klasu na evropskom prvenstvu
 ??  ?? belgija će večeras igrati derbi četvrtfina­la ep protiv italije
belgija će večeras igrati derbi četvrtfina­la ep protiv italije
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia