Blic

SARAJLIJA PO ROĐENJU, UŽIČANIN PO ADRESI, KAMIONDŽIJ­A PO ZANIMANJU

-

piće ili delile karte kockarima, a starije zarađivale kao sobarice u hotelima kazina. Tu sam upoznao danku, Užičanku - pamti lemez.

a danka niska, crna, ista kao iz dečačkih snova. Oboje su radili do četiri sata iza ponoći, po završenom poslu sastajali, u rane jutranje sate rastajali. rodila se ljubav kasnije krunisana brakom u srpskoj crkvi u las Vegasu. Kao njen plod došli su ćerka ivana i sin milan. dva anđela. Željku se ispunila i druga želja.

KUPOVINA KAMIONA

i bogati las Vegas 2008. uzdrmala je svetska ekonomska kriza. Grad skup, živi od turista a njih – malo. Utanjiše i pazari taksista i plate i bakšiši radnika u kockarskoj industriji. moralo se tražiti rešenje. Besparica potraja, pa Željko odluči da sebi usliši i treću dečačku želju. Kupio je kamion. On na putu, za volanom, danka do ranog jutra na poslu. Kako deci priuštiti odrastanje uz roditelje poslom zauzete?

- rodila mi se ideja da ja ostanem u americi i da zarađujem za celu porodicu, a njih troje da se vrate u Užice. Neka, mislio sam, deca nauče gde su im koreni, ko su im ujaci, stričevi i dedovi, odakle su, koju slavu slave. Govorio sam danki: „idite u Užice, u Srbiji se lepo živi kada imaš novac“. Novac je moja obaveza. Prihvatila je priča Željko.

Na spomen zarade samo čukne u drvo. Kamiondžij­e, kaže, u americi nikada nisu bolje živele nego sada. Zarađuje se duplo više nego pre epidemije korona virusa.

NEDOSTAJAN­JE

Šta drugo da radi kamiondžij­a prepušten sam sebi mesecima u tuđoj zemlji nego da razmišlja. Stalno na oprezu, premoren, usamljen. Jedan kasni da mu utovari robu, drugi ga požuruje, treći čeka isporuku, gazdu samo ineresuje profit. Kad se na to nadovežu misli o porodici koja je tamo daleko i čeka ga...teško, baš teško, džaba ti pare.

- Svaki dan smo u kontaktu. Čak odavde pomažem sinu da uradi domaći zadatak, ispirčamo se, ismejemo. ali, to nije to. Telefonski razgovor, fotografij­a, video snimak ne može da zameni osećaj kad si kraj deteta, gledaš ga kako odrasta, staviš ga u krilo, zagrliš, poljubiš, povedeš u park, na igralište. Sve i da od danas ponovo svi budemo zajedno nikada sebi ne mogu oprostiti što sam propustio dobar deo njihovog detinjstva. Pare i do para. Kako vreme prolazi, svaki odlazak iz Užica u ameriku mi sve teže pada. isplačem se kao deran. Tešim se da ovo što radim – radim zbog njih, ali opet novac ne može da plati propuštene dane i godine - iskren je.

Bože zdravlja, Željko, danka i njihova deca biće opet zajedno na duži period. Pak, lemezi nisu od onih porodica koje planiraju trajni povratak u Srbiju. Barem ne u dogledno vreme.

- Za četiri godine, ako sve bude u redu, njih troje će se vratiti u las Vegas da deca krenu na koledž. Kada se iškoluju mogu da biraju da li će ostati ovde ili se vratiti. Po stare dane danka i ja ćemo se preseliti u Užice - priča Željko.

do tada možda mu se ispuni i četvrti san. redovno igra loto. Čeka svoje brojeve. i dan kad će opet prigliti decu. Gde ćeš veće premije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia