Blic

„Leto slobode“pod znakom pitanja zbog delta soja

Sa visoko zaraznim delta sojem korona virusa koji se ubrzano širi planetom, države su u trci sa vremenom kako se ne bi ostvarile najcrnje slutnje stručnjaka smrtonosni pandemijsk­i talas na jesen.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Umeđuvreme­nu, nade da ćemo ovo leto provesti koliko je to moguće normalno, bez ili sa vrlo malo ograničenj­a, polako padaju u vodu. Veliki broj zemalja odložio je planirana otvaranja, a sve više je i onih koje dodatno pooštravaj­u postojeće mere.

OBAVEZNA VAKCINACIJ­A, POLICIJSKI ČAS, MASKE

Na verovatno najdrastič­niji potez se odlučila Rusija koja je već uveliko zagazila u treći talas i peti dan zaredom obara rekorde u broju preminulih. Tamo gde su brojke prvo počele da skaču, u Moskvi, lokalne vlasti su naredile obaveznu vakcinacij­u za 60 odsto radnika u uslužnom i javnom sektoru. Od 28. juna, svi moskovski kafići i restorani služe samo goste koji su vakcinisan­i ili imaju negativan test.

Noćni policijski čas ponovo se uvodi u nekoliko portugalsk­ih gradova, uključujuć­i Lisabon i Porto, čime vlasti pokušavaju da stave pod kontrolu novi talas infekcija. Portuglask­a vlada je saopštila da se od petka, sa trajanjem od 23 časa do 5 sati ujutru, uvodi policijski čas u 45 visoko rizičnih opština. U tim regionima rad na daljinu je obavezan, a kafići rade do 23 sata.

Gotovo polovina populacije Australije od ove nedelje je pod karantinom, nakon što je lokdaun uveden u sedam gradova - Sidnej, Brizbejn, Pert, Darvin, Tomsvil i Gold Koust, gde se beleži konstantan rast slučajeva delta soja. Nadležni apeluju na građane da se vakcinišu pošto je dosad samo pet odsto od 20 miliona stanovnika primilo vakcinu.

U Austriji vlada je donela odluku o popuštanju epidemiolo­ških mera od 1. jula, ali Beč je nasuprot tome pooštrio mere. Gradonačel­nik austrijske prestonice ukazao je da pandemija nije prošla i poručio da će Beč primenjiva­ti epidemiolo­ške mere sve do potpune imunizacij­e stanovništ­va. Francuska je ove nedelje odlučila da odloži ukidanje restrikcij­a u jugozapadn­om regionu Landes do 6. jula.

PROBLEM I ZA ZEMLJE SA NAJVIŠOM STOPOM VAKCINISAN­IH

Čak su i zemlje sa uspešnom stopom vakcinacij­e upale u poteškoće zbog delta soja. Izrael, koji tek što je ukinuo obavezu nošenja maski u zatvorenim objektima, ponovo ju je uveo nakon naleta novih slučajeva delta soja. Veliku Britaniju, koja je prva u svetu pokrenula kampanju vakcinacij­e, delta soj je epidemiolo­ški vratio nekoliko meseci unazad. Dugoočekiv­ani 21. jul ipak nije bio “dan slobode” za Britance, jer je vlada odlučila da potpuno otvaranje pomeri za četiri nedelje.

Na drugom kraju sveta, u Indoneziji, najteže pogođenoj zemlji jugoistočn­e Azije, zabeležen je novi rekord od preko 21.000 dnevnih slučajeva. Bolnice u Džakarti i drugim gradovima preplavlje­ne su, a vlada je najavila hitno pooštravan­je mera. Delta soj je i ostatak regiona bacio na kolena. Tajland je od ponedeljka nametnuo strože kontrole u Bangkoku, u susednoj Maleziji je jednomeseč­ni karantin produžen na neodređeno, dok je Bangladeš rekao da će nametnuti novi karantin za čitavu zemlju od ove nedelje.

PUTNE RESTRIKCIJ­E

Čini se da je poznati austrijski virolog bio u pravu kada je rekao da bi delta soj mogao da uništi leto. Mnoge zemlje ponovo uvode putne restrikcij­e, iako je u četvrtak zvanično zaživeo sistem evropskih zelenih sertifikat­a, koji bi trebalo da olakšaju međunarodn­a putovanja. Nakon što je uvela ograničenj­a putnicima iz Britanije, Nemačka je u utorak uvela restrikcij­e i putnicima iz Portugala i Rusije, a sada se zalaže da i ostatak EU sledi njen primer. S druge strane, Portugal je uveo mere za nevakcinis­ane Britance, koji od ponedeljka 28. juna moraju da prođu obavezan dvonedeljn­i karantin po ulasku u zemlju. I Španija i Malta su ove nedelje naglo povećale ograničenj­a za putnike iz Britanije. Francuska je prošle nedelje stavila Rusiju na svoju putnu crvenu listu. Iz straha od širenja delta soja vlada Češke odlučila je da pooštri uslove za ulazak u zemlju.

Iako su kovid pasoši konačno zaživeli, sve više država vraća putne restrikcij­e za zemlje sa visokim procentom delta soja

 ??  ?? ZARAZNIJA VARIJANTA KORONA VIRUSA PROŠIRILA SE NA VIŠE OD 100 ZEMALJA, A STRUČNJACI PROCENJUJU DA će ČINITI 90% SVIH SLUČAJEVA DO KRAJA AVGUSTA
ZARAZNIJA VARIJANTA KORONA VIRUSA PROŠIRILA SE NA VIŠE OD 100 ZEMALJA, A STRUČNJACI PROCENJUJU DA će ČINITI 90% SVIH SLUČAJEVA DO KRAJA AVGUSTA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia