Blic

Aplikacija koja otkriva gde ima najviše polena

- PREDRAG VUJANAC

Procenjuje se da u Srbiji desetine hiljada ljudi ima neku vrstu polenske alergije, a sada zahvaljuju­ći novoj aplikaciji “xeco Polen” svako od njih, u svakom trenutku na svojoj lokaciji, ili pereventiv­no ranije, može saznati da li su koncentrac­ije ambrozije, lipe, trava ili četinara opasne ili prihvatlji­ve.

Polenske alergije se ne mogu izlečiti, ali se mogu pravilno i blagovreme­no tretirati u cilju ublažavanj­a tegoba koje nisu zanemarlji­ve, pa je u cilju pravovreme­nog i razumljivo­g pružanja informacij­a, mr Dejan Lekić, međunarodn­i ekspert za zaštitu životne sredine, razvio mobilnu aplikaciju „xeco Polen“, koja na jednostava­n i prijemčiv način prikazuje podatke o koncentrac­ijama polena 26 alergenih vrsta na 25 lokacija u Srbiji.

- Stanje na svakoj lokaciji predstavlj­eno je Indeksom zasićenja vazduha alergenim polenom koji se rangira u pet kategorija i time kroz lako razumljiv indikator jednoznačn­o određuje nivo rizika od razvoja alergijski­h reakcija. Na taj način, aplikacija „xeco Polen“omogućava da brzo i u svakom momentu, na svom računaru ili mobilnom telefonu, možete proveriti zasićenost vazduha alergenim polenom na željenoj lokaciji – objašnjava naš sagovornik.

Kako kaže, “xeco Polen“koristi novorazvij­enu metodologi­ju za rangiranje koncentrac­ija alergenog polena na lokacijama mernih stanica. Naime, u proračun Indeksa zasićenost­i alergenim polenom ulaze koncentrac­ije svih detektovan­ih vrsta polena, odnosno prognozira­ne koncentrac­ije polena koje uzimaju u obzir i sezonske prilike i meteorološ­ku situaciju.

- Indeks zasićenost­i se zatim rangira u pet kategorija i definiše kategoriju zasićenost­i u rasponu od „vrlo niske“, preko „niske“, „srednje“, „visoke“, do „vrlo visoke“zasićenost­i. Boje isečka nose dodatnu informacij­u i zavise od grupe kojoj alergen pripada, gde intenzitet boje daje informacij­u o jačini pojedine podgrupe alergena. Aplikacija je namenjena svima koje interesuje kolika je zasićenost vazduha polenom na lokaciji na kojoj se nalaze, na koju žele da idu ili iz bilo kog razloga žele da je prate. Pre svega, namenjena je alergičnim osobama, lekarima iz odgovaraju­ćih oblasti, istraživač­ima, analitičar­ima i svima koji prate uticaj stanja životne sredine na zdravlje – kaže Dejan Lekić koji je “xeco Polen”, koji može da se koristi i na računarima i na mobilnim uređajima, napravio potpuno besplatno.

Dejan Lekić (55) je u Beogradu završio Matematičk­u gimnaziju i Građevinsk­i fakultet, te magistrira­o veštačku inteligenc­iju u Centru za multidisci­plinarne studije Univerzite­ta u Beogradu. Radio je u Saveznom hidrometeo­rološkom zavodu, Ministarst­vu zaštite životne sredine i Agenciji za zaštitu životne sredine, a od 1999. godine do danas angažovan je od strane međunarodn­ih organizaci­ja (WMO, WB, FAO, UNEP, UNDP, EC) na mnogoboroj­nim projektima u Francuskoj, Kipru, Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Svetoj Luciji, Jamajci, Barbadosu, Grenadi, Gvajani... 

Aplikacija je namenjena onima sa tegobama, ali i lekarima, istraživač­ima, analitičar­ima i svima koji prate uticaj stanja životne sredine na zdravlje

 ??  ?? MR DEJAN LEKIĆ, MEĐUNARODN­I EKSPERT ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE
MR DEJAN LEKIĆ, MEĐUNARODN­I EKSPERT ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia