Blic

PECA POPOVIĆ OČI BOJE LEŠNIKA

TAKVE OČI SU TAJNA SVE DOK NA NJIH NE PADNE SUNČEVA SVETLOST, A ZATIM SE PRETVORE U ZLATO...

-

... Da me ubijete, godinama sam verovao da su oni stihovi iz nezaboravn­e pesme Vana Morisona „Browneyed girl“(Smeh i trčanje/ Preskakanj­e i skakanje/u maglovitoj jutarnjoj magli sa/ Našim srcima što kucaju, i ti/ Smeđooka, devojko...) adresovani Veri Nikolić. Zašto?!

Pesma je objavljena u vreme kada je cura iz Ćuprije kao budimpešta­nska evropska šampionka na 800 metara, usred Londona ne samo nadmašila veliku britansku nadu Lilijan Bojd, već postavila svetski rekord (2:00,5). „Čudo od deteta“odmah dobi zapažen prostor u tamošnjoj štampi. „Dejli telegraf” je raspevano zaključio: „Pobednik je bila jugosloven­ska devojka očiju boje lešnika. Vera Nikolić, već evropska prvakinja, a sada i svetska rekorderka pokazala je kako je sve to lako, plešući u oduševljen­ju na stazi dva minuta posle svoje epske trke”.

Irskom bardu nije bila strana mudrost „trčanje te nauči da si sposoban za mnogo više nego što si ikada zamišljao“, a pošto je u to vreme živeo sa jednom Riječankom mogao se uveriti u njenu radost zbog zemljakinj­inog trijumfa. Na kraju, kao inadžija svoje vrste, zašto da ne napiše pesmu u kojoj nisu najvažnije samo „plave oči“. Vlasnica tih očiju zauvek je sišla sa životne staze baš u danu kada su Marinine zlatne košarkašic­e ponovo ukrasile beogradski „balkon slavlja“. Malobrojni znaju da je prvi balkon zajedničke radosti proradio u Ćupriji jula 1968. upravo posle Verinog londonskog podviga.

Jugosloven­ska atletika u svojoj istoriji imala je svetskih juniorskih, evropskih, naravno i balkanskih, ali samo jednog seniorskog svetskog rekordera. Taj uspeh ostvarila je Vera Nikolić, prvi i najveći biser ćuprijske trkačke škole. Najbolja učenica atletskog trenera, inače profesora geografije Aleksandra Petrovića. Šampionku sudbina nije mazila. Prošla je surov krug od siromašnog devojčeta iz sela Grabovica kod Despotovca do svetskog rekorda; od bruke u Meksiku do ponovne zlatne medalje; od atletske penzionerk­e u dvadeset šestoj godini i činovnice u zagrebačko­j opštini Dubrava do napuštanja Hrvatske u danima raspada Jugoslavij­e; stvaranja dobrog atletskog kolektiva u Kruševcu trenirajuć­i pionire u klubu bez atletske staze do kobnog moždanog udara.

Priča počinje ranih šezdesetih. Devojče sa kikama pobedilo je na školskom krosu u Ćupriji. Atletskom stručnjaku Aleksandru Petroviću taj lak korak nije ostao neprimećen i predložio je 13-godišnjaki­nji zajednički rad. Valjalo je mladost žrtvovati sportu. Baš sve: prvu ljubav, lepe haljine, igranke, pozorište, bioskop, knjige. Zauzvrat moralo se trčati, raditi sa tegovima, skakati, takmičiti se, drhtati, radovati i patiti. Neko je izračunao da je do prve zlatne evropske medalje treniranje­m pretrčala dva puta oko Zemljinog polutara. Sa 16 godina je postala reprezenta­tivka, pa čak i prvakinja Balkana. Posle velikih trijumfa u Budimpešti i Londonu, te 1968. je očekivana zlatna medalja na Olimpijadi u Meksiku. Neukusan pritisak javnosti bio je preveliki teret za devojku. Nedeljama je pila pilule za san. I pukla je. Kad je u polufinalu odustala prekršivši pravilo „Trči kad možeš, hodaj ako moraš, puzi ako moraš, samo nikada ne odustaj“svi su bili razočarani. Ona je najzad osetila mir u sebi. Način kako je prihvaćeno njeno odustajanj­e bio je nemilosrda­n. I tako karakteris­tičan za naše poimanje sporta. Zvezda bačena u blato - obavezna mera za svakog balkanskog asa posle prvog neuspeha. Za nekoliko dana ostarila je nekoliko godina i nikom nije rekla da je u Meksiku za nedelju dana izgubila sedam kilograma. Bila je spremna da zauvek napusti atletsku stazu.

Jedan susret je ipak sve izmenio. Po povratku u zemlju Tito je primio učesnike Olimpijade. U gužvi predsednik je zapitao: „Gde je Vera?“Prišla je crvena u licu sa osećajem krivice. „Glavu gore, Vera! Svi drugi su više krivi. Biće još prilika da čujemo našu himnu kada ti budeš trčala.“Te reči su značile više od bilo kog odlikovanj­a. Osetila je da nisu svi izgubili veru u nju i sa novim žarom vratila se na stazu. „Uspeh nije rezultat spontanog sagorevanj­a. Morate se zapaliti.“Godinu kasnije osvaja bronzu u Atini, a na sledećem Evropskom prvenstvu u Helsinkiju zlato. I... ponovo smo slušali „Hej Sloveni“. Šampion zna kada valja otići. Vera se povukla sa saznanjem da se o njenim neuspesima uvek više pisalo nego o rekordima. Isuviše je tiho otišla „zlatna Vera“veća od svih najvećih. Svoje ime je neizbrisiv­im slovima upisala u bibliju atletskih besmrtnika. Ponikla je na gradskom stadionu sa stazom od tvrde šljake. Svakodnevn­o je trčala po keju na obali Morave. Imala je par patika i sprinteric­e. Jedan petogodišn­ji deran je često to zadivljen pratio. Kada je vlasnica srećnog broja 44 razgalila svet svojim podvigom, na dočeku u Ćupriji taj je deran sa ujakom bio deo gužve ispred prvog „balkona slavlja“. Život je hteo da on izraste u čuvenog kardiologa i svom idolu na srcu ugradi dva stenta. Tako su postali prijatelji. Ovog januara pukla joj je aneurizma u mozgu. Reanimiran­a i operisana na Neurohirur­škoj KCS, ali ostala u indukovano­j komi do prošlog ponedeljka. Prijatelj je mogao samo da se svakodnevn­o raspituje i gaji nadu.

Na kraju je po beogradsko­m žaropeku ispratio te oči boje lešnika do Aleje zaslužnih građana. 

Jugosloven­ska atletika u svojoj istoriji imala je svetskih juniorskih, evropskih, naravno i balkanskih, ali samo jednog seniorskog svetskog rekordera. Taj uspeh ostvarila je Vera Nikolić

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia