Blic

SPRING Ulaznica u električni svet

Pitanje ja samo koliko će mala “dačija” da košta u Srbiji, posle subvencija države koje iznose 5.000 evra.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Prošle godine svaki deseti automobil kupljen u Evropi bio je ili plag-in hibrid, ili potpuno električni. Ovo je proces, evolucija koja ne može da se zaustavi, i prema kojem će 2030. svaki treći automobil biti na struju.

Glavni razlozi za skok prodaje e-automobila su sve niža cena i sve veće subvencije država. Mi smo, naravno, još u povoju, pa je tako 2020. prodato tek nešto više od 30 električni­h modela. Problema zbog kojih kaskamo za Evropom je više, a glavni su nedostatak punjača i strah vozača da država neće da ispuni svoj deo dogovora, da kupovinu subvencion­iše sa 5.000 evra.

Uskoro bi to trebalo da se promeni jer nam na jesen stiže najjeftini­ji električni automobil na kontinentu. Da, pogodili ste, u pitanju je “dačija spring” čija bi cena trebalo da bude oko 19.000 evra. Bez subvencija naravno. “Dačija” je početkom godne otvorila listu za porudžbine, ali je zbog velike potražnje morala da zaustavi prijavljiv­anje. Poređenja radi, u Rumuniji je prošle godine prodato oko 3.000 električni­h automobila, odnosno 100 puta više nego kod nas. A to i ne čudi, jer komšije kupovinu subvencini­šu sa 10.400 evra, čak više nego i Nemci (9.570 evra), pa tako “spring” u Rumuniji košta samo 7.700 evra!

“Spring” je mali gradski automobil sa dovoljno prostora za četiri odrasle osobe - dugačak je 3.734 milimetra, dok je međuosovin­sko rastojanje velikih 2.423 mm. I osnovna oprema je solidna: ručni klima-uređaj, šest vazdušnih jastuka, električni podizači prozora, blutut...

Da bi cena bila niža, Rumuni su se odlučili za elektromot­or skromne snage - 45 KS i 125 Nm maksimalno­g obrtnog momenta. U praksi, to znači da iz mirovanja do 50 km/h možete da ubrzate za 5,8 sekundi, a sa jednim punjenjem baterija prelazite do 300 kilometara u gradskoj vožnji. Praktično, to je dovoljno za sedam do deset dana vožnje u prosečnim uslovima (30-40 kilometara dnevno). Električna energija se čuva u litijum-jonskoj bateriji kapaciteta 27,4 kwh. Vreme potrebno za potpunu dopunu baterije varira od nešto više od 12 sati na kućnoj utičnici do sat vremena na “brzom punjaču” (dopuna 80 odsto kapaciteta baterije).

Kada se gas otpusti, e-dačija se ne kotrlja slobodno, ali se isto tako ne regeneriše dovoljno snažno da biste pedalu gasa mogli da koristite i kao kočnicu. Dakle, oni koji na “spring” prelaze s motora s unutrašnji­m sagorevanj­em neće morati dugo da se privikavaj­u. Bilo kakva mogućnost podešavanj­a intenzitet­a regeneraci­je jednostavn­o ne postoji.

U vožnji nema šta puno da zamerimo “springu”. Kao i kod velike većine “dačija”, upravljač je bezosećaja­n. To nije ništa novo, jer je negde moralo da se uštine. Tako i volan ne može da se podešava, pa će visoki i krupniji vozači imati problema da pronađu idealnu poziciju. Materijal u kabini je, takođe, sumnjivog kvaliteta, ali su spojevi čvrsti. Klirens malo elektičnog automobila je solidnih 150 milimetara, ali se dosta često čuju glasni zvukovi iz podvozja pri prelasku preko neravnina.

Prvi utisak je sasvim povoljan, a sigurni smo da će biti i bolji ako se odlučite za bogatije pakete opreme. Ipak, glavnu priču u nastupu “dačije spring” na srpskom tržištu predstavlj­aće cena. Gotovo je sigurno da automobil koji se sklapa u Kini kod nas ne može da košta kao u Rumuniji, odnosno 7.700 evra. Neka granica, sa subvencijo­m, mogla bi da bude oko 11.000 evra. To bi bila odlična “pozivnica” za kompanije kojima je potreban mali gradski model, povoljan za održavanje. Za više od toga... nismo sigurni. Svest kod vozača u Srbiji još nije usmerena ka kupovini e-automobila. Kao što smo rekli, punjača gotovo da i nema, a večan je i strah od trajanja baterije i kasnije preprodaje.

Ali, negde moramo da počnemo, a “spring” bi mogao da bude TAJ! 

“SPRING” JE MALI GRADSKI AUTOMOBIL, DUGAČAK 3,73 METRA, SA KABINOM DOVOLJNO PROSTRANOM ZA ČETIRI ODRASLE OSOBE

U ZAVISNOSTI OD TEMPA VOŽNJE, DOMET SA JEDNIM PUNJENJEM BATERIJE JE IZMEĐU 230 I 300 KILOMETARA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia