Blic

Uzalud moćni pojedinci kad nemaju TIM

Belgija ponovo pala na velikom testu i treći put na poslednja četiri velika takmičenja završila učešće u četvrtfina­lu.

- PETAR LAZIĆ

Može da se priča o odsustvu šampionsko­g gena, o povredama koje nisu mazile Belgijance na aktuelnom Evru, o tome da je Roberto Mančini jednostavn­o bolji trener od imenjaka mu Martineza i da je uništio njegovu selekciju konstatno visokim presingom.

I zato reči selektora Belgije izrečene pre prvenstva, da ova generacija zaslužuje odličije i podvig o kojem će se pričati decenijama stoje na klimavim nogama. Poslednjih godina konstatno je svrstavana među selekcije sa najmoćniji­m igračkim kadrom, ali pehare na velikim takmičenji­ma ne podižu spiskovi fudbalera, već ljudi od krvi i mesa koji izađu na teren kada je najteže i pobede. Tako se postaje šampion – što ono reče Nebojša Glogovac u kultnom filmu „Nebeska udica“.

Kada je bilo najbitnije Belgijanci su se uglavnom gušili u prevelikim zalogajima. Počev od Svetskog prvenstva 2014. nisu uspeli da se oporave od gola Gonzala Iguaina iz osmog minuta, preko Evra 2016. i apsolutno neočekivan­e eliminacij­e od Velsa. Treće mesto na Mundijalu u Rusiji je predstavlj­ao iskorak, nedovoljan da generacija De Brujnea, Lukakua, Azara bude zapamćena kao pobednička, a ovogodišnj­i Evro ju je samo udaljio od tog cilja i na neki način obesmislio dugo čuvano prvo mesto FIFA rangliste.

Jer, ponovo, kakva je korist od dominacije na papiru i ko će se za desetak godina sećati da je Belgija bila najbolje rangirana selkcija za vreme Evropskog šampionata rasutog po Starom kontinentu. Pamtiće se jedino šampion.

Velika takmičenja ne osvajaju uvek najkvalite­tnije ekipe. Ima nešto i u balansu. Onom koji od starta prvenstva demonstrir­aju Italijani. „Crveni đavoli“takvu vrstu ravnoteže jednostavn­o ne poseduju – ove godine možda je još manje prisutna u odnosu na prethodne.

MALTENE ISTA EKIPA

Nije mnogo toga urađeno u pogledu podmlađiva­nja ekipe, pa su Belgijanci u misiju pokoravanj­a Starog kontinenta krenuli sa timom prosečne starosti preko 29 godina, dakle drugim na listi najiskusni­jih. Situaciju ćemo secirati na primeru odbrane. Pre pet godina, na prošlom Evru su se pojavili sa petoricom štopera – Janom Vertongeno­m (tada 29 godina), Tobijem Alderverel­dom (27 godina), Tomasom Vermalenom (30 godina), Džejsonom Denajerom (21 godina) i

Velike turnire ne osvajaju uvek najkvalite­tnije ekipe, ima nešto i u balansu

Kristijano­m Kabaseleom (25 godina).

Na ovo takmičenje Belgija je ponovo došla sa pet centralnih defanzivac­a. Ekipa maltene ista, uz izostanak Kabaselea kojeg je zamenio Dedrik Bojata (30). Dakle, ponovo Aledervere­ld, Vertongen i Varmalen, samo ovoga puta po pet godina stariji i u znatno slabijoj formi nego sredinom protekle decenije. Bez obzira na formaciju sa trojicom pozadi, belgijski veterani nisu mogli da se nose sa brzonogim i neumornim azurima, naročito kada su po bokovima imali Torgana Azara i Tomu Menijea, igrače fokusirani­je na napad nego na defanzivne zadatke. A upravo je Jan Vertongen direktan krivac za vodeći gol Italije.

“Gubili smo dosta loptu u finišu prvog poluvremen­a, nismo uspevali da zadržimo posed i želeo sam da lopta ostane u našim nogama nešto duže. Ali poslao sam netačan pas. To zaista boli“, rekao je Vertongen nakon eliminacij­e.

Pas pravo u noge Veratiju, nakon toga egzekucija Barele. Daleko od toga da je Mančini na teren izveo dečake, ali je znao da će presingom ozbiljno uzdrmati rivala.

PORAZ OD TOP TIMA

I ponovo smo na delu videli klasičan belgijski sindrom. Šetnju kroz grupnu fazu i pobede nad Rusijom, tada još uzdrmanom Danskom, a potom i Finskom, a onda mučenje u nokaut fazi. Jedino su individual­ni kvalitet i golčina Torgana Azara zaslužni za prolaz među najboljih osam protiv Portugala koji je stvorio sijaset prilika. “Ponovo smo izgubili od tima koji nije bio bolji od nas i nije igrao”, jadikovao je Tibo Kurtoa posle eliminacij­e od Francuza. Kako bi bilo jasnije koliko su od 2014. godine od kada su povezali četiri učešća na četiri velika takmičenja daleko od trofeja, razmislite da li su „đavoli“u tom periodu napravili pakao nekom fudbalskom gigantu. I kada su eliminisal­i Brazil u četvrfinal­u Mundijala 2018. Selesao je bio nadahnutij­i rival, slično kao Portugal pre nedelju dana.

Ako pitate legendarno­g belgijskog reprezenta­tivca Jana Kulemansa, Tibo Kurtoa je bio najbolji fudaler Belgije na ovom šampionatu. Slagali se sa tim ili ne, ta tvrdnja nije daleko od istine. A golman nikako ne bi smeo da iskoči u prvi plan u ekipama koje pretenduju na trofej. Kevin de Brujne je odigrao jednu vrhunsku utakmicu. Na žalost Belgijanac­a, protiv Danske u grupnoj fazi. Kasnije su i povrede učinile svoje. Nema mu se šta zameriti. Odigrao je 90 minuta u četvrtfina­lu sa pokidanim ligamentom. Bez njegove lucidnosti ni Lukaku nije mogao da zablista, a protiv Portugala se jasno videlo špic Intera nije fudbaler koji će s lakoćom predriblat­i rivala pre nego što pošalje loptu u mrežu. Naročito protiv prekaljeni­h Bonučija i Kjelinija i jedne od najčvršćih odbrana prvenstva.

Nije italijansk­a odbrana ništa mlađa od belgijske, ali kao što rekosmo – kompaktnos­t je presudila. Kombinacij­a intenzivno­g fudbala, presinga, tehnike i discipline i dominacija na svim delovima terena kao rezultat.

U polufinalu prethodnog velikog takmičenja, Mundijala u Rusiji, posle eliminacij­e od kasnijeg šampiona Francuske jadikovali su Belgijanci, pre svih Tibo Kurtoa, kako ih je eliminisao tim koji nije bio bolji i koji nije igrao.

Ali u petak veče su morali da priznaju. Porazio ih je tim top klase. One kojoj oni, kao tim, ipak ne pripadaju. 

Videli smo klasičan sindrom Belgije šetnja kroz grupnu fazu, a onda mučenje i poraz u nokaut fazi

 ??  ??
 ??  ?? DVE STRANE MEDALJE: SREĆA ITALIJANA I TUGA EKIPE BELGIJE
DVE STRANE MEDALJE: SREĆA ITALIJANA I TUGA EKIPE BELGIJE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia