Blic

OBELEŽENO 79 GODINA OD BITKE NA KOZARI

Srpski član i predsedava­jući Predsedniš­tva BIH Milorad Dodik rekao je juče, tokom obeležavan­ja 79 godina od bitke na Kozari, da je srpski narod uvek bio na pravoj strani istorije.

-

Dodik je istakao da se na specifičan način borbe vode i danas. - Borimo se za slobodu i za državu i moramo očuvati Republiku Srpsku - poručio je Dodik.

Istakao je da se mora obezbediti pamćenje zbog budućih generacija, prenosi RTRS.

- Ne smemo da zaboravimo svoje žrtve. Srpski narod je svojom naivnošću svoje pobede podelio sa drugim narodima na ovom prostoru i sa tim moramo da raskinemo istakao je Dodik.

Ponovio je očekivanje da će jednog dana Republika Srpska i Srbija biti jedna država.

- Desiće se istorijski momenat. Moramo biti strpljivi - rekao je Dodik.

On je napomenuo da ponovo iz germanskog sveta, koji je već napadao Srbe, šalju visokog predstavni­ka, koji nije legitimno imenovan i poručio da ga Republika Srpska neće prihvatiti.

Predsednic­a Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Kozara uvek bila simbol snage i stradanja.

Ona je podsetila na strahote koje je ovaj narod morao da preživi i istakla da je to zalog koji se mora nositi u budućnosti.

Cvijanović je istakla značaj Republike Srpske i njenih institucij­a koje su garant opstanka srpskog naroda i njegove slobode na ovim prostorima.

- Istorija treba da nas nauči kako treba da se ponašamo u budućnosti - rekla je Cvijanović i dodala da je srećna što u teškim vremenima može da se osloni na Srbiju.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i interniran­o u logore.

Ovaj važan istorijski događaj zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodila­čkih ratova. Juče ujutru je služen parastos, kojem su prisustvov­ali predstavni­ci institucij­a Republike Srpske i Srbije, lokalnih zajednica koje gravitiraj­u planini Kozari, Trećeg pešadijsko­g Republika Srpska puka, SUBNOR-A Republike Srpske i Srbije i organizaci­ja proistekli­h iz odbrambeno-otadžbinsk­og rata, a položeni su i venci i cveće na centralni spomenik.agencije

Tokom borbe protiv nacista i ustaša ubijeno je oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i interniran­o u logore

 ??  ?? NE SMEMO DA ZABORAVIMO SVOJE ŽRTVE, PORUČIO JE DODIK
NE SMEMO DA ZABORAVIMO SVOJE ŽRTVE, PORUČIO JE DODIK

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia