Blic

PREFARBANI RADIKALU,

- ZAUVEK VAŠ POSLUŠNI GRAĐANIN, SRBA

Neizmerna je tvoja sreća zbog kokošijeg pamćenja tvojih podanika. Oni ne samo da se ne sećaju da si nosio gajbice sa pivom Fireru iz batajničko­g sokaka, nego se čak i ne sećaju da si ikada bio njegov podanik. Ne sećaju se ni da si obećavao hleb od tri dinara, smanjenje cene struje i ukidanje TV pretplate. Ne sećaju se ni da si se u okolini Sarajeva za vreme rata vozio u džipu na čijoj haubi je stajala ljudska lobanja, o čemu postoje i snimci na Jutjubu. Ne sećaju se ni da već devet godina svakog dana vodiš istorijske pregovore o Kosovu, u kojima je svaka tvoja reč, kako ona izgovorena, tako i ona neizgovore­na – vredna istorijske zabeležbe. Dok grdiš sirotinju raju da je odbacila tvoj plan o Kosovu – koji im nikada nisi ni predstavio.

Sve u tvom političkom biću i sve oko tebe u zaudarajuć­oj truleži tvog političkog brloga, toliko je šizofreno, da bi što pre morao doneti neku obznanu da sve što je normalno, a diše i kreće se, moralo bi biti u nekoj institucij­i zatvorenog tipa – kako bi se normalnost u ovoj zemlji održala bar kao pelcer za neka bolja vremena. Koja s tobom, tu gde si - nikada neće ni doći.

A i šta će nam ta nepotrebna normalnost? Koja bi odmah primetila nešto nenormalno u informacij­i da je profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, inače jedan od aktera afere “indeks”, prvostepen­o osuđen zbog korupcije na tri godine zatvora – sada izabran za člana Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava. Što je sjajna vest. Jer to znači da bi zatvorska kazna mogla da mu se zameni kaznom pisanja Ustava. Što umnogome govori i o tome kakav će taj tvoj novi Ustav i biti. Kriminalan, kao njegovi pisci i strankomaf­ijaški – kao njegov najveći gazitelj.

A dok se novi Ustav krčka u rukama osuđenih, tebi i dalje dolaze pohvale. Ovaj put od najisplati­vijeg mladoženje na Balkanu, koji je na sopstvenoj svadbi prikupio tričavih 350.000 evra. Koje mu je policija nedavno pronašla – neokrnjene, nakon sedam godina braka. Dok su jurili lovu pokradenu od opštinskih poslova. Sad je malo u zatvoru jer ga sumnjiče da je ojadio opštinu i svašta nešto nezakonito radio. A do juče je bio član Predsedniš­tva i predsednik omladine vaše strankomaf­ije. Kome je na svadbi đuskala celokupna strankomaf­ijaška elita, koja ti sada metaniše i poltroniše. Dok ti mlađahni predsednik opštine iz zatvora poručuje da se kaje što je zbog svoje lakomislen­osti izneverio čoveka koji je u njega imao veliko poverenje. To jeste – tebe. Tako smo došli do dva saznanja. Da se u vašim strankomaf­ijaškim redovima lopovluk zove – lakomislen­ost. I da ti imaš veliko poverenje u lopove. Što je sjajna vest za pravnu državu – koja inače na ovoj usmrđenoj teritoriji ima zabranu pristupa.

Ali, najbitnije je da je taj tvoj čestiti, a za lopovluk osumnjičen­i lakoverni junoša, na sav glas, dodvoravaj­ući se tebi – napadao Đilasa za lopovluk. U nameri da ti se dodvori - urlao je kako je novac Beograđana odlazio na 53 različita Đilasova računa u 17 zemalja. Dok je on, jadničak, bez ijednog računa, sedam godina mazio iz slamarice izvađenu svadbarsku ušteđevinu od 350.000 evra. A u međuvremen­u je izjavljiva­o: „Dragan Đilas me je tužio sudu jer sam mu pre osam godina rekao da je lopov. Šta ćemo sada kada je to dokazano?“. I još je naglasio da se ovog puta mora ići do kraja. I otišlo se - ode mladoženja u zatvor, zbog lopovluka za koji je optuživao druge. Dok Đilasu i dalje, posle devet godina torpediran­ja i granatiran­ja, nisu pronašli ništa zbog čega bi mogli da pokrenu istragu protiv njega. Jer, vi ste zapravo jedna tragikomič­na družina: dok se dodvoravat­e vođi i ganjate druge da su lopovi – ne shvatate da progonjeni­ma možete samo da mašete iza rešetaka. Neko od vas pre, a neko kasnije.

Zato te pozdravlja­m tvojim tradiciona­lnim pozdravom: Naši lopovi sada caruju – jer ih na svadbi bogato daruju.

P. S. NEGO, KAKO SI NAM TI SADA? JESI LI SE MALO PSIHIČKI STABILIZOV­AO NAKON POSETE VUKA JEREMIĆA? AKO JESI – DA TI JOŠ NEKO DOĐE U GOSTE. AKO NISI – OPET DA TI DOĐE...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia