Blic

OPOZICIJA IZMEĐU BOJKOTA I IZBORA

Dijalog o izbornim uslovima pod pokrovitel­jstvom Evropske unije je počeo, ne zna se kakvi će biti njegovi dometi, ali se stranke spremaju za izbore, pa i one opozicione.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Najavljuje se ko će biti nosilac liste, ko kandidat za predsednik­a, što znači da pripreme izbore teku, a da je jedina razlika na šta će se koja od njih fokusirati - neke pikiraju i orijentišu se na parlamenta­rne, druge na beogradske, a treći pak na predsednič­ke izbore.

Prošlogodi­šnji opšti izbori održani 21. juna prošli su bez dela opozicije zbog toga jer, kako su naveli, dijalog koji se pre toga odvijao uz pomoć EU nije ispunio njihova očekivanja. Deo bojkot opozicije bili su Demokratsk­a stranka, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde i sve one žučno su branile odluku da ne izađu na birališta.

Ovoga puta stvari su drugačije, stavovi su, izgleda, smekšali i već postoje naznake da će neke od opozicioni­h stranaka izmeriti snagu.

Tako su mediji objavili da, ako Stranka slobode i pravde (SSP) bude odlučila da učestvuje na vanrednim parlamenta­rnim izborima, koji bi trebalo da budu održani na proleće sledeće godine, nosilac liste SSP biće potpredsed­nica stranke Marinika Tepić. To je članovima stranke na zatvorenoj sednici Glavnog odbora obelodanio lider stranke Dragan Đilas. Tepićeva će, kako sada stvari stoje, biti prva na listi kandidata za poslanike ukoliko se opozicija u dijalogu sa vlašću izbori za fer izbore.

U niskom startu je i nekadašnji predsednik Opštine Šabac Nebojša Zelenović koji je formirao platformu “Akcija” od 22 lokalne organizaci­je koje se okupljaju oko Zajedno za Srbiju.

Ne samo to, Zelenović je obilazio Srbiju radi saradnje sa lokalnim inicijativ­ama povodom programa tri tačke - Srbija u EU, dogovor o Kosovu i nova lica u politici.

Da će se ZZS pretvoriti u “zelenu stranku“u susret svetskim opasnostim­a od klimatskih promena, najavljeno je još u januru, a deo dogovora su Ne davimo

Kako sada stvari stoje, nosilac liste SSP biće potpredsed­nica stranke Marinika Tepić ukoliko se opozicija u dijalogu sa vlašću izbori za fer izbore

 ??  ?? Opozicija nema kapital da izađe na ulicu i tako usmeri pritisak na vlast
Opozicija nema kapital da izađe na ulicu i tako usmeri pritisak na vlast
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia