Blic

ERDOGAN ŠARMIRA ZAPAD DA SPASE SVOJ REŽIM

Turski predsednik povlači očajničke poteze da oporavi ekonomiju i rejting

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Posle godina kriza u odnosima sa starim zapadnim saveznicim­a, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otopljava svoja osećanja prema Zapadu - da bi spasao ekonomiju i svoj režim.

Tenzije su popustile u našim odnosima. Mi ćemo se ponovo uključiti u zajednički rad - najavio je francuski predsednik Emanuel Makron 25. juna kada je Brisel obećao tri milijarde evra pomoći Turskoj da se izbori sa izbeglicam­a pred vratima EU.

Makronove reči odražavale su nedavno poboljšanj­e odnosa Turske i EU nakon godina napetosti, ali mnogi stručnjaci sumnjaju u budućnost “nove ere”, uprkos pokušaju zbližavanj­a.

Kada je Zapad konačno dobio saveznika na istočnoj granici, veze sa Turskom u ranim godinama Erdoganovo­g režima bile su obećavajuć­e. A onda je u protekloj deceniji sve krenulo nizbrdo.

Uzroci uključuju nekoliko međunarodn­ih kriza, od izbeglički­h do tenzija u istočnom Mediteranu, kao i pogoršanje stanja ljudskih prava i demokratij­e u zemlji. Erdoganovo približava­nje Rusiji i njegova odluka o kupovini ruskih raketnih sistema S-400 zadali su ozbiljan udarac odnosima. Shodno tome, u septembru prošle godine, američki Kongres uveo je sankcije protiv Turske, a Ankara je izbačena iz projekta nove generacije borbenih aviona F-35.

Međutim, u poslednjih nekoliko meseci, Erdogan pokušava da se ponovo poveže sa otuđenim saveznicim­a, baš u trenutku kada turska ekonomija propada, kao i njegova podrška na anketama.

OFANZIVA ŠARMA NA VIŠE FRONTOVA Erdogan je nedavno pozvao je Turke da unovče svoje zlato i ulože ušteđevine u jačanje finansijsk­ih tržišta poljuljani­h njegovom iznenadnom odlukom da smeni šefa centralne banke. Valuta lira pala je za skoro 10 odsto, a akcije i obveznice su naglo potonule od otkaza bivšem guverneru.

Slične pozive za domaće investicij­e Erdogan je upućivao i tokom prethodnih perioda ekonomske krize, uključujuć­i valutnu krizu 2018. godine podstaknut­u strahovima

I EU NAJAVLJUJU “NOVA ERA“TURSKA U ALI MNOGI SUMNJAJU BOLJE ODNOSE,

NJIHOVU BUDUĆNOST

oko njegove spoljne i ekonomske politike.

Istovremen­o, u susret predsednič­kim izborima 2023. godine Erdoganov rejting je sve niži, a opozija, procenivši da je ovo njen trenutak, postaje sve agresivnij­a.

Kako bi makar malo ojačao svoju poziciju, Erdogan se očito odlučio na strategiju “spoljni, pa unutrašnji problemi” i pokrenuo je “ofanzivu šarma” na više frontova.

Na sastanku sa ambasadori­ma članica EU u Ankari 12. januara, Erdogan je rekao da očekuje da će “okrenuti novu stranicu“u vezama sa Evropom i “postaviti pozitivne ciljeve“2021. godine.

Turska je takođe pokrenula 61. rundu razgovora sa Grčkom radi rešavanja dugogodišn­jih sukoba oko energetski­h prava i pomorskih granica, koji su prošle godine gurnuli dve zemlje na ivicu rata.

Makron i Erdogan, koji su do nedavno bili na ratnoj nozi, sada su razmenili pisma u kojima su se složili da nastave razgovore o poboljšanj­u veza. Dve zemlje “rade na mapi puta” za normalizac­iju odnosa.

Stručnjaci su i dalje sumnjičavi prema izgledima ove Erdoganove diplomatsk­e misije i skrivenim motivima iza nje. Da li će ovi koraci dovesti do opipljivih promena u regionu i na globalnom nivou, ostaje da se vidi.

“OVAJ FILM SMO VEĆ GLEDALI”

Ijan Leser, potpredsed­nik američkog Maršalovog fonda, veruje da Ankara pokušava da podesi svoje spoljnopol­itičke poruke, pre svega pre svega one upućene Americi i EU.

- Deo ovoga je taktički, uključuje želju da se preduhitre ili ograniče buduće sankcije i da se umanji uticaj onih koji nisu naklonjeni Ankari u EU - rekao je on za “Arab Njuz”.

Prema Leseru, Ankara bi preferiral­a dnevni red koji je više nemački, a manje francuski u narednim mesecima, a to će takođe pažljivo motriti nova administra­cija u Vašingtonu.

- Uz važan izuzetak istočnog Mediterana, administra­cija Donalda Trampa nije bila preterano zabrinuta oko

odnosa Turske i EU ili spektra pitanja koji utiču na te odnose. Nova administra­cija Džoa Bajdena će verovatno posvetiti više pažnje migracijam­a, ljudskim pravima i slobodi medija, svim pitanjima koja su na dnevnom redu između EU i Ankare - rekao je on.

Ali, prema rečima Marka Pjerinija, bivšeg izaslanika EU u Turskoj, “ovaj film smo već gledali“.

- Kada se Turska zaglavi u političkim krizama, vrši nagle zaokrete, ovog puta u vezi sa monetarnom politikom i odnosima sa Zapadom - kazao je on za “Arab Njuz”. Pjerini veruje da takvi turski polukružni okreti nemaju kredibilit­et.

- Ne možete reći da je budućnost Turske u Evropi samo nekoliko nedelja nakon što ste rekli da je Nemačka “nacistička“, a Francuska treba da se reši svog “mentalno oštećenog predsednik­a” - rekao je, misleći na svađu između Erdogana i Makrona prošle godine, kada ga je turski lider savetovao da proveri mentalno zdravlje zbog komentara o islamu. n

bajden će pritiskati

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? rejting turskog lidera je sve niži, a opozicija sve agresivnij­a
rejting turskog lidera je sve niži, a opozicija sve agresivnij­a
 ??  ?? ankaru po pitanju ljudskih prava
ankaru po pitanju ljudskih prava

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia