Blic

10 STVARI KOJE MORATE DA ZNATE PRED PUT U GRČKU

-

ćete biti prva 24 sata, on je potreban samo za ulazak u Grčku i nije potrebno unositi broj dana koliko ostajete.

3. KORONA PROTOKOL Da biste ušli u Grčku morate da imate potvrdu o vakcinacij­i (priznaju se sve vakcine, dve doze najmanje 14 dana ranije), PCR test ne stariji od 72 sata pre ulaska, odnosno antigenski ne stariji od 48 sati. Svi testovi mogu da se urade i u zemljama tranzita Severnoj Makedoniji ili Bugarskoj.

Takođe možete da uđete i sa potvrdom da ste preležali koronu u periodu od jednog do šest meseci pre dolaska na granicu, a priznaje se i Digitalni zeleni sertifikat ako ispunjavat­e neki od gore navedenih uslova.

Deca mlađa od 12 godina ne moraju da imaju nikakvu potvrdu. 4. AUTOMOBIL

Ako idete sopstvenim vozilo treba vam važeća vozačka dozvola, saobraćajn­a dozvola, zeleni karton ako idete preko S. Makedonije ili vinjeta preko Bugarske, odnosno ovlašćenje za upravljanj­e tuđim vozilom ako niste njegov vlasnik.

Cena zelenog kartona je 2.000 dinara, vinjeta za Bugarsku 7,5 evra za nedelju, odnosno 15 evra za mesec dana, putarina kroz Severnu Makedoniju je besplatna do 15. avgusta sa karticom koju dobijate na prelazu Tabanovce, a u Grčkoj do Halkidikij­a iznosi 2,30 evra, do Leptokarij­e 5,30, Tasosa 3,10/6,90 (Seres ili Solun), Parge 3,80.

5. LJUBIMCI

Sve je veći broj onih koji na letovanje vode i svoje četvoronož­ne ljubimce. A i za njih su neophodna određena dokumenta.

Prvo pasoš sa evidencijo­m vakcina, zatim da je ljubimac čipovan (vidi se u pasošu) i potvrda koja se dobija o visini titra, a izdaje je veterinar u mestu vašeg boravka. Ipak, važno je znati da titar test možete uraditi mesec dana posle vakcine protiv besnila, a tri meseca posle testiranja ljubimca možete preći granicu.

Ova potvrda košta oko 5.000 dinara.

TESTAko prilikom nasumičnog testiranja budete pozitivni možete ili da se vratite kući ili idete u desetodnev­ni karantin

6. GRANICA

Mnogo je bilo promena i nedoumica oko radnog vremena graničnih prelaza. Ipak, od

1. jula srpskim turistima su na raspolagan­ju najpopular­niji Evzoni, ali i Promahonas, Dojran, Niki, Eksohi i Metohi.

Svi oni rade 24 sata dnevno, dok su za one koji dolaze avionom od zvaničnog početka turističke sezone otvoreni i svi aerodromi širom Grčke. 7. MERE

Skoro sve epidemiolo­ške mere su ukinute. Nema više policijsko­g časa, niti zabrane kretanja iz jednog mesta u drugo, prijavljiv­anja kada hoćete da idete u tržni centar.

Maske više nisu obavezne na otvorenom, ali jesu u zatvorenim prostorima. Kao i kod nas, morate da ih nosite u prodavnica­ma, tržnim centrima, gradskom prevozu...

8. TRAJEKT

Ako planirate da idete trajektom do nekog ostrva potrebna vam je potvrda o imunosti sa kojom ste ušli u Grčku, dakle da ste vakcinisan­i, da ste preležali koronu, PCR ili antigenski test. Međutim, ako ste duže vreme u Grčkoj, a niste vakcinisan­i, trebaće vam novi antigenski test. U odlasku i povratku. Ovo se u praksi baš i ne sprovodi uvek, ali je bolje ispoštovat­i proceduru. Takođe morate da popunite formular za trajekt na adresi https://sea.travel. gov.gr, to možete da uradite i sat vremena pre plovidbe jer QR kod odmah stiže na vaš mejl.

Ako planirate da vodite ljubimca na letovanje morate da imate njegov pasoš sa evidencijo­m vakcina, potvrdu da je čipovan, kao i odrađen titar test kod veterinara

9. KARANTIN

Ukoliko na grčkoj granici, ili na aerodromu prilikom nasumičnog testiranja budete pozitivni, onda zakonski ne

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia