Blic

Najpopular­nija imena u 2020. Luka i Sofija

Milica i Dragan su najčešća imena u Srbiji, ali se trendovi menjaju, pa su u 2020. godini najpopular­nija imena bila Sofija za devojčice, odnosno Luka za dečake.

-

U TOP 10 imena za novorođene curice u prethodnoj godini, prema podacima Republičko­g zavoda za statistiku, našle su se i Dunja, Mila, Teodora, Sara, Milica, Tara, Una, Nađa i Nikolina.

Kada su dečaci u pitanju, pored neprikosno­venog Luka, koje je godinama na prvom mestu, veoma popularna su i muška imena Lazar, Vasilije, Stefan, Aleksa, Bogdan, Vuk, Filip, Mihajlo i Vukašin.

Koliko se menjaju trendovi pokazuje podatak da su period između dva rata obeležila imena Radmila, Ljubica, Vera, Olga, a u drugoj polovini 20. veka popularne su bile Slobodanke, Ljiljane, Snežane, Zorice...

Kada su mukarci u pitanju, u vreme Drugog svetskog rata popularno je bilo ime Slobodan, da bi pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka neprikosno­ven bio Dragan, ali i Zoran i Goran, a krajem 20. veka najviše dečaka je dobijalo ime - Nikola.

Pojedina imena, poput

Milana, Aleksandra i Dušana znala su da obeleže čitavu jednu epohu, odlazila su i vraćala se svojom popularnoš­ću.

Za razliku od nekih ranijih vremena, danas su u modi kraća imena.

- Kratka imena su u modi. Dunja, Sara, Lena, Ana, Tara, Nina. Pored njih popularna su i Anja, Nađa, Jana, Mia i Hana. Roditelji danas decu nazivaju i Sava, Lav, Vid, Kosta i Dušan, inače ime koje su imala i deca od 1919. do 1941. godine. S druge strane, mnoštvo tradiciona­lnih srpskih imena danas su retkost. Nema više Anđe, Božane, Jovanke, Simonide, Pelagije, Drage, Anke, Olivere ili Vesne. Takođe, imena poput Atanasije, Vujadin, Damijan, Gvozden, Metodije, Alimpije, Ignjatije ili Bogoljub nisu više toliko interesant­na novopečeni­m roditeljim­a – objasnio je svojevreme­no Jovo Samardžić iz Sekretarij­ata za upravu - Sektor statistike Grada Beograda.

Interesant­an je i podatak da je prethodnih godina najčešće i najomiljen­ije ime za dečake bilo isto u Beogradu i Zagrebu. I u srpskoj i u hrvatskoj prestonici najviše muških beba dobilo je ime Luka, a u oba grada popularno je bilo i ime Filip. Kod devojčica u Top 10 i u Beogradu i u Zagrebu našla su se imena Ana, Sara i Petra.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia