Blic

ŠTA SVE VREBA KOŽU

Osip može da nastane kao reakcija na određene supstance u vodi, ali i iz drugih razloga, a mi vam otkrivamo manje poznate uzroke i tipove osipa kako biste znali da ih prepoznate i reagujete.

- VIOLETA NEDELJKOVI­Ć

Sunce može da naškodi koži i potrebno je da preduzmete mere da ne biste izgoreli i dobili opekotine, ali postoji još nekoliko manje poznatih potencijal­nih neprijatno­sti koje leto može da donese, a prim. dr Gorana Isailović objašnjava koje su najčešće.

– Osip može da nastane kao reakcija na određene supstance u vodi, ali i iz drugih razloga. Navešću manje poznate uzroke i tipove osipa kako biste znali da ih prepoznate i adekvatno reagujete – kaže dr Isailović.

OSIP MORSKOG KUPAČA Ako primetite osip ispod kupaćeg kostima nakon plivanja, možda imate osip morskog kupača koji se javlja kada sitne meduze ili morske anemone ostanu ispod tkanine kupaćeg kostima. One oslobađaju toksin koji izaziva alergijsku reakciju na koži.

– Dok plivate, možete da osetite senzacije poput bockanja, a u roku od četiri do 24 sata na područjima koje pokriva kupaći kostim pojavljuju se crvene kvržice, poput ujeda insekata, i dosta svrbe. Kako biste smanjili šansu da dobijete ovaj osip, bilo bi dobro da se istuširate i presvučete odmah nakon plivanja, a kupaći kostim operite vrućom vodom da biste uklonili sve preostale organizme.

FITOFOTODE­RMATITIS Limunov sok ili sok nekog drugog citrusa u dodiru sa kožom koja je izložena suncu može da izazove ozbiljne opekotine koje se zovu fitofotode­rmatitis.

– Fotosenzib­ilizujuće jedinjenje u citrusima koje se zove furokumari­n, a ima ga i u peršunu, celeru, paškanatu, paradajzu, aktivira se pod uticajem ultraljubi­časte svetlosti i izaziva gorući osip u roku od nekoliko sati. Na koži se javljaju plikovi ili crveni otoci koji svrbe, s jakim simptomima, koji su najizražen­iji dva do tri dana po izlaganju suncu – kaže dr Isailović.

Budući da ovaj osip zahvata samo područja kože koja su došla u direktan kontakt sa sokom od citrusa, u toj regiji pojaviće se tačkice, prugice ili drugi nepravilni oblici.

Ako osip potraje, obavezno se obratite lekaru koji će vam dati odgovaraju­ću terapiju

OSIP PLIVAČA

Osip plivača razlikuje se od osipa morskog kupača utoliko što izbija na područjima koja nisu prekrivena kupaćim kostimom.

– On nastaje kad mikroskops­ki paraziti zaraženih puževa koji žive u toploj, plitkoj vodi jezera, potoka ili mora uđu u kožu i izazovu alergijsku reakciju u vidu sitnih crvenih kvržica ili velikih crvenih udubljenja u koži. Čovek je za ove organizme slepi domaćin, pa paraziti na koži umiru, ali njihovo prisustvo izaziva intenzivan svrab. Da biste svrab ublažili, nakon plivanja se okupajte epsom, gorkom solju ili kožu istrljajte prirodnim pilingom.

FOLIKULITI­S VRUĆE KUPKE

Jedan ili dva dana nakon kupanja u vodi zagađenoj bakterijom Pseudomona­s aeruginosa, koja se nalazi u zemlji i vodi, postoji mogućnost da se razvije osip na koži poznat kao folikuliti­s vruće kupke.

– Topla voda razgrađuje hlor koji ubija bakterije, ali osip može da se javi i nakon kupanja u loše održavanom bazenu ili zagađenom jezeru. Simptomi folikuliti­sa vruće kupke uključuju crveni osip u vidu kvržica, prečnika oko jedan milimetar, koji svrbi i izražen je u delovima tela koje prekriva kupaći kostim.

Iako može da nestane sam, posetite doktora ako ne nestane kroz nekoliko dana. Moguće je da će vam biti prepisani antibiotic­i.

MILIARIJA OD TOPLOTE Osip od toplote, poznat i kao miliarija, nastaje od znoja koji se nakuplja u porama.

– Koža pecka ili svrbi, a pojavljuju se male crvene kvržice ili prozirni plikovi koji lako pucaju. Najčešće se javlja na pregibima, poput pazuha, laktova i prepona. Obično iščezava sam od sebe, a sebi olakšajte širom, pamučnom odećom.

POLIMORFNA SVETLOSNA ERUPCIJA Ljudi osetljivi na sunčevu svetlost, koji su u kasno proleće i rano leto izloženi sve intenzivni­jem UV zračenju, mogu da dožive pojavu kožnih promena, sa čvorićima i poput koprivnjač­e.

– Ovaj osip poznat je kao polimorfna svetlosna erupcija. Obično se pojavljuje na grudima, vratu, rukama i licu, a češći je kod žena i kod osoba svetlije puti. Ova reakcija usled preosetlji­vosti na sunce najčešće prolazi sama u roku od deset dana i javlja se jednom tokom letnje sezone.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia