Blic

Dominacija

10 RAZLOGA ZAŠTO JE NOLE NAJBOLJI SVIH VREMENA...

- EKIPA „BLICA“

Šestim trijumfom na Vimbldonu Novak Đoković je uzeo svoj jubilarni 20. grend slem, izjednačio se na večnoj listi sa Nadalom i Federerom, a po skoro svim parametrim­a već dokazao da je najbolji teniser planete u istoriji!

Lista Đokovićevi­h trofeja i uspeha je kilometars­ka, u profesiona­lnoj karijeri koja traje punih 18 godina, a koja nekako nije nagoveštav­ana rezultatim­a u juniorskoj konkurenci­ji u kojoj je maksimum psotigao ulaskom u polufinale Australije­n opena 2004. godine, a igrao je i na Roland Garosu i US Openu.

Zašto je Đoković već sada neprikosno­veni broj jedan u “belom sportu” postoji barem deset debelih razloga, zato krenimo redom.

1 Grend slemovi

SA TITULOM NA Vimbldonu Novak je uspeo da dostigne Rafu i Rodžera sa po 20 najvećih kruna na Australija­n openu, Rolan Garosu, Vimbldonu ili US Openu. Nešto što je izgledalo prilično neverovatn­o pre deset godina kada mu je Švajcarac bežao za 15, a Španac za osam grend slemova.

Mnogima je nedostižno bilo i početkom ove godine kada su Federer i Nadal imali po 20 najvećih titula, a Novak 17, ali je onda sa tri vezane krune Đoković

“izravnao račune”. I imaće priliku već u septembru ove godine na “njegovom terenu” u Njujorku bude i apsolutni rekorder.

2 Mega titule

AKO SE RAČUNAJU osvojene mega titule, u koje bismo pored grend slemova dodali i masterse iz serije 1.000, ATP finala, kao i Olimpijske igre, onda je Novak prvi na ovoj večnoj listi ispred Rafe i Rodžera.

Đoković je, naime, osvojio 61 mega krunu i to 20 grend slemova, 36 mastersa iz serije 1.000 i pet ATP finala, naspram Nadalovih 57 i Federerova 54.

Po masters 1.000 titulama Đoković i Nadal su izjednačen­i sa po 36, dok ih Federer ima 28, a jedino po čemu je Rafa uspešniji je zlato sa Olimpijski­h igara. Plus sva trojica su pobeđivala u Dejvis kupu.

3 Masters krune

NOVAK ĐOKOVIĆ JE prvi i jedini igrač koji je osvojio svih devet mastersa iz serije 1.000, jedini koji je bar dva puta osvajao sve ove turnire. Ujedno je i rekorder pošto ima šest osvojenih u jednoj sezoni. Najduže mu je odolevao onaj u Sinsinatij­u, ali je i tamo Đoković 2018. godine konačno stigao do trofeja.

4 Grend slem u nizu

OSVAJANJEM ROLAN GAROSA 2016. godine Đoković je postao prvi teniser nakon Roda Lejvera 1969, sa pobedama na sva četiri grend slem turnira u nizu i

jedini koji je to ostvario na tri različite podloge. Ovo nije pošlo za rukom ni Nadalu, a ni Federeru.

Međutim, Đoković sada ima priliku da napravi još veće čudo i da ponovo osvoji četiri vezana grend slema, ali ovog puta u istoj godini! Uzeo je Australija­n open, Roland Garos i Vimbldon, nedostaje mu samo US Open.

5 Prvi na ATP listi

Novak Đoković je već sada teniser koji je najduže na čelu ATP liste u istoriji ovog sporta. Federerov rekord od 310 nedelja je nadmašio početkom marta ove godine, a sada je već sakupio 329 sedmica kao broj jedan i ne planira u skorijoj budućnosti nekome da prepusti ovaj tron.

Nadal je sa 209 nedelja tek na šestom mestu iza Samprasa, Lendla i Konorsa.

6 Najviše bodova u godini

NOLE JE 2015. godine postavio rekord koji će teško ikada uspeti da se nadmaši. On je, naime, u jednom trenutnu imao čak 16.785 poena na ATP listi zahvaljuju­ći tome što je osvojio 11 titula u sezoni: Australija­n open, Indijan Vels, Majami, Montekarlo, Rim, Vimbldon, US Open, Peking, Šangaj, Paris Bersi i Masters kup.

Ni Federer ni Nadal nikad nisu bili blizu ovom podvigu.

7 Dabl-dabl

POBEDOM NA OVOGODIŠNJ­EM Roland Garosu u Parizu Đoković je postao prvi igrač u istoriji tenisa, u njegovoj modernoj eri, da je uspeo da osvoji barem po dva grend slema - Australija­n opena, Vimbldona, Roland Garosa i US Opena.

Rafa Nadal ima samo jednu krunu u Melburnu, a Rodžer Federer u Parizu.

8 Najdugotra­jniji šampion

ĐOKOVIĆ JE I teniser sa najviše velikih titula koje je postigao sa 30 i više godina. U četvrtoj deceniji života srpski as je, sa poslednjim Vimbldonom, uzeo već osam grend slem titula, naspram šest Nadalovih i četiri Federerove.

Kako su konstatova­li španski novinari “Novakove dijete i rutina izvan terena daju rezultate”. Ovo je još samo jedan pokazatelj da Đokovića više ne mogu zaustaviti ni Rafa ni Rodžer.

9 Rekordna zarada

SRPSKI AS JE daleko odmakao i na listi zarada od turnira. Đoković je, prema poslednjim podacima, od nagrada na turnirima već inkasirao 151,87 miliona dolara, a daleko iza su Federer sa 130,59 i Nadal sa 124,93 miliona američkih dolara.

Đoković je rekorder i po zaradi u jednoj sezoni pošto je 2015. inkasirao od uspeha na turnirima 21,15 miliona dolara, dok je Nadal 2019. zaradio 16,4 miliona, a Federer 2017. “samo” 13,05.

10 Međusobni mečevi

NOVAK ĐOKOVIĆ IMA bolji skor u međusobnim odmeravanj­ima snaga i sa Federerom i sa Nadalom. Protiv Švajcarca je odigrao 50 mečeva i vodi sa 27:23, a u poslednjih deset okršaja skor je 7:3 za našeg asa. Protiv Nadala Novak je odigrao čak 58 mečeva, a i u ovom okršaju vodi sa 30:28 (u poslednjih deset susreta skor je 5:5).

U duelu Federer - Nadal mnogo je uspešniji Španac sa 24 pobede i samo 16 poraza, iako je u poslednjih šest godina skor 7:1 za Švajcarca!

 ??  ??
 ??  ?? Novak Đoković je za pobedu Na vimbldonu zaradio 1,7 miliona funti ili oko dva miliona evra
Novak Đoković je za pobedu Na vimbldonu zaradio 1,7 miliona funti ili oko dva miliona evra
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia