Blic

SADA MOGU SVIMA DA KAŽEM DA JE ĐOKOVIĆ BROJ 1 U ISTORIJI TENISA!

“Uvek sam izbegavao odgovor na to pitanje, ali sada konačno mogu slobodno da kažem da je Novak Đoković najbolji teniser sveta svih vremena”.

-

Nikola Pilić, Noletov teniski otac, ne krije veliko zadovoljst­vo nakon što je srpski as po šesti put osvojio Vimbldon, stigao do 20. grend slem titule i tako stigao Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

- Tu su rezultati, tu su brojevi, u svim pokazatelj­ima je najbolji, sada mogu to slobodno da kažem ne umanjujući uspehe Federera i Nadala, ali Đoković je broj jedan svih vremena. Mnogo sam ponosan na njega - počeo je priču na TV „Novoj S“Nikola Pilić.

Iskusni stručnjak priznaje da u vreme kada ga je trenirao, u tinejdžers­kim danima, “nije znao da će Novak biti broj jedan”.

- Priznajem, nisam, ali sam znao da će biti internacio­nalna klasa. Sećam se detalja kada je imao 15 godina i pričao sa vršnjacima koji su tu trenirali. Rekao im je da želi da bude broj jedan.

Oni su se smejali, ja nisam. Nikada nije kasnio na treninge, dolazio je pola sata ranije. Nikada nije ponavljao greške. Ponavljam, niko, pa ni ja, nije mogao da zna da će biti broj jedan, a ne da će sve ovo postići, ali videlo se da ima nešto posebno.

Čak ni Piliću nije jednostavn­o da objasni zašto je Novak toliko superioran u odnosu na ostale.

- Postoji jedan konglomera­t od 15-16 komponenti koji odlučuju kakve će visine da dostigne pojedini igrač. Tu su talenat, glava, inteligenc­ija, rad, disciplina... Novak ima izuzetno visokii teniski IQ, neverovatn­u psihičku stabilnost, verovanje u sebe i svoje mogućnosti. Protiv Beretinija je izgubio na primer prvi set, ali je znao da je bolji, da će sve doći na svoje mesto. Kada to imaš, kada veruješ u sebe čak i kada gubiš, onda ništa nije gotovo dok sudija ne kaže “gem, set i meč”. Kada se zbroje sve te komponente, jasno je zašto je Novak broj 1.

Pilić posebno apostrofir­a još jednu stvar.

- On je više od sjajnog tenisera, on daje emocije ljudima u Srbiji i van nje. On je fenomen. On zna za koga igra, ali u isto vreme i respektuje sve - rekao je Pilić za TV „Novu S“.

Mnogo se priča o velikom rivalstvu koje Nole ima sa Federerom i Nadalom.

- Verovatno se nikada neće dogoditi u nekom sportu, pa ni u tenisu, da tri igrača tako žare i pale 15 godina, da su jednostavn­o neprikosno­veni i praktično da se nadmeću među sobom. Jedan drugog vuku, ali ponavljam, Novak je sada i definitivn­o broj 1. I samo će u narednom periodu imati priliku da nadmaši sve svoje rezultate, da ako ga zdravlje posluži još dve-tri godine sakupi još mnogo pehara, onih najvećih, pošto je jasno da je potpuno skoncentri­san na najveće turnire.

Pilić je, inače, sa Novakom sarađivao odmalena. Prve ozbiljnije teniske korake srpski as je naučio upravo na njegovoj teniskoj akademiji u Nemačkoj na koju je kao 12-godišnjak došao u septembru 1999, neposredno nakon bombardova­nja Srbije, a u njoj je proveo četiri godine. U Akademiji su, između ostalih, bili i Beker, Štih, Ivanišević...

- Nikola je čovek koji je nesebično delio sve znanje i iskustvo o tenisu i životu sa mnom. Preljubazn­a Nikijeva žena Mija i Niki su me primili oberučke i odnosili se prema meni kao prema svom detetu. Moji roditelji i nas tri brata ćemo uvek to pamtiti - mnogo puta je istakao Đoković. 

“Čestitam, Novače, na 20. osvojenom grend slemu. Ponosan sam jer imam priliku da igram u posebnoj eri teniskih šampiona. Nestvarna partija, svaka čast”.

“Nole, ti si zver”, kratko i jasno je poručio legendarni Brazilac Ronaldo uz fotografij­u na kojoj se vidi kako Novak ljubi pehar namenjen osvajaču Vimbldona.

“Novače, čestitam na ovom neverovatn­om dostignuću, 20 grend slemova je ogroman uspeh i neverovatn­o je što smo nas trojica sada jednaki. Bravo i opet čestitam tebi i tvom timu”.

“Goat”, stoji u objavi Nikole Jokića na Instagramu, kao i nekoliko zastava Srbije. U slobodnom prevodu “najveći svih vremena”.

“Čak 20 grend slem titula i šest kruna na Vimbldonu. Stvarno neverovatn­o. Čestitke Đoker Nole”, napisala je na društvenim mrežama rumunska teniserka Simona.

“Bile su ovo veoma teške tri nedelje, samo igrajući i provodeći vreme u hotelu, pa su bili potrebni sjajni ljudi oko tebe i sjajna je stvar što si pokazao veliku zahvalnost prema njima”.

“Neverovatn­o je kako igra Novak Đoković”, napisao je legendarni fudbaler Barselone i španske reprezenta­cije Karles Pujol.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia