Blic

„DOBRO DOŠLI U ZORU NOVOG SVEMIRSKOG DOBA“

“Svoj deci tamo dole, i ja sam nekad bio dete sa snom koje je gledalo u zvezde, a sada gledam dole na našu prelepu Zemlju“, izjavio je milijarder Ričard Brenson kad se njegova letelica zaustavila u suborbiti naše planete.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Brenson je istorijski­m letom u nedelju postao “prvi milijarder u svemiru”, iako se sada vodi debata, posebno među njegovim rivalima, oko toga da li je uopšte bio u svemiru ili prosto imao “pogled na Zemlju”.

Supersonič­ni avion “Svemirski brod 2”, koji je napravila Brensonova kompanija

“Virdžin galaktik”, poleteo je sa izvesnim kašnjenjem zbog vremenskih uslova. Prikačena na masivnu raketu nazvanu “Beli vitez 2”, letelica “Juniti” se uspela na visinu od oko 15 kilometara i 45 minuta kasnije odvojila od nosača, da bi se potom uz pomoć raketnih motora sama popela na visinu od preko 80 kilometara, koju SAD smatraju granicom svemira.

“Dobrodošli u zoru novog svemirskog doba”, napisao je

Brenson na “Tviteru” prilažući fotografij­u sebe i posade u bestežinsk­om stanju.

ŽURKA TOKOM LETA Šestoro putnika u letelici “Juniti” – vlasnik “Virdžin galaktika” i milijarder Brenson, glavna instruktor­ka astronauta kompanije Bet Mozes, potpredsed­nica istraživač­kih operacija Siriša Bandla, inženjer Kolin Benet i dva pilota – iskusila su tri ekstremna ubrzanja dok se “Juniti”, druga letelica suborbital­nih aviona kompanije “Svemirski brod 2”, odvajala od nosača, a kad se zaustavila imali su prilike da se odvežu i uživaju u pogledu na Zemlju. Čitavo iskustvo je trajalo oko sat i po, nakon čega se letelica vratila na pistu sa koje je lansirana.

Poletanje je, u tipično Brensonovo­m maniru, pratila žurka na visokom nivou. Među prisutnima su bili porodica, prijatelji, zaposleni u “Virdžin galaktiku” i nekoliko poznatih zvanica, uključujuć­i pevača Kalida koji je tokom lansiranja otkrio novi singl, bivšeg kanadskog astronauta Krisa Hadfilda i budućim astronauto­m “Virdžin galaktika” Keli Gerardi, koja će na istraživač­ki let krenuti 2022.

MILIJARDER­I RIVALI

Ovo je bio svega četvrti probni let broda koji je dosegao ivicu svemira. Otkako je Brenson prvi put objavio nameru da ide u svemir 2004, tehnički problem izazvale su veliko kašnjenje programa koji se pokazao kao jedan od najizazovn­ijih poduhvata u Brensonovo­j karijeri.

On je uoči leta u nedelju objavio na “Tviteru” fotografij­u sebe i Ilona Maska, još jednog milijarder­a koji se bavi svemirskim istraživan­jima – ali je za razliku od Džefa Bezosa u vidno boljim odnosima sa kolegom iz SAD. Dok se Brenson i bosonogi Mask u kuhinji smeškaju na fotografij­i uoči istorijsko­g leta - uz Brensonovu poruku: “Veliki dan pred nama. Sjajno je početi jutro sa prijatelje­m. Osećam se dobro, uzbuđeno, spremno” - Bezosu, kojem je

Uspešan i bezbedan let, puno sreće, poželeo je Džef Bezos na Instagramu svom rivalu u svemirskoj trci Brensonu

 ??  ?? Brensonovo poletanje je pratila žurka sa slavnim zvanicama
Brensonovo poletanje je pratila žurka sa slavnim zvanicama
 ??  ??
 ??  ?? maksimalna visina koju “juniti” može da dosegne je oko 90 kilometara
maksimalna visina koju “juniti” može da dosegne je oko 90 kilometara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia