Blic

ZBOG VRUĆINA POMAMA ZA KLIMAMA I VENTILATOR­IMA

- MARKO TAŠKOVIĆ

Zbog najavljeno­g još jednog tropskog talasa i temperatur­a od skoro 40 stepeni narednih dana, širom Srbije vlada opšta pomama za klima-uređajima, ali i za jeftinijim ventilator­ima.

Do tada svi vakcinisan­i će imati bar sedam dilema u vezi sa još jednom dozom cepiva. - Nacionalno telo za imunizacij­u će 23. jula završiti svoje studije o potrebi treće doze, a onda će Krizni štab dati konačnu preporuku do 1. avgusta - najavila je premijerka Ana Brnabić.

Tada bi odgovore na najmanje sedam pitanja trebalo da dobiju i oni koju su se vakcinisal­i i oni koji još razmišljaj­u da li da prime cepivo ili ne. redovima za vakcinacij­u

MIKSNeizve­sno da li će moći da se dobije druga vakcina u odnosu na prve dve doze, kao i da li će građani opet moći da biraju

1. KADA će POČETI DA SE DAJE TREĆA DOZA?

Ako se odluka o trećoj dozi donese 1. avgusta postoji mogućnost da se odmah krene sa njenom realizacij­om pošto nadležni listom ističu da imamo dovoljno vakcina da svi primimo po tri doze cepiva. Epidemiolo­g Tomislav Radulović ističe za “Blic” da će najverovat­nije biti potrebna treća doza, ali da bi pre toga trebalo dobiti odgovore na nekoliko pitanja.

- Prvo, još postoji mogućnost da virus nestane. Drugo, treba ispitati koliki imunitet ostaje nakon preležane korone, a koliki imunitet se dobija nakon primljene dve doze – objašnjava Radulović.

2. KOLIKO TREBA DA PROĐE OD PRVE DVE DOZE DO TREĆE?

U zavisnosti, pre svega, od ispitivanj­a imuniteta nakon vakcinacij­e biće doneta odluka kada će početi primena treće doze, smatra naš sagovornik.

- Ako se utvrdi da imunitet nakon vakcinacij­e traje šest meseci, onda treba treću dozu dati nakon šest meseci. Ako imunitet traje godinu dana, onda na godinu dana – apostrofir­a Radulović.

Podsećanja radi, UAE su još u martu počeli sa primenom treće doze vakcine, a nedugo za njima i Bahrein. Oni su ponudili “Fajzerovu” vakcinu kao treću dozu onima koji su prvobitno imunizovan­i kineskim “Sinofarmom”.

3. DA LI će SE DAVATI SVIMA ILI SAMO ODREĐENIM GRUPAMA? Možda i najvažnije pitanje u vezi sa trećom dozom vakcine jeste ko treba da primi tu dozu?

- Pre svih, treću dozu treba da prime stariji od 60 godina pošto je, po pravilu, njihov iminutet slabiji, a uz to imaju i druga oboljenja. Oni su prvi i primili prve dve doze vakcine pa je logično da sada prime i treću jer je najviše vremena prošlo između vakcina – smatra Radulović.

Ipak, na ovom spisku bi mogli da budu i hronični bolesnici, kao i oni koji nisu razvili antitela posle dve doze.

 ??  ??
 ??  ?? ponovo će se čekati u
ponovo će se čekati u
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia