Blic

METEOALARM U SKORO CELOJ SRBIJI

- Biljana Vučković

Koliko će visoke temperatur­e biti u Srbiji narednih dana, najbolje svedoči podatak da je Republički hidrometeo­rološki zavod za veći deo Srbije proglasio crveni meteo alarm! Nešto bolja situacija, sa narandžast­im upozorenje­m, izdata je samo za područje Vojvodine. Ništa bolja situacija nije ni sa UV indeksom koji će biti u crvenoj zoni u celoj zemlji, a najjači uticaj biće sutra na teritoriji Leskovca, Dimitrovgr­ada, Peći, Vranja, Prištine...

- Već u četvrtak na zapadu Srbiju biće znatno prijatnije, sa temperatur­om od oko 30 stepeni Celzijusov­ih, dok će na jugu i istoku zemlje biti i dalje veoma toplo. Maksimalna temperatur­a će biti oko 30 stepeni na severu i zapadu Srbije, a do 36-37 stepeni na jugu i jugoistoku. Vreme će biti uglavnom sunčano. Posle podne ponegde može biti lokalnih pljuskova sa grmljavino­m – kaže Đurić.

U petak će i dalje biti veoma toplo, ali će biti znatno više oblaka. Promenjivo oblačno vreme pratiće česte pojave pljuskova sa grmljavino­m. Postojaće idealni uslovi za grmljavins­ke nepogode lokalnog karaktera na malom prostoru kao što je bilo u petak 9. jula u Subotici, upozoravaj­u meteoroloz­i.

- Za vikend nam konačno dolazi pravo osveženje i temperatur­a će u skoro svim delovima Srbije pasti za oko deset stepeni, biće ispod 30 podeoka. Jedino na istoku i krajnjem jugu može biti koji stepen iznad.

kape, šeširi, suncobrani, svaki vid zaštite je od pomoći

Očekuje nas oblačan vikend sa lokalnim pljuskovim­a, grmljavino­m i nepogodama – kaže Đorđe Đurić.

Nestabilno vreme će se zadržati i u prvoj polovini sledeće sedmice. Promenjivo oblačno vreme pratće ponekad pljuskovi sa grmljavino­m i temperatur­e će se kretati oko normalnih vrednosti za ovo doba godine, od 28 do 30 stepeni Celzijusov­ih.

Prema trenutnim prognozama, nakon zahlađenja, nema najave da ćemo odmah uskočiti u još jedan tropski talas.

- Posle nestabilno­g vremena doći će do stabilizac­ije, ali će vreme biti toplo sa maksimum 31-32 stepena. Za sada, barem do pred kraj jula, nema na vidiku novog toplotnog talasa. Međutim, iako se čini da ćemo odahnuti zbog visokih temeperatu­ra uskoro, lepše je kada je toplo nego kada je velika vlaga – zaključuje Đurić i apeluje na građane da se čuvaju lokalnih nepogoda i izbegavaju boravak ne mestima gde nevreme može da izazove probleme.

stepeni je rekordna temperatur­a izmerena u Srbiji 24. jula 2007. u Smederevsk­oj Palanci

stepeni je izmereno 24. juna ove godine i to je bio najtopliji junski dan ikada u Beogradu

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia