Blic

MESEČNA INFLACIJA U JUNU 0,3%, MEĐUGODIŠN­JA 3,3

-

Inflacija u Srbiji je porasla u junu 2021. godine za 0,3 odsto u odnosu na maj, a u odnosu na isti mesec prošle godine 3,3 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku. Potrošačke cene su u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane u junu u proseku za 3,5 odsto.

SEZONA GODIŠNJIH ODMORA je u punom jeku, pa je često pitanje zaposlenih kada mogu da iskoriste svoje pravo na odmor. Zakon kaže da u toku kalendarsk­e godine zaposleni imaju pravo na godišnji odmor od najmanje 20 radnih dana. Međutim, šta sa onima koji su se tek zaposlili?

Osobe koje su se tek zaposlile pravo na godišnji mogu da koriste nakon mesec dana neprekidno­g rada od dana zasnivanja radnog odnosa. Ali, bez obzira na postojanje ovog prava, ukoliko zahtev za odmor podnesete nakon 30 dana rada, to ne znači da možete odmah i da započnete odmor. Dakle, poslodavac nije obavezan da odmah u tom trenutku prihvati zahtev.

On je dužan da zaposlenom obezbedi godišnji odmor, ali prvo sagledava potrebe organizaci­je posla. Ako je više kolega u tom periodu na godišnjem odmoru, moraćete da sačekate dok se oni ne vrate, kako bi organizaci­ja posla tekla uobičajeno.

KAKO SE UTVRĐUJE PRAVO NA ODMOR NOVOZAPOSL­ENIH?

Za računanje dana za korišćenje godišnjeg kod novozaposl­enih, poslodavac uzima vreme koliko će on ukupno raditi u toku kalendarsk­e godine, odnosno gleda se na koliko meseci je dobio ugovor.

Primera radi, ako zaposleni ima ugovor na određeno vreme u trajanju od devet meseci, a posle mesec dana podnese zahtev za odmor, njemu poslodavac utvrđuje pravo na 9/12 srazmernog godišnjeg odmora, iako je u tom momentu zaposleni odradio samo jedan mesec. U ovom slučaju on odmor bukvalno koristi unapred za mesece koje će tek odraditi.

ŠTA VAM SLEDUJE OD GODIŠNJEG ODMORA? Zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava se na

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia