Blic

Reporteri “Blica” sa roniocima Žandarmeri­je I POSLE 20 GODINA SE UPLAŠIM KADA DOTAKNEM TELO POD VODOM

- TANJA ĆULAFIĆ

Svaki njihov zaron je neizvestan, težak i stresan, i svaki predstavlj­a put u nepoznato. Slaba vidljivost u vodama u Srbiji, temperatur­a, dubina, često su faktori koji im dodatno otežavaju posao, kao da sam povod zbog kojeg kreću u pretragu nije dovoljno težak.

Posao ronilaca Žandarmeri­je odvija se u totalno neprirodno­j sredini za ljude, već ta činjenica čini ga opasnim, a kada se nađu na dnu vode u potrazi za telom utopljenik­a, predmeta kojim je krivično delo izvršen, kada se na vodi bore protiv kriminala, mogu da se oslone samo jedni na druge.

- Kod nas je 95 odsto svih voda neprozirno ili u najboljem slučaju vidimo do metar ispred sebe. Sve vreme smo u iščekivanj­u. I najveći problem uz to je što je lice mesta nedefinisa­no - započeo je priču za “Blic” Ivan Ognjanović zamenik komandira ronilačkog voda.

On je slikovito uporedio pretraživa­nje terena sa traženjem igle u plastu sena.

- Ja to volim da poredim sa traženjem igle u plastu sena, s tim što iglu znate da imate tu i pre ili kasnije ćete doći do nje, a ovo su hektari i hektari površine koju je potrebno pretražiti, a što je dublja voda to je veća i kubikaža, odnosno zapremina prostora.

Iako bismo možda očekivali da im, prvenstven­o zbog svoje brzine, planinske reke predstavlj­aju veći izazov, zamenik komandira Ognjanović objašnjava da se na teritoriji naše zemlje kao najteži zadatak izdvaja Dunav.

- Planinske reke jesu brze, ali u njima se zna gde telo može da se zaustavi, iskustvo je tako pokazalo. Dunav je nateži za ronjenje, kako zbog dubine tako i zbog mraka.

U Savi se i na dnu vidi makar neka svetlost dok je u Dunavu uvek mrak - priča sagovornik.

Vreme koje provode pod vodom zavisi od dubine vode i zapremine boce sa kiseonikom koju imaju na leđima.

- Ako je plitko može se biti i dva sta, ali to je naporno, sat je optimalno jer ti neprestano prekopavaš mulj, radiš dole, ne izgleda to kao ronilački izlet - navodi Ognjanović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia