Blic

DECA NE SMEJU SAMA U VODU

-

njih ostaje suvo. Tako zimi da bismo se što bolje izolovali ispod obučemo i gardereobu i čarape, a rukavice koje nosimo su nepromočiv­e i to nam daje mogućnost da radimo.

Ipak i pored toga, gotovo da je neizbežan kontakt sa ledenom vodom.

- Voda mora da se pusti da dođe do ušiju, zbog same fizike ronjenja, tako da uvek moraš da je pustiš negde do tela, ne možeš da se provučeš kad uđeš u vodu da izađeš potpuno suv.

Ipak, uvek može da iskrsne problem.

- Dešava se da rajsferšlu­s ne bude potpuno zakopčan ili da ventil ne dihtuje, pa se odelo natopi i to bude baš neprijatno. A ako na 30 metara počne da ti pušta odelo,

Kao još jedan od rizičnih faktora komandant Žandarmeri­je Igor Grcić navodi narkotike i alkohol.

- Ko konzumira alkohol ne bi trebalo da ulazi u vodu i da se izlaže opasnosti, a znam da nije mali broj nesreća do kojih je došlo upravo zato što su ljudi ulazili u vodu pod dejstvom alkohola i narkotika.

On je još podsetio da decu mlađu od 14 godina nikako ne bi trebalo ostavljati bez nadzora odrasle osobe. - Neplivači, bili oni deca ili ne, nikako ne bi trebalo sami da odlaze. Deca koja znaju da plivaju trebalo bi da budu pod nadzorom roditelja ili druge odrasle osobe do 14 godine - reči su komandira Grcića.

tebi treba vreme da izađeš na površinu. Koliko god da je hladno moraš da ispoštuješ tu fiziku da bi izašao kako treba.

Na sve opisane teške uslove su se navikli i sa njima se bore uspešno, ono na šta ne mogu da se naviknu i da, uprkos svem profesiona­lizmu, na to gledaju samo kao na jedan radni zadatak jeste kada u vodi traže tela utopljene dece.

- Fizički se utreniraš, bude lakše s vremenom, a i psiha se posle nekog vremena utrenira. Vađenje tela, leševa, traženje oružja kojima su izvršena krivična dela, sve to donosi neki stres. Ja i dan danas, a preko 20 godina radim ovaj posao, kad dotaknem telo pod vodom uplašim se. Najteže

Najteže je kada su deca u pitanju, na to ne možete da se naviknete

Policija je tokom četiri dana muzičkog festivala “Egzit” u Novom Sadu pronašla drogu kod 210 osoba, među kojima je 125 stranih državljana, saopšteno je iz juče MUP-A Srbije.

Zaplenjeni su amfetamin, marihuana, kokain, heroin, hašiš, tablete MDMA i tablete sa liste psihoaktiv­nih supstanci, vagice za precizno mjerenje, kao i novac za koji se sumnja da je stečen prodajom narkotika. Novosadska policija je tokom ovog festivala, pronašla i oduzela dva pištolja i 39 metaka.

Policija je zatekla 167 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola i 17 koji su vozilima upravljali pod dejstvom psihoaktiv­nih supstanci.

Beogradska policija uhapsila je ženu koja je juče oko 12 časova na Vidikovcu, kuhinjskim nožem povredila supruga (66). On je nakon napada prevezen u Urgentni centar na reanimacij­u.

 ??  ?? različite vrste opreme za različite akcije
različite vrste opreme za različite akcije
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia